Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

ST. CROIX LEGEND ELITE SALMON & STEELHEAD

Witam użytkowników, 

Poszukuję wędki na rzekę jako uniwersał pod Bolenia, Szczupaka, Sandacza, Troć do przynęt w zakresie 8-35/40 g.

Celowo wymieniłem 4 gatunki ryb ponieważ chciałbym zabierać jeden patyk nad wodę i przerobić przynęty gumowe na główkach 7-15 g, cykady boleniowe do 25 g, wahadłówki i woblery trociowe i szczupakowe.

Kij już dawno nieprodukowany ale po różnych rozmowach i opiniach bardzo ceniony za swą uniwersalność.

Na co dzień łowię na rzece Narew gdzie średnia głębokość nie przekracza 3 metrów.

Zastanawiam się nad długością i mocą bo do wyboru mam:

8,6", 9" i 9,6" i mocy MF, MHF i HF (HF raczej będzie za mocny).

Pytanie do osób które używały i mogą doradzić.

Zastanawiam się nad długością i mocą bo do wyboru mam:

8,6", 9" i 9,6" i mocy MF, MHF i HF (HF raczej będzie za mocny).

Ale o której serii mówisz? One się trochę różniły między sobą, a w przypadku niektórych długości nawet dość znacznie.

Elitki S&S to fenomenalne blanki, ale nawet tu cudów nie było...

MF na pewno będzie za słaby, HF raczej za mocny. MHF teoretycznie najlepiej by się wstrzelił w Twoje potrzeby (nie mylić z oczekiwaniami ;)) z tym, że to też tak do ok. 30-35g, bo jak będziesz "walił" więcej to możesz się nim długo nie nacieszyć. Szukaj raczej nowszych ES, które są poprawnie uzbrojone w Torzite'y. Starsze LES  to odrobinę inne blanki, do tego tragicznie uzbrojone.

Po nowym roku ma być jakaś dostawa długich Elitek w Coronie - póki co nie wiadomo jeszcze co to będzie. Albo inaczej - niczego nie zdradzają. Moim zdaniem warto poczekać i porównać sobie na żywo kilka z tych nowych modeli, ale nie zdziwię się jeżeli to będzie reaktywacja tych samych kijów co kiedyś, tyle że ubranych Seaguide'y w wersji "internaszjonal" za 4000zł... :rolleyes:

A propos, czy ktoś z Was wie czy na Rybomanii będzie gdzieś można obejrzeć kije St. Croix?

Pamiętam, że kiedyś było całe stoisko i obczaiłem ich bardo wiele, ale to było w 2016 lub 2018r. i od tego czasu sporo mogło się pozmieniać z tymi targami. Będę wdzięczny za odp. Pozdr

Edytowane przez kineret
  • Like 2

Szukam ES, zastanawiam się jeszcze nad długością czy 86 czy 90, więc wybór prosty w zasadzie ES86MHF lub ES90MHF.

Po nowym roku zapewne będą nowe elitki, ale cena będzie też nowa - czyli bardzo drogo.

Zapewne po zakupie ES i przypadkowym połamaniu, wymienią na nowy model #CEBULA  :D

Po nowym roku zapewne będą nowe elitki, ale cena będzie też nowa - czyli bardzo drogo.

Zapewne po zakupie ES i przypadkowym połamaniu, wymienią na nowy model #CEBULA  :D

Nooo... tego akurat nie byłbym taki pewny i moim zdaniem nie ma co się zbytnio napalać. Równie dobrze mogą Ci "zaproponować" króciaka o nie gorszych parametrach, jak dotychczas, bo takich produkują najwięcej i tyle będzie w temacie. Nic im nie zrobisz. No i koszty całego przedsięwizięcia są oczyiście po Twojej stronie jako że jesteś klientem "internaszjonal" ;)

Tak sobie myślę, że o ile nie będziemy mieć do czynienia z reaktywacją pełnej oferty długich wędzisk w USA (lub też zupełnie nową serią o podobnych parametrach) co jest w sumie mało prawdopodobne, ale mogę się mylić, to równie dobrze możemy mieć do czynienia z limitowanym batch'em produkcyjnym (cholera wie z jakiej znowu fabryki...) na okrojonych komponentach z metką "internaszjonal" w absurdalnej cenie. No i w sumie nie ma żadnej gwaracji, że nie będzie powtórki z wycofaniem długich Elitek z oferty więc mocno się zastanawiam czy w ogóle warto w to iść.

