Qh_ Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2024 (edytowane) Lubię moje stc te co mam i chciałem mieć. Widzę ich zalety i widzę ich wady. Największa wadą jest nieadekwatna cena. Za jeden udało mi sie zapłacić adekwatną a za drugi trochę za dużo (wliczając dojazd) ale za to maniakowi wędkarstwa a nie marketingu. Cieszę że mam kasę żeby się osobiście przekonać i porównać nietanie wędki co nie oznacza, ze uwiedziony opowieściami o best wędkach zamierzam przepłacać i akceptować zachłanność dilerów. Z drugiej strony jak sie ludzie nie buntują to sprzedawca zdziera. Jak długo mu się uda? Widać w tym wątku. Japończyki są nieporównywalnie lepsze. Jak bedą dostępne jednoskłady to LTBS polegnie w tym starciu z evergreenem (choć ten będzie jeszcze droższy ale wykonany z najlepszych komponentów i z dokładnością i dbałością o szczegóły, do tego sporo lżejszy) Podobnej jakości, nie złej, całkiem dobrej jak stc, są SG w wydaniach custom. Przynajmniej te co mam. Ale znów składaki i przydługie dolniki. A cena? Połowa. A najważniejsze w tym wszystkim jest to, ze my tu dostarczamy nie legend tylko własnych sprawdzonych doświadczeń z stc. Tak, żeby kolejni amatorzy tej marki swoje decyzje podejmowali świadomie. Bo odsprzedaż jednak kosztuje w tym wypadku sporo co tez o czymś świadczy. Hehehe nazwanie czegoś legendarną elitą - tez jest przejawem marketingowego strzału w kierunku tych którzy poczują sie dzięki temu wybrańcami i może nie zauważą że w tej cenie można nabyć coś dużo lepszego. Edytowane 9 Października 2024 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2024 We wrześniu, w tym samym dwa razy "skracanym" Corto, przekładałem przelotki. Co o niczym nie świadczy, poza tym, że są bardzo delikatne. Takie mw jak słynny w ubiegłym wieku Diaflash. Nie dorabiam japończykom gęby, tylko stwierdzam fakt. Złośliwie już dodam, że nie umywają się do starego XMG50, który przetrzyma te wszystkie sezonowe hity Co się wypierać!? Prym wiedzie logika #duzotaniotesco, w parze ze sławetnym "nie warto przepłacać" , a spodziewam się tutaj zobaczyć równie prymitywnego kwalifikatora - o najlepszym stosunku jakości do ceny StC kosztują tyle, ile dystrybutor chce czy też musi wziąć. To jest jego biznes i jego ryzyko, cen nie ustala się w plebiscycie, wg populistycznych założeń typowych dla socjalizmu z ludzką twarzą ..A przekonanym o tajnych ścieżkach i sposobach osiągania cen dla się bardziej akuratnych, sugeruję założenie konkurencyjnego przedsięwzięcia.. lub zakupy w Wólce Kosowskiej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 Swego czasu, ktoś prezentował na forum stertę "niełamliwego" chrustu z StC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 Aaa.. popperze :)To chyba z tych niedoszacowanych, błędnie przez wytwórcę opisanych.. i po naszemu rozszyfrowanych 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 (edytowane) A dasz sobie Waldku uciąć rękę, że "niełamliwe" zamieniło się w "łamliwe" bo polskie "niedoszacowanie" miało na to wpływ? Najlepszy tekst jaki przeczytałem w wątku sprzedażowym, że uncjówką da się rzucić 100 g przynętą. Ilu polskich wędkarzy próbuje dostosować SantKroje do naszych technik niekoniecznie rozumiejąc do czego były stworzone? Moje skromne doświadczenie (castingowe) z SantKrojami nauczyło mnie, że jak przekraczam opisywane zalecane cw to sprawia mi to dyskomfort, bo nie jestem w stanie rzucić tak dynamicznie jakbym chciał. Może dlatego nie strzelił mi lakier na przelotkach, ani nie połamałem wędziska. No dobra jedno się połamało, ale nie znam jego historii. Edytowane 10 Października 2024 przez Koincydencja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 Nie łowiłem jeszcze ale chyba takie złe nie są co? bo tu dwie strony orki… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 (edytowane) Złe nie są. Edit:Czy były przeciążane, nie wiemy przecież a ręki szkoda???? Edytowane 10 Października 2024 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 (edytowane) Kiedyś kupiłem w necie starego Wild Rivera.Po latach kiedy już dawno go sprzedałem, czytając inne forum natrafiłem na wpis pierwszego właściciela, który chwalił się, że wyginał go w koło a kij nie chciał strzelić.Połowiłem nim dobrze, później go przezbroiłem i nadal łowiłem aby na naszej giełdzie odsprzedać.