Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy było, ale będzie kilka nowości w St.Croix. Mojo Bass będzie z SCIII w technologii IPC a Elitka dostanie Torzite :-)

Nowości.. u nas już dawno na forum ;)

Teraz to dopiero ceny seryjnych będą z kosmosu.

Edit: w zasadzie patrzę na ceny i nie widzę większej różnicy.

Edytowane przez shavt

Hej

Od 2006 nie łowiłem na spinning, tylko mucha.

Tak mnie wzięło na powrót, oczywiście nie całkowity.

Od dawna więc nie siedzę w sprzęcie...

Podpowiedzcie co wybrać ze stajni STC, proszę.

najczęściej łowiłem kijem Konger'em Dancer, rzadziej czymś lżejszym, a jeszcze rzadziej cięższym: ot tak okoń, kleń, pstrąg, czasem szczypak nieduży. Przynęty to obrotówki 0 - 2 (rzadko 3 i 4), woblerki do 5-6 cm, gumki do 5 - 6cm.

Nie mniej jednak, biorąc pod uwagę co jest w wodach w mojej okolicy chciałbym jakiś "uniwersalny" kijek, 2,4 - 2,6 metra, c. w. w przedziale 3- 20g.

Przyznaję, nie chce mi się zagłębiać w dżunglę możliwości, a chciałbym jeden porządny, "uniwersalny" kij, pod powyższe, ewentualnie nieco cięższe przynęty.

Pozostałe kije jakie mam sobie zostawię, ale ten jeden chciałbym fajny :-)

Pomożecie w wyborze?

Będę wdzięczny.

pzdr

tomek

p.s. może być blank, kij sobie zbuduję.

Może nie w tym wątku-jeżeli tak to przepraszam.Czy ktoś orientuje się jak jest z gwarancją wędek z pracowni,budowanych na blankach stcroix serii tournament?Czy na blank jest dożywotnia gwarancja,jak w przypadku fabrycznych wędek wykonanych przez stcroix?

Z gwarancją St. Croixa nie jest tak jak większość myśli. Gwarancja obejmuje tylko pierwszego właściciela, który zarejestrował się w czasie 30 dni od zakupu wędki.

http://stcroixrods.com/service-warranty/register-your-rod/

Oczywiście także nie ma dożywotniej gwarancji na wszystkie fabryczne kije, to są "legendy" opowiadane przez nieobeznanych w temacie. Wszystko wyłożone jest na stronie St. Croixa.

http://stcroixrods.com/service-warranty/service-warranty-policies/

Na fabrycznego Tournamenta tbs68mxf zakupionego w Corona Fishing jest dożywotnia gwarancja od stcroix.Kij zarejestrowałem podając Nr fabryczny który widnieje na wędce.Właściwie to rejestrował go Remek z stcroix.Wiem jednak,że za wysyłkę wędki za ocean płacę ok.50 dolców.A jak się sprawa przedstawia z wędkami robionymi na blankach serii elite extreme?Wędki fabryczne z tej serii są objęte przez stcroix dożywotnią gwarancją.Przynajmniej mam takie zapewnienia od Corona Fishing.A może osoba zajmująca się zbrojeniem blanków coś wie na ten temat?

Tak sobie teraz myślę, że kolega @Zbynio63 trafnie poruszył temat gwarancji na blanki St.Croix w przypadku ich uszkodzenia na nie seryjnym kiju.Niby coś o tym czytałem, niby ktoś coś mówił, ale czy jest możliwość zamknięcia tego tematu ?

Nie mamy nr seryjnego i paragonu za blank i przykładowo strzeliła szczytówka , ktoś to przerabiał i jest w stanie dać w 100 % pewne info ?

Edytowane przez Szymon82

hahaha :) a Ten swoje....na pstraga 3/4 oz. Elity?? 

Ja sie boje Waszych pstragow :)

Strach brodzic ;)

Sam się boję :P, ale na serio to nie tylko na pstrąga, pisałem że kij ma być mocno uniwersalny, nie czepiaj się jednego wpisanego gatunku.

Sam się boję :P, ale na serio to nie tylko na pstrąga, pisałem że kij ma być mocno uniwersalny, nie czepiaj się jednego wpisanego gatunku.

Obawiam sie ze nie zrozumiales mojej wypowiedzi ;)

Nie czepiam sie i zero zlosliwosci. 

Pozdrawiam :)

Ps. jezeli w temacie to moj uniwersal (ale bez pstragow) to LXS76MF-2 z tym ze to tylko 230 cm

Kilka kart wczesniej opisalem go dosc szczegolowo

W kwestii gwarancji. Połamałem w swojej karierze dwa kije StC. Fabryczne. Wild Rivera i Elitkę. Oba strzał przynętą w szczytówkę. 

Faktycznie gwarancja obejmuje pierwszego właściciela, ale w praktyce to pierwszego, który kij zarejestruje. Data zakupu raczej nie ma znaczenia, przy kijach objętych dożywotnią gwarancją. Dożywotnia tylko na pewne modele. 

Oba poleciały do USA i wróciły z nowymi szczytówkami. Koszt koło 350 zł. 

Edit... a... w kwestii pstrągów... tylko Talon Trout. :) Kij idealny. :) 

Edytowane przez AdasCzeski

..a co w niej takiego żeby nią nie łowić..to 12lb, ma czuły, cięty szczyt podający  przynęty 5-8gr..łowiłem 2 sezony tam, gdzie trafiały się również  większe salmonidy.

P.S.używam cięższych przynęt, woblerów od 6cm..często DR...

edit..idąc tym tokiem rozumowania broń Boże nie powinienem używać jej do klenio-jazi..tak głoszą teorie :P

Edytowane przez patu

Podobnie jak Patryk łowię spokojnie pstrągi Elitką na blanku 5SC90MF2 czyli 12lb i wcale nie uważam że strzelam z armaty do wróbla.

Łowienie w rzekach w jakich łowię czyli Kwisa , Bóbr wymaga użycia ciut dłuższego i mocniejszego kija

Jednak bez przesady spokojnie można łowić z zachowaniem pełnego komfortu czucia przynęty itp obrotówką w rozmiarze nr.2 jaki woblerami o masie ok 5 gram.

Edytowane przez Karol Krause

..a co w niej takiego żeby nią nie łowić..to 12lb, ma czuły, cięty szczyt podający  przynęty 5-8gr..łowiłem 2 sezony tam, gdzie trafiały się również  większe salmonidy.

P.S.używam cięższych przynęt, woblerów od 6cm..często DR...

Na małych zakrzaczonych rzeczkach,zdrowy letni czterdziestak

potrafi dostarczyć sporej dawki adrenaliny.Słabszym patykiem

trudno spacyfikować takiego.Często to 12 lb jest tym minimum. 

Edytowane przez Lepton