Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

No to na takie ciężkie tak. Ja cieżko łowię sporadycznie. MF moje 14-16g plus max wąskie 5” ogarnia.
Krotki dolnik - kwestia przyzwyczajenia. W stc po prostu lowie 3+1 i wtedy jest git. Choć ogólnie wolę 2+2.

Jak łowiłem głownie SG to mi krotki dolnik przeszkadzał, ale teraz jakoś doceniam to nie zahaczanie o nic i zaczynają mnie dłuższe dolniki denerwować  ;)

• Like 1

Czy ktoś łowił na wędkę IXFS68MXF (nowa extremka)?

Jestem b. ciekawy, czy warto tyle wydać, ile kosztuje teraz, czy też lepiej pozostać przy starym modelu extremki.

Mam, uzywam i uważam, ze kupując Legend X o tych samych parametrach nic nie stracisz a zyskasz ponad 1000 zl

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez kruz
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

RAYS259MLXF2  259cm ML X-Fast 2 3-5kg 4-18g

RAYS259MF2  259cm M Fast 2 4-6kg 7-21g

Witam interesują mnie te dwa modele ... może ktoś coś o nich podpowiedzieć , łowi ktoś tym ???

Jak to się zachowuje , jak pracuje , do czego się nada , zakres CW  itd...

Edytowane przez miramar69

• 2 tygodnie później...

Ma ktoś obłowioną serię Elite Panfish? Chciałbym się dowiedzieć jakie są różnice pomiędzy LEP70LXF i LEP69LF?

Mam oba. Używam zamiennie, zależnie od pory roku i głębokości.

Obecnie 69 stukam po dnie do 10 max m. Główki 4-7 gram.

W lato przy łowieniu w toni wolę 70. Ale wtedy lżejsze główki.

Plecionki do #0.4 6-7 lb

• Like 1

Czy ktoś łowił na wędkę IXFS68MXF (nowa extremka)?

Jestem b. ciekawy, czy warto tyle wydać, ile kosztuje teraz, czy też lepiej pozostać przy starym modelu extremki.

Mam xfs jak i lxs 68mxf. Różne kije. Przyjemniejszy i częściej sięgam po xfs.

Wizualnie jednak wolę lxs.

Czułość porównywalna.

Głębsza praca pod rybą ma xfs.

Na łodzi zawsze mam oba z różnymi przynętami.

Oba kije fajne. Ale czy bym zamienił lxs na ixfs. Trudne pytanie.

To jak z blondynką i brunetką. Każda ma w sobie to coś.

Edytowane przez Pietruk
  • Like 1

A czy możesz napisać, jaki jest realny górny cw wędki IXFS68MXF, bo rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą ze sklepu internetowego i powiedział mi, że górny cw tej wędki to tylko 20g, a starą extremką (LXS68MXF) łowię spokojnie przynętami nawet trochę ponad 30g (np mokrym kogutem na główce 30 g).

Więcej jak 20 plus gumiś nie rzucałem, nie było potrzeby.

Wrażenie może być takie że faktycznie stary ma więcej mocy. Ale może to być mylne. Bo jednak czarnuch ma swoją moc, nie czułem na rybie aby ustępował staremu.

W tym roku już nie sprawdzę. Ale w przyszłym testy zrobię na grubszym ołowiu.

• Like 1

Witam

Może ma ktoś porównanie tych dwóch modeli StC, mianowicie chodzi o Premiera PS70MLF2 oraz Triumpha TRS70MLF2

Czy są jakieś znaczące różnice między nimi pod kątem czysto użytkowym, szybkość, ugięcie, przynęty itp

Jako że to  pstrągowe klasyki, zadałem również to pytanie w wątku o wędkach na Pstrąga.

Dziękuję za odzew.

pozdro

Michał

Edytowane przez drChlubicz

Mam też starego avida AS90MF2 i mam wrażenie jakby to był ten sam model tylko mocniejszy. Fajnie dosyć głęboko się gnie ale zostaje mocy w dolniku. Onchor obsługuje mi ciężkie cykady boleniowe po 30g-35g. Ale lekką sandaczowką też fajnie ciska. To jest raczej kij pod twarde przynęty. Kupiłem z ciekawości ale został pod ciężkie bolenie bo super mi się sprawdził na jesieni. A i jakiś sumek ze 140 się trafił to też dał radę. Takie 20lb dobrze opisane. Avida avs mhf nie miałem.

• 3 tygodnie później...

Cześć.

LWTS80MLF2 pstragowy ideał. Ładuje sie pięknie już od 1g + tanta a 20lb mocy w dole. Długość idealna na tereny mieszana oraz łowienie o tej porze . Kija uzywam z Vańkiem C3000 i jest poezja. Szczyt miękki, pstrągowy ale wahadełka 6cm czy wirówki pod prądem nie robia jakiegos ogromnego wrażenia na nim. Osobiście polecam jeśli ktoś szuka kija na pstragi.

• Like 1

Dzięki za opis.

Zastanawialem się nad tym modelem właśnie. Chce zmienić z avida 80mlm na ten właśnie model bo coraz czesciej łowie na przynety miękkie a ten avid średnio sie na gumki nadaje.

Wstrzymuje mnie jeszcze jedno, a mianowicie czy ten tournament bedzie wspólpracował z woblerami typu rapala orginal 5 cm czy wiekszymi smużakami ?

Edytowane przez Ostry krokodylec1

Dzięki za opis.

Zastanawialem się nad tym modelem właśnie. Chce zmienić z avida 80mlm na ten właśnie model bo coraz czesciej łowie na przynety miękkie a ten avid średnio sie na gumki nadaje.

Wstrzymuje mnie jeszcze jedno, a mianowicie czy ten tournament bedzie wspólpracował z woblerami typu rapala orginal 5 cm czy wiekszymi smużakami ?

A może, LWS70MLF. Stan jak nowy z 10 razy na rybach - będę rozważał sprzedaż

Służył jako zapas.

Tu nie chodzi o moc tylko o to czy lekki 3g wobler typu rapala orginal czy smużak zapoda na zadowalającą odległość z racji akcji fast. Producent podaje ,ze model ten jest od 3.5g a Kolego napisałeś,że startuje już od 1g co mnie dziwi bo w st croix cw przeważnie zaniżone.

Dzięki Kolego za propozycje ale szukam czegoś dłuższego niż 213cm i w dwuskładzie.

Edytowane przez Ostry krokodylec1

• 3 tygodnie później...

Kilka dni temu otrzymałem kupioną przez internet schludnie wykonaną krótką elitkę o oznaczeniu ES60MF i właśnie zobaczyłem, że na żadnej przelotce nie ma napisu, nie jestem znawcą, więc zapytam, może ktoś wie, czy to oznacza, że to są jakieś przelotki no name (byłem przekonany, że będą tytanowe, czyli z napisem titanium) 

• Like 1