Łowił nim forumowy kolega i kiedyś znowu wylądował na giełdzie w poszukiwaniu dalszych przygód. Co by nie powiedzieć, pancerny to on był . Innym razem jeden z moich Avidów uratował mnie przed wpadnięciem do wody . Stary pomost po prostu nie wytrzymał i postanowił zawalić podczas kiedy ja uganiałem się za szczupakiami. Ważę tak +/- 91 kg , odruchowo i instynktownie z wędki zrobiłem w locie podpórkę, zapierając się w poprzek rusztowania pomostu o blank i jakoś jednym butem w resztki zbutwiałego drewna . Wędka wytrzymała, ale jak ? Do dziś mnie to zastanawia . Szedłem kiedyś na wale z takim Avidem gotowym do wędkowania. W jednej ręce wędki, w drugiej podbierak.Jakoś niefortunnie przywaliłem szczytówką tak o kamory, że szczytowa przelotka z miejsca nadawała się na wymianę. Przelotkę wymieniałem u naszego Hubertusa i łowię nim do dzisiaj . Przyznaję i nie zapeszam , ale SC II i III są na serio pancerne. Edytowane 10 Października 2024 przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 Nie łowiłem jeszcze ale chyba takie złe nie są co? bo tu dwie strony orki…Złe nie są. Nawet uważam że przynajmniej niektóre są bardzo dobre. Ale nie sa to najlepsze wędki an świecie. A co gorsze w Polsce są po prostu za drogie. Tym się różnią ślepi wyznawcy i zagorzali przeciwnicy od nas, że my widzimy i wady i zalety tych kijów. A cale życie to sztuka wyboru. Ważne by świadomego. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 Nie reklamuję oferty StC, po prostu, najzwyczajniej w świecie. zaliczam ich kije i blanki do światowego topu. Wiem, że całe mnóstwo użytkowników podatnych na reklamę i antyreklamę, lepiej odnajduje się w alternatywnej rzeczywistości - być może nawet urojonej Wyprawy w poszukiwaniu własnego Graala zazwyczaj są kosztowne, trwają długo, i nie jest tak, że wszyscy znajdują swój ideał - ale ci którzy mieli szczęście znaleźć, nigdy nie wrócą do byle czego Może i są drogawe na nasze warunki, ale niby na co, człowiek jako tako rozumny i doświadczony, mógłby się przesiąść z trójcy świętej; Loomis, Lamiglas, Saint Croix?Na ich kopie?! Póki co, nie widzę lewara.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 Osobiście połamałem 17 lb do 3/4 oz MojoBassa przy próbie wykatapultowania ok 50 cm sandacza ponad krzakami. Być może jego poprzedni użytkownik poddawał go ciężkiej próbie, stąd przygoda. Obecnie katuje takiego samego w wersji Inshore. Jakoś nie korci mnie szukanie czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2024 (edytowane) Tak się tylko zastanawiam, gdzie to kopiowanie St.Croix i inych przez resztę.Mam Xzogi i Phenixy , to kompletnie inne konstrukcje.Inne połączenia składów ( bez tego tragicznego kielicha z St.Croix ) - to jest ten top ? , mają inne ugięcia, określone cw itd. , o jakim kopiowaniu mowa ? Edytowane 11 Października 2024 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz K Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2024 Mentalny dres z BMW zawsze ma przekonanie o wyższości nad Toyotą Fanatyczne przywiązanie do marki to wyraz raczej ograniczeń niż wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander79 Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2024 Tak się tylko zastanawiam, gdzie to kopiowanie St.Croix i inych przez resztę.Mam Xzogi i Phenixy , to kompletnie inne konstrukcje.Inne połączenia składów ( bez tego tragicznego kielicha z St.Croix ) - to jest ten top ? , mają inne ugięcia, określone cw itd. , o jakim kopiowaniu mowa ?Kielicha?