Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Co najlepiej sprawdzi się pod okonia? W szczególności pod drop shota ale nie wykluczone, że też pod główkę jig, LBS610mlxf ?? Czy jakiś inny model lepiej się sprawdzi ?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Używam LTWS70LF (dzielona rękojeść), na dropa nie łowię ale pod główki nadaje się bardzo dobrze.

Dość szybki ale nie jest to kosa, bardzo uniwersalny bo i wobka czy żelastwo też obsłuży

Pomimo opisu dzwiga w pełnym komforcie 10g plus 2''

• 3 tygodnie później...

Do łowieni okoni na ciężej używam avs70mlf2 . Według mojej opini sprawdza się ten model idealnie tak jakbym tego oczekiwał .Często zakładam główki 7-12 gramów do przynęt typu keitech 4" i do drop-shota ciężarki od 8 do 14 gramów . Kij się pięknie gnie pod okoniami 35+ a i szczupaki 55-80 cm wyholowuję bez żadnego problemu . Według opini innych ludzi ten kijek się nie nadaje do dropa a dla mnie on się świetnie sprawdza. Tyle ilu jest wędkarzy tyle jest opini. Pozdrawiam 

• Like 1

Witam. , Posiadam   fajny kijek Legend Tournament Bass  ( CW do 17,5 g)

Jednak że szukam czegoś nowego i zaciekawił mnie konkretnie  ten model ,  ES70MLF , ( cw 3.5-10.5)

Jakie macie doświadczenia  konkretnie z Tym kijkiem.?

do wiekszych przynęt mam Tournamenta, więc postanowiłem  bardziej  finezyjnie, bardziej na  lekko .

Przede wszystkim, Jak czuć opad na główkach 5-7g  , gumy do 12 cm   max , 

• Like 1

Co z St Croix polecicie na Klenie? Wędkowanie z brzegu nad Odrą. Głównie woblery i obrotówki.

Jeżeli mówisz o woblerach 3,5cm i więcej to proponuję AVS90MLF2 lub 96MLF2

Małe woblerki,obrotówki 1-2 i smużaki AVS90LM2 lub 96LM2.

Mam 90lmf2 i 96lm2, pierwszym obskakuje dodatkowo pstrągi na większych rzekach, nie boi się też przyłowu bolenia czy szczupaka. Drugim łowię tylko w lecie kiedy robactwo idzie w ruch, fajnie ładuje małe smużaki i nie jest to typowa klucha. Jednak obrotówka nr 3 lub pękaty wobler w nurcie trochę kładzie już szczyt. Da się ale komfort już nie ten. Ewentualnie Panfish 90 mlf2, tymi łowię i mogę polecić. Kwestia budżetu

Edytowane przez mepps

Co z St Croix polecicie na Klenie? Wędkowanie z brzegu nad Odrą. Głównie woblery i obrotówki.

Gdybym miał ganiać wyłącznie za kleniami i jaziami pewnie wybór padłby na AVS90MLF2, ale że te ryby nierozłącznie łączą mi się z boleniem używam o oczko mocniejszego AVS90MF2. Wspomniany przez kol. @Doman ES70MLF jest moją ulubioną wędką ever pod zeda na lekko, średnio mi się składa z kleniami, ale to tylko moja subiektywna ocena...

Posiada ktos kij LWS70MLF2 ? Będę bardzo wdzięczny za parę słów na jego temat. Szukam wedki "na wszystko" czyli pakuje w samochód jedna wędkę, jedno pudełko przynęt, podbierak i idę na ryby. Głównie będą to okonie, bolenie i sandacze. Dropshot, carolina i woblery. Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Przemek.

Posiada ktos kij LWS70MLF2 ? Będę bardzo wdzięczny za parę słów na jego temat. Szukam wedki "na wszystko" czyli pakuje w samochód jedna wędkę, jedno pudełko przynęt, podbierak i idę na ryby. Głównie będą to okonie, bolenie i sandacze. Dropshot, carolina i woblery. Z góry dzięki za pomoc.

