Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Hardy Smuggler, w 5-składzie, był bardziej czuły, niż niejeden jednoskład, jakim łowiłem będąc na etapie castingu.

Wydaje się, że dla tzw. czułości, to rzecz mniej istotna.

Wygoda a raczej niewygoda transportu i przechowywania jednoskładu, to rzecz nie do przecenienia.

Fajnie jest mieć pozbrojone jednoskłady na łodzi i pływać non stop dłuższy czas... i moim zdaniem, to tyle.

• Like 1

Hardy Smuggler, w 5-składzie, był bardziej czuły, niż niejeden jednoskład, jakim łowiłem będąc na etapie castingu.

Wydaje się, że dla tzw. czułości, to rzecz mniej istotna.

Ale to mógłbyś obiektywnie stwierdzić tylko porównując jednocześnie dokładnie ten sam model w jednoskladzie.

Wg. mnie ze względów konstukcyjnych ten sam model blanku niepociety będzie w jakimś stopniu bardziej czuły.

Ale to mógłbyś obiektywnie stwierdzić tylko porównując jednocześnie dokładnie ten sam model w jednoskladzie.

......

Oczywiście, że tak. Inaczej to tylko subiektywne odczucie.

Dochodzimy do sedna sprawy.

Ten sam model monoblanku i jego odpowiednik w dwuskładzie, zmontowany przez tę samą osobę, w analogiczny sposób, na tych samych komponentach a na domiar dłoniach jednego posiadacza/testera.

Oczywiście to jest możliwe ale, czy ma sens?

W przypadku dwuskładów ze złączem na spigot jeszcze jestem w stanie uwierzyć, ze da się tak dorobić złącze, żeby taka wędka 'była identyczna', jak jej odpowiednik jednoskład. Przy złączu czopowym chociażby sama inna zbieżność szczytówki będzie powodowała, że będą to inne blanki i wędki.

• Like 1

No tylko zwróćcie jeszcze uwagę na dosyć istotną kwestię o której pisał wcześniej Kolega Paweł @saitt - przy robieniu nowego kijka w pracowni na monoblanku jak go złamiesz, praktycznie masz do zrobienia od podstaw nowy kijek. Płacisz za nowy blank - ile to różnie z tym jest ale co najmniej 50% albo i więcej plus nowe komponenty (poza przelotkami, które można oczywiście odzyskać) i jeszcze do tego koszt uzbrojenia, bo nikt tego za free nie zrobi. 

Spoko :)

Po prostu przy tej ilości możliwości wątpię żeby nie dało się czegoś dla siebie znaleźć.

Są seryjniaki, robione, jedno, dwuskłady. Nie ma co narzekać na sposób rozpatrzenia reklamacji w pracowni - jak się ktoś tego boi to niech bierze seryjny:)

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

witam!

ile gram komfortowo obsłuzy st.croix LBTS73MHF (221cm cw. 10,5-21gr. ) na nowym blanku z ostatniej serii?

czy to te same blanki co poprzednie tournamenty bass czy coś w nich pozmieniali oprócz rękojeści?

z góry dzikuje jesli ktoś z kolegów może mi to opisać.

pozdrawiam

Edytowane przez NAD BUGIEM

St. Croix Legend Elite ES76MF2. Cena nowej w PL to aktualnie około 2800 pln. Jaki przedział cenowy za "używkę", uznalibyście za warty zainteresowania i zakupu, przy założeniu, że nie znacie historii wędki, ani właściciela i wizualnie sprzęt jest w stanie dobrym?

Czy używa ktoś Avid Panfish ASPS90LM2? Obejrzałem film na temat tej wedki, od chłopaków z Corona Fishing. Jednak chciałbym zasięgnąć języka normalnego użytkownika. Nie sprzedawcy z sklepu.

Mianowicie jak spisują się przelotki? Bez problemu można będzie stosowac plecionkę, czy lepiej stosować żyłkę?

Przeznaczeniem wedki miałby być Warszawski odcinek Wisły. Z przeznaczeniem kleń, jaź, okoń na woblery, obrotówki, wahadełka. Opcjonalnie chciałbym aby wedka poradziła sobie z małą bolebiówką typu Siga 6cm - 6g. Avid obsłuży wyżej wymienione przynęty, czy lepiej szukać czegoś innego?

Edytowane przez spincast

• 1 miesiąc temu...

Koledzy poszukuję wszelkich opinii o St.Croix ES66MLF2.

Czy ten kij sprawdzi się przy łowieniu z łodzi okoni na przynęty (wirówki, woblery, rippery cykady itp.) różnego typu..?

Zastanawiam się nad nim lub nad kijem z pracowni na blanku Diamond 6thelementrods, a konkretnie DM64L2 lub podobnej gramaturze tylko w jednoskładzie i dł. 2,05m

Proszę o wszelkie opinie i informacje o tym St. Croix i ewentualnie o porównaniu tych blanków i tego St. Croix.

Z góry za wszystkie wielkie dzięki..

ES nie znam ale wszystkie stc są opisane raczej wielkością główki a nie całej przynęty. ML to już kawał kija. Mam ML w AIS i to musiałyby być duuuże okonie. W moim, sporo dłuższym, kiju jest to co prawda 3,5-14g, ale obsługuje spokojnie przynęty 25g i szczupaki powyżej metra nie robią na nim żadnego wrażenia. Okoniówka to na bank nie jest. To mój podstawowy uniwesał.

Ja nie wiem czy amerykance łowią coś takiego jak nasze okonki, No bo ich bassy to trochę inna ryba i nie same przecinki.

Nie wiem jak byłby L ale ML moim zdaniem za grubo na okonie. Chyba że masz jakieś eldorado z samymi 35+.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

Mam 5s66mlf robiona u Skałka na nowym blanku. Niestety nie miałem tej wędki nad wodą tak więc nie wypowiem się na temat jej użyteczności pod wskazane wyżej przynęty. Jednak według słów Rafała to wedka na okonia na ciężko, sandacza na lekko. Jest opisana do 10,5g a ile da radę na maxa to nie mam pojęcia.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Łowiłem kiedyś na Odrze okonie na ML jak się odpaliły większe takie 30-40 i brały na 10cm invadery na 15g główkach. No i niestety na tej wędce stc troche szarpało im pyski więc rzucałem tą w sumie ponad 20g przynętą sky dreamem 1-9g. :D

I to jest moja ulubiona okoniówka.

STC to juz taka cena, że masz w zasięgu typowe okoniówki z Yamagi czy Finezzy i to masz wtedy leciutką wędkę którą łowienie to czysta przyjemność. Ze o wspomnianym sky dreamie nie wspomnę.

STC robi świetne wędki ale na większe ryby. Oczywiscie typowego L nie miałem ale tak sobie myśle po moich ulubionych AIS i LTBS

Edytowane przez Qh_
  • Like 1