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2024 (edytowane) Kielich , jak patrzysz na górny skład konstrukcja blanku w tym miejscu przypomina wysoki i smukły kielich - tam nachodzi dolnik i w nim się osadza.Jest to miejsce lekkiego przesztywnienia , którego fanatycy marki nie widzą lub nie chcą widzieć . Edytowane 11 Października 2024 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander79 Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2024 Kielich , jak patrzysz na górny skład konstrukcja blanku w tym miejscu przypomina wysoki i smukły kielich - tam nachodzi dolnik i w nim się osadza.Jest to miejsce lekkiego przesztywnienia , którego fanatycy marki nie widzą lub nie chcą widzieć .Aaa, ok. Ja obecnie operuję wyłącznie jednoskładami więc nie znam tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2024 Ja kiedyś w świnoujściu przy próbie przeskoczenia sporej odległości z murkh na gwiazdoblok zawisnąłem na rozłożonym avidzie 2 uncjowym. Uratował mi na pewno sporo zdrowia a nogi wisiały w powietrzu. Ważyłem ok 90kg. Wędka służyła dalej( nie mam pojęcia jakim cudem sie nie połamała ). I poszła po jakimś czasie dalej w świat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 (edytowane) Takich historii jest pewnie wiele. Na zlocie JB w Świętoszowie, przed zjazdem ze skarpy do Kwisy, uratował mnie Lamiglas X86MTS. Dosłownie zawisłem na nim, zapartym pomiędzy dwoma niewielkimi samosiewami.To w przypadku StC, niczego nie udowadnia moim zdaniem. Edytowane 12 Października 2024 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 Kielich , jak patrzysz na górny skład konstrukcja blanku w tym miejscu przypomina wysoki i smukły kielich - tam nachodzi dolnik i w nim się osadza.Jest to miejsce lekkiego przesztywnienia , którego fanatycy marki nie widzą lub nie chcą widzieć . Akurat St.Croix nie stosuje tego typu połączenia, podobnie zreszta jak Lamiglas czy Batson. "Kielich" o którym piszesz czy overlap na szczytówce to raczej znak rozpoznawczy Garego Loomisa i jego uczniów. Może nie wygląda to najlepiej ale skoro od kilkudziesięciu lat jest konsekwentnie stosowany to widać że można i tak - działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo27 Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 AVS90MHF2 Chwilę później pękł ale i tak jak oglądam film i to jak bardzo mu pomagałem pęknąć podczas holu łapiąc wysoko nad rękojeść dziwię się że tak dużo wytrzymał chwilę po tym ujęciu sum wszedł pod ponton i moja dźwignia zadziałała… ale ryba ostatecznie wyjęta Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_69 Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 Ja używałem przez dwa miesiące Avira walleye asws76mlxf2 ale jako że chodzę głównie za pasiakami, dzisiaj kupiłem sobie Avida panfisha asps80lmf2, sparuje go z Vankiem 2500s. Niedługo zdam relację jak się sprawujehttps://ibb.co/bBwzHxDhttps://ibb.co/stWp4ZkPrzemyślę temat i może asws trafi na ryneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 Akurat St.Croix nie stosuje tego typu połączenia, podobnie zreszta jak Lamiglas czy Batson. "Kielich" o którym piszesz czy overlap na szczytówce to raczej znak rozpoznawczy Garego Loomisa i jego uczniów. Może nie wygląda to najlepiej ale skoro od kilkudziesięciu lat jest konsekwentnie stosowany to widać że można i tak - działa.Dziękuję za fachowe pouczenie , ale jak zwał tak zwał na blanku zarówno Avida jak i St.Croix Legend Elite i innych jest to ewidentnie uwidocznione także wiadomo o czym mowa.Co do faktu samego działania to jak wiadomo można było pozostać w epoce czarnego prochu - też działało. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 Porównanie kompletnie nie trafonione. Trudno zarzucić Garemu Loomisowi brak innowacyjności - pomimo tego że jest jednym z nestorów branży wciąż pozostaje jednym z jej liderów technologicznych. Mało która firma w ostatnich latach wprowadziła tyle innowacji do rodbuildingu co NFC (ostatnio: nowe materiały, nowe przelotki, nowe gripy etc). Skoro tak innowacyjna firma mimo wszystko pozostaje przy takiej a nie innej konstrukcji łącza to widocznie wierzy i jest przekonana że takie właśnie rozwiązanie jest najlepsze - gdyby w to nie wierzyli pewnie już dawno by to zoptymalizowali. Może się to podobać lub nie - mi akurat bardziej podoba się rozwiązanie Lamiglasa żeby sięgnąć do korzeni - ale, Szymonie, trochę pokory.... Dodam że mam taką wędkę, gdzie przypadek "butelkowego" łącza jest przerysowany wręcz karykaturalnie: jest to kij na blanku NCF IM 702-2. Wygląda fatalnie, gnie się tak że nijak rozkładem przelotek nie dało się skorygować chociaż dużo czasu spędziliśmy z @yglo żeby coś wykombinować... natomiast w działaniu wędka jest wprost genialna, wyciągnąłem na nią masę ryb poczynając od lipieni i siei a kończąc na przyłowie metrowego sumka, wędka bezbłędnie obsługuje zarówno przynęty ściągane (mikrowahadłówki, woblerki, chatterbaity) jak i wszelkiej maści jigi a nawet niewielkie twiche. Jest czuła i finezyjna a jednoczenie ma rezerwę mocy, szczytówka z jednej strony jest miękka a z drugiej strony cięta - rzadko się zdarza w kiju połączenie tak wielu sprzecznych cech. Na przykładzie tej wędki nauczyłem się że czasem nie warto czegoś skreślać tylko dlatego że "nie wygląda" ... żeby nie wyszedł offtop, dodam, że drugim moim ulubionym blankiem jest St.Croix Elite 76MLXF2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 No i tu wyszły dwie sprawy:1. Jedną z największych zalet stc jest uniwersalność i zapas mocy. ML bez najmniejszego problemu i męczenia wyciągnął 112cm i jeszcze miała zapas, wiec czego mógłbym nie wyciągnąć na M który jest wyraźnie sztywniejszy? Nic powyżej metra jeszcze na niego nie trafiłem, ale na prawie metrówkach giął sie tak mnie więcej do połowy? A równocześnie można tymi wędkami podać (daleko pomimo sztywności) i poprowadzić małe przynęty w szerokim zakresie. Mam jednoskłady - wiec problem polaczeń mnie nie dotyczy.2. Duzi producenci. Tak, maja działy leanowe i pewnie oszczędzanie nie jest im obce. Tak, masówka, szczególnie jak zostanie przeniesiona do Chin może być … No taka masowa . Ale z drugiej strony mają działy R&D, sprzedają tysiące wędek i … otrzymują setki reklamacji (co jest wielkim wkładem do rozwoju każdego produktu), widzą swoje wędki w setkach akcji, przekazują zawodnikom i zbierają opinie. Maja w swoich szeregach i ludzi młodych i starych itp itdI tego, bez obrazy, nie przeskoczy żaden rodbuilder, bo mu życia braknie. Oczywiście zrobi nam unikat, idealnie pod zgłoszone potrzeby, pięknie wykonany (i znów wg potrzeby) - tego z kolei nie da sie uzyskać w masówce. I to jest warte zapłaty jak ktos potrzebuje.Do tego masowa produkcja pozwala naprawdę obniżyć ceny (zarówno zakupu surowców jak i wykonania), pomimo posiadania wierchuszki w postaci zarządów itp. Typowym przykładem dla mnie jest SG w zakresie wędek, naprawdę dobrych za niewielkie pieniądze (w porównaniu z tym co oferują) a zaprzeczeniem stc - No ceny w Polsce są po prostu zawyżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 No tak.. Jednak czytanie ze zrozumieniem, pozostaje przywilejem nielicznych Kopiowanie technologii nie jest tożsame z bezpośrednim kopiowaniem! Oprócz różnicy w poziomie wiedzy, jest też pokoleniowa rozbieżność co do znaczenia tradycyjnych poniekąd pojęć. Dla pokolenia ułożonego do #dużo taniotesco, zwykła lojalność albo przywiązanie do marki jest nieskończonym obciachem, co pozwala przy.......ić się, a nawet zanegować rzeczy oczywiste, w tym naturalną hierarchię. Zamiast jednego XP albo GLXa należy niezwłocznie zakupić metr sześcienny bajerów typu Hype T, przez co wychodzimy na bardzo kumatych.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi