Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy poszukuję wszelkich opinii o St.Croix ES66MLF2.

Czy ten kij sprawdzi się przy łowieniu z łodzi okoni na przynęty (wirówki, woblery, rippery cykady itp.) różnego typu..?

Zastanawiam się nad nim lub nad kijem z pracowni na blanku Diamond 6thelementrods, a konkretnie DM64L2 lub podobnej gramaturze tylko w jednoskładzie i dł. 2,05m

Proszę o wszelkie opinie i informacje o tym St. Croix i ewentualnie o porównaniu tych blanków i tego St. Croix.

Z góry za wszystkie wielkie dzięki..

Miałem niegdyś ES66LF https://photos.app.goo.gl/NQ2fmDp6gQU7Gpq67

Doskonale sprawdzał mi się w połowach okoni, na wodach stojących o głęb. do ok. 10m.

W mojej ocenie, tytułowy nie sprawdzi się. Miałem (i na tej podstawie mój wpis) wersję mlf2 w dług. 7'0". To był już mocny blank.

Edytowane przez popper
  • Like 2

Dzięki Koledzy o takie opinie mi chodziło, wobec tego St. Croix raczej odpada.., (w Panfish nie podchodzi mi zdecydowanie ta rękojeść..) myślę jeszcze co prawda jeszcze właśnie o Yamagi ale te które mi podchodzą są dla mnie ciut za długie.. A model Professor 70 Plug do 8g ceną trochę burzy koncepcję..

Szukam "Okoniówki" ale z lekkim zapasem mocy, nie tylko do paprochów ale i do obrotówki i woblerka, takiej która w razie czego poradzi sobie z przyłowem szczupaka czy sandaczyka.. Także rozważania trwają... ;)

Napisz do Turika. Wystawiał tu sporo okoniówek nowych w dobrych cenach. Ja kupiłem od niego Evergreena 1-12g i jestem nim zachwycony.

Miał też lżejszego evergreena (typową okoniówkę), graphileadery, Yamagi. Ticty itd. - ceny gościu ma super. Jak nie masz parcia na nówkę albo gwarancję to pisz do niego. Tam z używek były super wędki w naprawdę dobrej cenie. A jak sobie upodobałeś tego profesora to Ci ściągnie.

Tu kupiłem: https://jerkbait.pl/topic/194031-graphiteleader-evergreen-tict-yamagatwin-power-ygk-duel-woblery-formy/

Edytowane przez Qh_
  • Like 2

Zależy od oczekiwań. 
Moj sky dream 1,5-9g, wklejka, rzuca od 2,5g bardzo przyzwoicie (ja nie rzucam mniejszymi to nie wiem), woblerki okoniowe i kleniowe obsługuje przyzwoicie, obrotówki tez, choć ja jakoś nie przepadam. Szczupaków 80 wyciągnęła kilka, sandacz największy 70coś. Bez problemów. Typowa okoniówka.

Evergreen bb hitman 1-12g. Solid tip. Ta sporo lepiej rożne przynęty. Dołem to samo, daleko i celnie, góra wiecej niż sky. Na razie największa ryba wyciągnęta sumek 100cm bez zająknięcia i z zapasem w dolniku jeszcze (ograniczeniem zapasu była plecionka 0,5). Jedynie trochę sztywna na małe okonki do 20cm. Ale salty sensation jakośtam do 9g byłby git. A jest na tej aukcji co wkleiłem.

Dla mnie obie spełniają wymagania. Ale ja może nie rozumiem tego pędu do „specjalizacji” i pamietam jak łowiłem wszystko z powodzeniem szklaną pełną Germiną. Łącznie z gruntem i sprężyną :D . Nikt wtedy raczej nie miał 10 wędek (jak i ja dziś) i 5 na łódce na raz. Ale dziś tez mam tyle, żeby się ciagle nie przepinać co główka i bardziej różnicuję je gramaturą przynęt niż ich rodzajem.

Chyba trochę przeginamy i niestety ulegamy podstępnemu marketingowi. ;) Ale ja się tam nie znam. Po prostu se chadzam na ryby.

• Like 2

ES nie znam ale wszystkie stc są opisane raczej wielkością główki a nie całej przynęty. ML to już kawał kija. Mam ML w AIS i to musiałyby być duuuże okonie. W moim, sporo dłuższym, kiju jest to co prawda 3,5-14g, ale obsługuje spokojnie przynęty 25g i szczupaki powyżej metra nie robią na nim żadnego wrażenia. Okoniówka to na bank nie jest. To mój podstawowy uniwesał.

Ja nie wiem czy amerykance łowią coś takiego jak nasze okonki, No bo ich bassy to trochę inna ryba i nie same przecinki.

Nie wiem jak byłby L ale ML moim zdaniem za grubo na okonie. Chyba że masz jakieś eldorado z samymi 35+.

