Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie na chłopski rozum xfast to powinien być wędką o akcji wybitnie szczytowej, czyli najszybszej - gdzie sama szczytówka jest najbardziej pracującym elementem kija (czyli trochę upraszczając właśnie przypominać wklejkę). Także trochę nie rozumiem różnych polskich fachowców co kawałek rozprawiających o xfastach ze "sztywną szczytówka", ale to może mi się zaklęcia pokręciły?

Zgadzam się. Akcja winna być wybitnie szczytowa ale nie tak spolegliwa. Ot tyle ;) Nie wiem jak to bardziej wytlumaczyc. Było już sporo o akcji wędziska. Są krzywe ugięcia. W krokusach Fast jest mniej spolegliwy, mniej się wygnie i szybciej wróci do swojego położenia. Cechy które według krzywej powinien posiadać xfast. Edytowane przez lyha

Akcja i szybkość z jaką blank wraca po wymachu do stanu 'poczatkowego' to dwa różne parametry.

Można spotkać kij o akcji xf (np. wklejka) której sam koniec szczytówki będzie spolegliwy i po wymachu będzie się jeszcze długo 'majtac' a może być kij o akcji moderate z głębszym środkowym ugięciem, który błyskawicznie w mgnieniu oka po wymachu 'wróci' i wyprostuje się.

Także czym innym jest opis akcji wędziska a czym innym szybkość z jaką gaśnie po wymachu.

U nas te dwa pojęcia są nagminnie mylone.

• Like 4

No rysunek wybitnie profesjonalny. Np w porównaniu z krzywymi ugięcia ze strony Yamagi.

Jak zwał tak zwał. Trzeba łowić i wyłowić tę która nam najbardziej pasuje. Każdy opis to tylko sugestia.

Ja to nawet nie piszę że wędka jest dobra do czegoś, tylko że ją lubię i mi pasuje. Każdemu pasuje co innego.

Tak patrzac na to: best rods on earth TM pomyślałem co może jeszcze znaczyć TM … total maniacks?  ;) a moze too many (w domyśle money) No bo chyba nie że klienci to too many  :blink:   :D

Edytowane przez Qh_
  • Like 3

Zamieniłem swojego avida panfisha na avida 66ulf2. Poszedłem dzisiaj na testy ale wziąłem też od taty elitki ES70LF2, LEP70LXF i tournamenta TWS66MLF. Im więcej wędek testuję, tym bardziej przyznaje jak dobrym kijem jest avid walleye ASWS76MLX2 - gdyby ta wędka była w wersji L a nie ML, to byłby mój ideał. Brakuje mi w St.Croix lekkiego dwuskładu w wersji XF. Nie wiem jak to jest zrobione przy tak szybkiej akcji ASWS76MLXF2 nie jest wędka sztywna i pomimo sporej mocy daje frajdę nawet ze średnimi okoniami. Dodatkowo, nie jest to kij do gum (tylko do gum). Prawie równie dobrze obsługuje woblery i blachy. Obrotówki od 1, bo nr.0 jest już słabo wyczuwalny a i sama blacha średnio okazuje chęć pracy, przy mozolnym zwijaniu linki. Responsywnosc tego kija to jest ideał. Nowy avid avs66ulf2 to typowa okoniowka, bardzo fajny kij ale nawet pomimo że jest to UL, nie przekazuje tak brań jak walleye. Niestety walleyem poniżej 3g nie ma sensu. Bardzo, ale to bardzo brakuje mi dwuskladu LXF w St.croix - nie wiem czemu jest tutaj taka luka. Sam 66ULF2 fajny kij, ale to takie fast w dolnej granicy. Obsługuje główki do 8g tylko nie wiem, czy jest sens. Bo to nie jest kij nawet na większego klenia czy bolenia. Typowa okoniowka - ale daje sporo frajdy przy zabawie z pasiakami. Gdyby St.Croix miał coś takiego jak

LEP70LXF w dwuskładzie… mój wymarzony kij :)

https://ibb.co/YDntm0Q

Edytowane przez Lucky_69

A ten St.Croix ES70LF2 który testowałeś nie sprawdza się? Pomijając kwestię ceny.. ;)

Czy się sprawdza? Zależy do czego, z resztą to kwestia indywidualna. Ja mam o kijach St.Croix taką opinię, że te XF to nie są takie typowe twarde baty. Bardzo fajnie przekazują ale i pracują pod rybą. Wspomniany kij jest fajny ale moim zdaniem asws76mlxf2 jest lepszy…dla mnie ideał to ten lep, niestety nie ma takiego w dwuskladzie. Jedyny LXF w dwuskladzie to wersja trout, ale to jest juz inny kij. Po pierwsze rząd niżej, wykonanie słabsze no i SC2.

Szybkość to nie jest twardość, sztywnośc.

W teorii wędka szybka będzie sztywniejsza niż wędka wolna (dla tego samego cw).