Nie zrozumcie mnie źle - nie chcę brudzić na firmę, a to że hajs musi się zgadzać jest oczywiste i nie widzę w tym niczego złego, ale mi osobiście coraz bardziej śmierdzi amerykańskim "profit maximizing" i pogonią za pieniądzem, a to w przypadku firm często skutkuje bogaceniem się menadżerów i założycieli i szkodą dla konsumentów i dla innowacji - o ile St. Croix mają jeszcze coś do powiedzenia w tym temacie.

Edytowane przez kineret
  • Like 1

Szukam ES, zastanawiam się jeszcze nad długością czy 86 czy 90, więc wybór prosty w zasadzie ES86MHF lub ES90MHF.

Myślę że pojawienie się nowych Elitek jest tak samo prawdopodobne jak silników V6 w samochodach kompaktowych VW. Przynajmniej katalog St. croix na 2024 nic o tym nie wspomina. Seria Elite jest "kompletna" i obejmuje króciaki podobnie jak inne serie. Póki co jest seria Triumph i nowe Onchory które praktycznie w pełni zaspokajają amerykańskie potrzeby w zakresie łowienia salmonoidów z brzegu. Dżigowanie z brzegu długimi wędkami jest tam mało popularne a rynek europejski to dla amerykanów nisza. Natomiast rynek rosyjski w tym temacie zdominowali Japończycy.

• Like 1

Takie info dostałem w Coronie - sam bym tego nie wymyślił ;)

Długie Elitki to w zasadzie jedyne patyki, które mnie zainteresowały w całej ofercie St. Croix. Niektóre Avidy też były spoko, ale nie można powiedzieć, że niezastąpione. Natomiast czy Onchory wnoszą u nas coś nowego? Może tak: w wersji carbonowej to jedne z najbrzydszych kijów jakie widziałem :D

• Like 1

Ale masz że narzekasz? Czy tylko cena jest problemem?

Mam nową LTBS71MF i jest to zajebista wędka.

A że droga to czepiasz się producenta czy sprzedawcy? Dolar drogi? TO czemu Avid Inshore w stanach kosztuje 300$ a ten sam w Polsce prawie dwa koła? Jesteśmy jelenie i dajemy się dymać to korzystają.

Chcesz tanio, ściągasz ze stanów, chcesz na szybko płacisz w koronie … szybko? i tak czekał będziesz. Albo jedziesz jak ja do Nysy macasz na miejscu płacisz w miarę normalną cenę i zabierasz.

O co się czepiać Croixa?

A jak za drogo, kupujesz SG Custom i masz też zajebistą tylko trochę cięższą i składaka.

Edytowane przez Qh_

• 4 tygodnie później...

St.Croix Onchor, długie, mięsiste, z ogromnym zapasem mocy. Kilkanaście modeli, od delikatnych kijów kleniowo/jaziowych po mocarne wędki łososiowe a wśród nich kilka ciekawych propozycji na rzeczne sandaczowanie i boleniowanie :) .

http://www.stcroixrods.com.pl/freshwater?view=article&id=162:onchor-salmon-steelhead-2023&catid=11:freshwater

Dłuższy czas zastanawiałem się czy wzbogacić kolekcję o kolejnego santkroja. Zwyciężyła ciekawość i oto jest, Onchor 86MHF2. W zamyśle do łowienia szczupaków i boleni. Pierwsze co się rzuca po macaniu na sucho to bardzo ciekawa akcja. Szybki, dynamiczny kij a jednocześnie zachowujący soczystość i "ciepło" znane chociażby z Wild Rivera czy Triupmha. Długiego Avida nie miałem więc nie porównuję. Jak na moc i przeznaczenie bardzo lekki a przecież wcale niezbrojony najlżej. Waga pokazuje równo 150 gr. Komponenty użyte do uzbrojenia jak najbardziej wystarczające ale jakość montażu mogłaby być nieco wyższa. Jak widać na foto Meksykanin na lakierze nie żałował, i tak jest na wszystkich przelotkach ale tego się akurat spodziewałem. W porównaniu do wyżej wymienionych serii dolnik jest sztywniejszy, trzymający ale tężejący równomiernie pod obciążeniem. Teraz tylko czekam aż zima nieco odpuści aby przetestować go "na mokro". Pierwsze wrażenia są obiecujące. 

post-67595-0-64069000-1705691317_thumb.jpg

post-67595-0-10355400-1705691328_thumb.jpg

post-67595-0-97972100-1705691385_thumb.jpg

post-67595-0-71713200-1705692423_thumb.jpg

Edytowane przez włóczy kij
  • Like 2