cóż, jak się lubi mniej oczywiste kije, to się tak ma, że nikt nie podpowie, bo nikt nie ma :rolleyes: ja także akurat tego modelu nie posiadam, ale podobnie jak Ty, preferuję mniej popularne wybory, zaopatrzyłem się na sezon '22 w LWS70MHM......co zrozumiałe, nie miałem okazji zabrać go póki co nad wodę, ale z różnych przeprowadzonych na sucho testów wnioskuję, że to był strzał w przysłowiową jedenastkę.....boleń, szczupak i sandacz, woblery, wahadała i obrotówki, gumy.....to będzie zabójczy uniwersał, który nie będzie bał się przyłowu ani okonia, ani suma do mniej więcej metra pięćdziesięciu w kapeluszu :D    

jeden mankament, nakręcany od góry uchwyt kołowrotka.....cała reszta wielki plus, śliczny kolor i niesamowity blank.....tak więc szukasz w dobrym miejscu

https://www.tackledirect.com/st-croix-lws70mlf2-legend-tournament-walleye-spinning-rod.html#reviews - jakieś dwie pozytywne opinie (krótki opis), zawsze coś....aaa, jeszcze jedno, wybrany przez Ciebie model opisany jest jako 'riggin'.....cokolwiek to w wędkarstwie znaczy.....ale chyba musi mieć związek z 'rig' po 'carolina' ;)

Edytowane przez cristovo

A nie zaczynasz od złej strony ;) ? Ne żebym się mądrzył czy coś takiego ale ja bym określił co łowię najczęściej/najchętniej, jakie przynęty, rodzaj/gramatura, na czym mi zależy w następnej kolejności a dopiero wtedy szukał wśród znanych i obłowionych modeli.

Do tych zastosowań, jakie wymieniłeś, trudno będzie znaleźć cokolwiek co pogodzi to wszystko a co dopiero wśród nieznanych modeli.

Są wędki "uniwersalne" ale jednak nie aż tak :)

• Like 1

Przemku, kij który wymieniłeś to wędka pod sandacza i okonia i raczej do przynęt miękkich.

Do 15 gram łącznej masy (główka+guma) świetnie sobie poradzi. 

Ale żaden z niego uniwersał, i do woblerów czy obrotówek średnio się nadaje.

......................

Są wędki "uniwersalne" ale jednak nie aż tak :)

oj tam, a dlaczego nie? przykładowo VIS70MLF powinien ogarnąć bolenie, sandacze, szczupaki i okonie.....do tego poradzi sobie z woblerami, gumami, dropszotem.....a więc i zapewne z technikami 'rig'.....rzecz jasna nie będzie to ideał do każdej przynęty, ale spokojnie można jednym kijem przełowić dużą część sezonu.....i to z przyjemnością ;)

Macie rację Panowie bo wersje Inshore są z reguły nieco bardziej spolegliwe (wolniejsze) od swoich "cywilnych" odpowiedników.

Mają też tendencje do pełniejszej pracy.

I po nich można się spodziewać większej uniwersalności.

Edytowane przez Adaś Niezgódka

oj tam, a dlaczego nie? przykładowo VIS70MLF powinien ogarnąć bolenie, sandacze, szczupaki i okonie.....do tego poradzi sobie z woblerami, gumami, dropszotem.....a więc i zapewne z technikami 'rig'.....rzecz jasna nie będzie to ideał do każdej przynęty, ale spokojnie można jednym kijem przełowić dużą część sezonu.....i to z przyjemnością ;)

Bez wątpienia sa kije które można uznać za "uniwersalne" ale łowienie okoni, kijem który jest pod szczupaka i bolenia i sandacza na pewno nie będzie przyjemnością. I nie stawiam tu żadnej emotki, to będzie raczej męczarnia a nie przyjemność.

Na temat VIS70MLF się nie wypowiadam bo nie mam pojęcia co to jest.

• Like 1

W sumie to zapytałem z ciekawości o opinie, machalem wcześniej ta wedka na "sucho". Moim zdaniem jest to fajny kompromis. Kij odebrany i już był nad wodą, jestem zadowolony :)

Zależy jakich okoni szukasz i gdzie, w odrze często trzeba podać gumę na cięższej główce, dlubanie odpada.

Edytowane przez Przemek.

W sumie to zapytałem z ciekawości o opinie, machalem wcześniej ta wedka na "sucho". Moim zdaniem jest to fajny kompromis. Kij odebrany i już był nad wodą, jestem zadowolony :)

Zależy jakich okoni szukasz i gdzie, w odrze często trzeba podać gumę na cięższej główce, dlubanie odpada.

I właśnie o to chodzi, żebyś to TY był zadowolony  :) .

• Like 1