Czyli wg tego filmu prawdziwym extra fastem może być tylko wklejanka (tak mocno upraszczając). No i teraz weźmy sobie wędki St.Croix F/XF i zestawmy je obok wędek np. japońskich. Może to rzeczywiście jest efekt tego, że USA to specyficzny rynek.

Facet dobrze przedstawia różnice między akcją wędki a jej 'recovery' czyli jak szybko wędka gaśnie po wymachu. U nas mam wrażenie, że wrzuca się te dwie cechy do jednego worka i dlatego powstają takie dyskusje, że jeden uważa coś za szybkie a inny za extra szybkie. Brakuje uściślenia co ma się na myśli mówiąc że wędka to x-fast bo jeden będzie miał na myśli akcje x-fast a ktoś inny recovery x-fast.

Są przypadki, że jedno idzie w parze z drugim ale też mogą to być niezalezne cechy tak jak np. wędka o akcji mod-fast z x-fast recovery.

Edytowane przez saitt

Facet dobrze przedstawia różnice między akcją wędki a jej 'recovery' czyli jak szybko wędka gaśnie po wymachu. U nas mam wrażenie, że wrzuca się te dwie cechy do jednego worka i dlatego powstają takie dyskusje, że jeden uważa coś za szybkie a inny za extra szybkie. Brakuje uściślenia co ma się na myśli mówiąc że wędka to x-fast bo jeden będzie miał na myśli akcje x-fast a ktoś inny recovery x-fast.

Są przypadki, że jedno idzie w parze z drugim ale też mogą to być niezalezne cechy tak jak np. wędka o akcji mod-fast z x-fast recovery.

To chciałbym zobaczyć kij M/MF z fast/extra fast recovery. Taka wędka miał być avid panfish LMF2 - tak przynajmniej twierdzili panowie z corony. Ja jeszcze takiego kija w ręce nie miałem. Moim zdaniem to jest powiązane i ciężko o taki mix.

• Like 1

Miałem extreme 25 lb modfast, i bliźniaczego tournamenta. Te same parametry blanku ale się różniły średnicami i użytym materiałem, tournament wyraźnie sztywniejszy. Oba bardzo szybkie jeśli chodzi o gaśnięcie po wymachu.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

czy może ktoś z kolegów wysłać link do jakiegoś sklepu skąd można wyrwać taniej wędki niż u nas ?

Zobacz tutaj

https://www.triturus-fishing.com/

W innym wątku wstawiłem link z filmikiem na youtube.com i wędkami w promocji. Na stronie to słabo. Trzeba pisać i pytać o modele i promocje. Byłem w poniedziałek i były wedki -50% -30% woblery ZipBait -30%.

Napisz, że masz info od Roberta to może lepsze ceny dostaniesz.

5de8e78cdd76c632643a92f35efe105a.jpg

Edytowane przez dante
  • Like 1

Ostatnie dni testowałem Avida 66ULF2 i muszę przyznać że z każdym wypadem podoba mi się ten kij coraz bardziej. Co prawda nie rzuca wogole woblerami ale do reszty przynęt do 7-8g bajka. Jest dosyć szybki i ekstra czuły. Króciutki dolnik, wędka waży niecałe 75g a w połączeniu z Vankiem, zestawu nie czuć w ręce. Do lekkiego spiningowania bajka. Co prawda nie zabiorę go na Odrę jak ASWS76MLXF2 ale to jest UL.

Cześć.

Jest seria tournament pike cast, niebieska, do 80 gram, 223 długosci, dwuczęściowy. Długość 2,23m. Optymalne przynęty: 20-80g. Akcja Fast. Linki: 12-25lb.

Ktoś ma? Jak tam?

Edytowane przez Paweł Bugajski

• 4 tygodnie później...

Szybki, dość sztywny kij. Lekki, czuły, fajny. Ale to mocne kije. Żebyś nie przesadził. Czym chcesz rzucać? Dość krotki dolnik. Uchwyt raczej na palce 3+1.

Mialem kupić dokładnie taki jak piszesz i dobrze ze kupiłem M bo to niby 5-17,5g ale spokojnie rzuca 30-35g. Nawet więcej. Za to żeby zapracować pod rybą potrzebuje Ryby. Takie 70-80 cm to dopiero zaczyna przyzwoicie pracować max do połowy. To bass jest a to duże dzikusy są.

Mam wrażenie, ze stc górą są opisane ciężarem główki a guma „w pamięci”.

MH to będzie kawał kija na metrowe ryby i ciężkie przynęty …

Powodzenia.

Cześć, dzięki za odpowiedź.

Miałem już kiedyś MF w cascie i pamiętam go własnie jako mocny i szybki kij, ale jedna obecne opisy kijów sugerują MHF.

Docelowo gumy 10-15 cm na główkach 5-25, przy czym całkiem często miałaby to właśnie być tłusta guma koło 15 cm (czyli 30 gram) i główki 15/20 g.

Stąd myśl o MHFie. 

Oczywiście boję się też tego krótkiego dolnika.