Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu przymierzam się do pierwszej wędki St. Croix. i potrzebowałbym rady. W 90% łowię z opadu/ jigując gumą około 5-11cm + główka jigowa 5-20gram. Generalnie lubię wedki szybkie, teraz używam mikado inazume do 22g ale wędka zdecydowanie za mało czuła i tak na prawdę przynęty z główką 12 gram już prawie nie czuć. zastanawiam się nad AVS86MF2, AVS70MHF, VIS76MLF. Łowię głównie w odrze więc długość optymalna 2,3-2,4 metra, może 2,6 max. Myslę że idealny przedział gramowy to 5-18 gram, tylko czy opisy w Avidach odpowiadają rzeczywistości? Ewentualnie zastanawiam się nad TRS76MLF opcjii budżetowej jako pierwszy kontakt z st.croix 1f600.png (w razie potrzeby tel. 725418080)

Zastanawiam się nad  VIS76MLF. C.w. opisane jako 3,5-14gram. Czy ktoś łowił tą wędką? można ją przeciążyć np główką do 18 gram tak żeby komfortowo połowić?

Ja do takich przynęt kupiłem ltis76mlf.

Z opini kije SW lepiej sobie radzą z dolnym CW aniżeli wersje freshwater.

Górą komfort kończy się na 20g.

Kolega nie czuje inazumy, avida..... ,hmmmm może nie ma cucia........ :D?

Pewnie tak. Czułość jest w dużej mierze kwestią osobistą. Nie chce się kłócić. Dla mnie avid nie jest czuły. Mało tego... Dragony za parę stówek są tak samo czułe jak nie bardziej [emoji846]

To po co się tak męczycie i tracicie pieniądze zamiast łowić Dragonami ?

A co do łowienia główkami 5 g  na 70MHF- nie ma to jak dobrze dobrać zestaw  ;)

Dla mnie to bardziej taka szczupakówka na lekko. Do agresywnego opadu na pewno się nie nadaje.

Najgorsze jest to , że mogą przeczytać to dzieci i później jeszcze uwierzą .

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

To po co się tak męczycie i tracicie pieniądze zamiast łowić Dragonami ?

A co do łowienia główkami 5 g na 70MHF- nie ma to jak dobrze dobrać zestaw ;)

Najgorsze jest to , że mogą przeczytać to dzieci i później jeszcze uwierzą .

Dobrze kolego czytasz? Kolega wyżej zapytał się o kij 5-20g więc napisałem, że ten Avid do tego się nie nadaje. Tak?

Najgorsze jest to, że te dzieci uwierzą, że St Croix to faktycznie najlepsze wędki na świecie, a Avidy są przecież takie mega czułe. Klapki na oczach co po niektórzy mają...

St croixy to do d*upy kije a nie na ryby... Tyle kosztują a brzydkie takie że głowa boli, a za gwarancję po 10 latach od zakupu każą jeszcze sobie płacić, no bez jaj... Kuźwa mało tego, jak złamiesz bardzo starego kija i już zapłacisz za gwarancję to dają człowiekowi obecną serię a nie ten model co się złamał ehhh. Do d*upy z takimi kijami i taką firmą :D :)

Pozdrawiam

Marcin

• Like 5

Dobrze kolego czytasz? Kolega wyżej zapytał się o kij 5-20g więc napisałem, że ten Avid do tego się nie nadaje. Tak?

Najgorsze jest to, że te dzieci uwierzą, że St Croix to faktycznie najlepsze wędki na świecie, a Avidy są przecież takie mega czułe. Klapki na oczach co po niektórzy mają...

Akurat dwa ostatnie moje kije to inne marki a St.Croix wcale najlepsze nie są , zresztą żadna marka nie jest najlepsza . Wszyscy mają mniej lub bardziej udane kije , albo inaczej - to kupujący potrafią je mniej lub bardziej udanie zaadoptować do metod i sposobu jakim łowią.

Zgodzę się co do jednego - faktycznie nie doczytałem , że pomagasz innemu koledze . Co do tych wędek AVS86MF2, AVS70MHF, VIS76MLF to każda z innej parafii i krzywdy nie będzie jakby mieć każdą sztukę u siebie bo wszystkie się od siebie totalnie różnią .

Pierwszy St.Croix na rzekę i główki 5-20 g ? AVS86MF2 jak znalazł .

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

Nie wiem ale ktoś tu profanuje firmę st croix ... i próbuje wmówić że kije za 100-300 zł wykonane z węglo-podobnego mateiału (  szkło i plastik z domieszką węgla)  są tak samo czułe i tak samo dobrze pracują pod rybą.

Po jednym takim komentarzem wszyscy się zastanawiają po co ja wydałem co najmniej ten 1000 zł ...

Nie wiem ale ktoś tu profanuje firmę st croix ... i próbuje wmówić że kije za 100-300 zł wykonane z węglo-podobnego mateiału ( szkło i plastik z domieszką węgla) są tak samo czułe i tak samo dobrze pracują pod rybą.

Po jednym takim komentarzem wszyscy się zastanawiają po co ja wydałem co najmniej ten 1000 zł ...

Haha [emoji16]co do plastiku w blankach to bardzo ciekawe co mówisz. Nigdy nie słyszałem o tym materiale, żeby był używany do produkcji blanków. Mógłbyś rozwinąć i napisać np które wędki go posiadają? [emoji846] Co do szkła... Ostatnio w modzie, tak jak i żywice itp. w raz z rozwojem technologi nano i nie ma w tym nic złego. Plastik czyli inaczej kompozyt też nie jest zły, bo dobry kompozyt ma bardzo szerokie zastosowanie chociażby w wojsku, o ile to w ogóle prawda co mówisz [emoji16]

Haha [emoji16]co do plastiku w blankach to bardzo ciekawe co mówisz. Nigdy nie słyszałem o tym materiale, żeby był używany do produkcji blanków. Mógłbyś rozwinąć i napisać np które wędki go posiadają? [emoji846] Co do szkła... Ostatnio w modzie, tak jak i żywice itp. w raz z rozwojem technologi nano i nie ma w tym nic złego. Plastik czyli inaczej kompozyt też nie jest zły, bo dobry kompozyt ma bardzo szerokie zastosowanie chociażby w wojsku, o ile to w ogóle prawda co mówisz [emoji16]

Zacznij od tego że w cenie tych 300 zł wliczasz przelotki blank rękojeść pianka lub korek +marże sklepu i jeszcze pensje pracowników w tym menadżerów dyrektorów ,właściciela firmy, magazyn transport... wiesz ile zapłacisz jak kupisz ten kij bezpośrednio w fabryce  pewnie  10-30 zł .

• Like 2

Zacznij od tego że w cenie tych 300 zł wliczasz przelotki blank rękojeść pianka lub korek +marże sklepu i jeszcze pensje pracowników w tym menadżerów dyrektorów ,właściciela firmy, magazyn transport... wiesz ile zapłacisz jak kupisz ten kij bezpośrednio w fabryce pewnie 10-30 zł .

Ale ja nie pytałem się o cenę produkcji blanku czy marżę, tylko które blanki zawierają plastik [emoji16]

Ale ja nie pytałem się o cenę produkcji blanku czy marżę, tylko które blanki zawierają plastik [emoji16]

To sobie odpowiedz co za szajs zrobisz za 30 zł ...

Plastik to nie powiedziałbym żeby  dodawali bo jest zbyt kruchy (ale kto wie trzeba z czegoś zrobić tą wędkę za 300 zł ) ...ale inne włókna syntetyczne które są tanie w produkcji ..bo o czystym węglu  za taką cenę to możesz sobie pomarzyć ;p

Edytowane przez Derrek

Nie wiem ale ktoś tu profanuje firmę st croix ... i próbuje wmówić że kije za 100-300 zł wykonane z węglo-podobnego mateiału ( szkło i plastik z domieszką węgla) są tak samo czułe i tak samo dobrze pracują pod rybą.

A jak to jest, że taki kij za 300 zł jest poprawniej uzbrojony od takiego za 1000?[emoji846] To nie jest profanacja. Takie są po prostu realia. St Croix to nie świętość.

A jak to jest, że taki kij za 300 zł jest poprawniej uzbrojony od takiego za 1000?[emoji846] To nie jest profanacja. Takie są po prostu realia. St Croix to nie świętość.

Tak poprawnie uzbrojony że wiele wędkarzy rzuca raz czy dwa i najczęściej przelotka szczytowa odpada i trzeba na kropelkę przykleić .

Tak poprawnie uzbrojony że wiele wędkarzy rzuca raz czy dwa i najczęściej przelotka szczytowa odpada i trzeba na kropelkę przykleić .

Nie znam żadnej wędki za 300 zł w której po dwóch rzutach odpada przelotka [emoji16]podejrzewam, że nawet w takich z bazaru nie odpadnie. Nie wiem skąd te swoje teorie bierzesz....

Nie znam żadnej wędki za 300 zł w której po dwóch rzutach odpada przelotka [emoji16]podejrzewam, że nawet w takich z bazaru nie odpadnie. Nie wiem skąd te swoje teorie bierzesz....

To żadna teoria tylko fakt że odpadła i to już w dwóch przypadkach i to w dwóch różnych firmach daiwie i w dragonie o którym mówisz mojemu ojcu .

Edytowane przez Derrek