Moim zdaniem trochę nie trafne bo porównujesz kija morskiego do słodkowodnego. MLF saltwater a MLF freshwater to będą 2 różne kije. Np Avid i Avid Inshore (mocniejsze blanki). A odpowiednikami naszych okonii sa panfishe. A ES66MLF2 to spokojnie 12g+ guma 4' ogarnie.Przy czym jest to moje odczucie.Taka moja opinia ;). Znam osoby które przeciązają kije ale nie polecam. Edytowane przez lyha

Fakt, jest kilka zbliżonych wędek o których wspominacie, jak choćby wspomniane Yamagi (Professor 73 all-range) czy Evergeen (PSS-74S BB Hit Man do 12g) ale dla mnie są trochę za długie..

Długością graniczną w moim przypadku (do łowienia z łódki która daje mi komfort..) jest 213-214cm, a najlepiej by było 200-205 cm

Z tych które wymieniliście to jedynie ten ZENAQ SPIRADO BLACKART S0-70 spełnia wszystkie parametry.., (krzywe ugięcia pod obciążeniem robią wrażenie..) tylko ta cena za nowy.. :wacko: 

Przebija nawet koszt kija robionego w dobrej pracowni, pod indywidualne zlecenie (na podobnych komponentach..) na równie dobrym blanku.

Nie śpieszy mi się i mam na szczęście trochę czasu na przemyślenia i poszukiwania.. 

Ach ci Amerykanie.... Skąd oni biorą takie ceny? :) Przecież za cenę elitki można kupić 10 wspaniałych "japończyków" Mikado i patrzeć z góry na posiadacza St. Croix jak na głupka, który nie umie liczyć. Oczywiście to Mikado i inne wędki z tej półki, to oferta dla bogatych, bo ludzi mniej majętnych nie stać na kupowanie byle czego i nie wiadomo skąd. ;)

Popierasz to nie USA te ceny wymyślają [emoji846]

Niestety w naszym kraju marze pośrednicy sobie narzucają takie że ceny wychodzą kosmiczne [emoji3061]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moj sky dream 1,5-9g, wklejka, rzuca od 2,5g bardzo przyzwoicie (ja nie rzucam mniejszymi to nie wiem), woblerki okoniowe i kleniowe obsługuje przyzwoicie, obrotówki tez,

Rzucać takimi przynętami będzie każda niezbyt szybka a najlepiej wolna wędka o dowolnym cw.

Kiedyś zrobiłem eksperyment, siadłem na brzegu i tym samym kołowrotkiem z tą samą, cieniutką plecionką, próbowałem rzucać jakimś niewielkim woblerkiem.

Kijek, mikado 2,7m dedykowany specjalnie pod takie łowienie, nie pamiętam już nazwy ale to był wtedy top pod takie łowienie, kilka wklejek w tym Mikros, sztywna pała pod koguty Mikado Ultrawiolet spin do, chyba 30g i Avid 2,9 do 21g.

I co? Ano najdalej rzucał i to wyraźnie właśnie Avid, drugi był kij dedykowany, później sandaczówka a najgorzej wklejki.

Ale sprawa się zmieniała gdy trzeba było przynętę poprowadzić i wiedzieć co się z nią dzieje i tu najlepiej działał Mikado, później wklejki, na pozostałych kijach czucie było na poziomie zero.

Takie buty ;)

Edytowane przez strary
  • Like 1

Fakt, jest kilka zbliżonych wędek o których wspominacie, jak choćby wspomniane Yamagi (Professor 73 all-range) czy Evergeen (PSS-74S BB Hit Man do 12g) ale dla mnie są trochę za długie..

Długością graniczną w moim przypadku (do łowienia z łódki która daje mi komfort..) jest 213-214cm, a najlepiej by było 200-205 cm

Z tych które wymieniliście to jedynie ten ZENAQ SPIRADO BLACKART S0-70 spełnia wszystkie parametry.., (krzywe ugięcia pod obciążeniem robią wrażenie..) tylko ta cena za nowy.. :wacko: 

Przebija nawet koszt kija robionego w dobrej pracowni, pod indywidualne zlecenie (na podobnych komponentach..) na równie dobrym blanku.

Nie śpieszy mi się i mam na szczęście trochę czasu na przemyślenia i poszukiwania.. 

Ale ja Cię nie namawiam na hit mana bo to nie bardzo okoniówka na małe okonie. Duże tak ale małe nie bardzo. To kij do lekkich przynęt na spore ryby. Poza tym jest już u mnie  :D . Ale na tej aukcji masz Evergreen LIGHT CAVARLY CLCS-611L -1900zl. 

Długość 2.11m

cw 1-7g

Nowy

i to z tego co piszesz byłby fajny kij okoniowy. A wykonanie i czucie jest mega. A cena … zobacz w jakimś sklepie. 

No właśnie jak też nie chciałbym czegoś jedynie pod małe okonie.. Raczej czegoś co je również ogarnie..

Tu jest fajny przykład większego przyłowu na takiej okoniówce ( ten ZENAQ 213cm  0,9-9g) jakiej szukam..

https://www.facebook.com/varazsmakos/videos/zenaq-spirado-blackart-s0-70-a-f%C3%A1raszt%C3%A1s-az%C3%A9rt-ilyen-hossz%C3%BA-mert-a-zsin%C3%B3r-pe06-j/870353800595637/?locale=ms_MY

Moim zdaniem każda okoniówka ze średniej/wyższej półki podoła takim przyłowom, o ile warunki połowu pozwolą.

Troszkę idealizujesz.

Okoń w rozmiarze 48-50cm potrafi całkiem przyzwoicie przetestować kijaszek o cw. w granicach 7-9g.

Tu: https://photos.app.goo.gl/N9fi2U4XNjq6kyXR6

przekład 50 cm ryby złowionej ES66LF. Przyłowem był w tym dniu, niewyjmowany z wody szczupak o dł. ok. 75-80cm

Edytowane przez popper
  • Like 1

Pewnie masz rację (piękny okoń.. :) ) ale mi też chodzi o możliwość używania szerszego spektrum przynęt niż tylko mikro gumek..

Np. wirówki nr 2-3 typu Comet,  czy wahadłówki 4-6cm i podobne woblerki..(wszystko raczej w wodzie stojącej...)

A przy tym już niektóre z typowych okoniówek trochę już "klękają".

A ja nie jestem zwolennikiem przeciążania wędek.. 

Koledzy poszukuję wszelkich opinii o St.Croix ES66MLF2.

Czy ten kij sprawdzi się przy łowieniu z łodzi okoni na przynęty (wirówki, woblery, rippery cykady itp.) różnego typu..?

Zastanawiam się nad nim lub nad kijem z pracowni na blanku Diamond 6thelementrods, a konkretnie DM64L2 lub podobnej gramaturze tylko w jednoskładzie i dł. 2,05m

Proszę o wszelkie opinie i informacje o tym St. Croix i ewentualnie o porównaniu tych blanków i tego St. Croix.

Z góry za wszystkie wielkie dzięki..

Ja do lekkiego spiningowania mam Avida Walleye 76MLXF2. Ma cw 3,5-10,5g. Używam jej uniwersalnie, ale głównie pod pasiaki. Co prawda do paprochow się nie nadaje ale ja też nie używam najmniejszych przynęt. Najmniejsze co mam to ripery i twistery mansa 4cm z główką 3g i z plecionką 0,6PE - kij daje już fajne czucie. Poniżej główki 3g nie ma sensu, może LXF ale na pewno nie MLXF. Co podoba mi się w tym modelu, to że pomimo że to XF, nie jest to wklejanka, więc kij nawet pod pasiakami 20cm przechodzi już w fajne ugięcie. Z drugiej strony daje zapas mocy - przed wysoką wodą na odrze wyciągnąłem nim bolka 70cm, bez większych emocji. Z racji na specyfikę kija, oprócz gum, cykad i dropa, używam go do obrotowek i woblerow. W pewien sposób można uznać go za uniwersalny kij. Cena za St.Croix niska nie jest ale uważam że kije są warte swojej ceny - nie są może tak delikatne i finezyjne jak od skosnookich ale nie trzeba też tak na nie uważać. Zepsuć St.Croix przy normalnym użytkowaniu jest chyba nierealne. Na kij namówił mnie tata, który łapie tylko na nie od 20 lat i wciąż ma w użytku modele które kupił jako pierwsze. A on dba o sprzęt podobnie jak ja - Wędzisko jeździ w bagażniku uzbrojone gotowe na ninja wypady.

• Like 2

Nie posiada ktoś może na sprzedaż wędki którejś z niżej wymienionych:

- ES90MF2 lub LES90MF2 (96 też rozważę)

- ES90MHF2 lub LES90MHF2 (j/w)

- LXS76MF2

- LXS76MLXF2

Tutaj chyba maja

https://spinningshop.pl/2730-stcroix-legend-elite-salmon-steelhead

Nie posiada ktoś może na sprzedaż wędki którejś z niżej wymienionych:

- ES90MF2 lub LES90MF2 (96 też rozważę)

- ES90MHF2 lub LES90MHF2 (j/w)

- LXS76MF2

- LXS76MLXF2

Tutaj chyba maja

https://spinningshop.pl/2730-stcroix-legend-elite-salmon-steelhead

Powiem szczerze że nie dam kurde tyle za ten kij bo ceny są wyssane z palca a w tym jest tak wysoka marża naszych pazernych pośredników że głowa mała [emoji3061]