Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Mam WRS86MF2 jaki WS86MF2. Pytaj o co zechcesz :)

Witam jeśli posiadasz obydwie te wędki,to jakbyś opisał różnice między nimi tzn.

1)jaka jest różnica w ugięciu,starsza wersja ma piękne środkowe ugięcie,a jak jest w tej nowej ?

2)od jakich przynęt można komfortowo łowić,starsza wersja mimo,że była opisana od 10 to komfortowo można łowić dużo mniejszymi przynętami.

Z góry dziękuję za wszelkie opinie 

Witam. Czy może któryś z kolegów używa tego konkretnego modelu wędki St. Croix: ES90MLF2 (nowość 2016)? Czy ten kijek posiada progresywne ugięcie? Chodzi mi głównie o FAKTYCZNY ciężar wyrzutu, akcję oraz zakres obsługiwanych przynęt. Szukam czegoś "wyjątkowego" na odrzańskie jazie, klenie i bolki... Tak więc będę łowił głównie na woblerki kleniowe dł. 2-5cm o delikatnej i średnio agresywnej akcji jak również boleniówki 5-7,5cm, o drobnej akcji i masie do 15 gram:) 

Ps. Wszelkie rzetelne odpowiedzi mile widziane.

Edytowane przez zander3

Witam. Czy może któryś z kolegów używa tego konkretnego modelu wędki St. Croix: ES90MLF2 (nowość 2016)? Czy ten kijek posiada progresywne ugięcie? Chodzi mi głównie o FAKTYCZNY ciężar wyrzutu, akcję oraz zakres obsługiwanych przynęt. Szukam czegoś "wyjątkowego" na odrzańskie jazie, klenie i bolki... Tak więc będę łowił głównie na woblerki kleniowe dł. 2-5cm o delikatnej i średnio agresywnej akcji jak również boleniówki 5-7,5cm, o drobnej akcji i masie do 15 gram:) 

Ps. Wszelkie rzetelne odpowiedzi mile widziane.

Łowiłem dwa sezony kijem na tym blanku.Zbrojony był lekko więc zyskal na dynamice w stosunku do fabrycznego.Jednak  wobki (boleniowe przecinaki)w okolicy 12g jak ukleja Jaz 7cm to maks przy dynamicznym rzucie .Gumki najlepiej do 12g+3", ciut więcej teżda radę ale już klęka.

Z dolnego c/w kleniowe od 3g już fajnie  ,lekkie 4-5g  7cm z systemami rzutowymi jak Yozuri latają pięknie, jak brzanowe czy pstrągowe .W prowadzeniu do 7cm minow  nie kleka jak i przy obrotówkach 2-3 ,przynajmniej w wislanym nurcie.

Chyba najtrafniej opisany blan StC. jakiego używałem

Witam jeśli posiadasz obydwie te wędki,to jakbyś opisał różnice między nimi tzn.

1)jaka jest różnica w ugięciu,starsza wersja ma piękne środkowe ugięcie,a jak jest w tej nowej ?

2)od jakich przynęt można komfortowo łowić,starsza wersja mimo,że była opisana od 10 to komfortowo można łowić dużo mniejszymi przynętami.

Z góry dziękuję za wszelkie opinie 

Znalazłem chwilkę to opiszę je. Generalnie dwa różne kije. WRS to kij szczupakowo - sandaczowy, WS to z kolei szczupakowo - boleniowy. 

WRS86MF2 fajnie pokazuje opad, aczkolwiek w mojej rzece jest bardzo mało sandaczy a dno zazwyczaj jest miękkie. Jednakże 7g główka Mustad i mój ulubiony Duckfin 9cm to takie minimum jeśli chodzi o opad. Max rzucałem dla testów 25g główką z 3" kopytem Relaxa. Podbijanie kijem jest OK. Ciężej nie próbowałem, bo nawet nie mam takich główek a koguty wtedy zostawiłem w domu. Złowiłem na niego kilka pajków, w tym zaliczony jeden spad. Ale zacinałem chyba z 30m a szczupaczek miał może z 40 cm, spadł przy samej burcie. Na koncie ma dwa zedy poprawnie zacięte oraz bolenia około 65cm trafionego całkiem przypadkiem. Miałem w rękach AVS86MF2 i muszę powiedzieć, że chyba bym nie dopłacił do AVS a kupił WRS. Napis na blanku mi nie potrzebny  :D

Zakupiłem później WS-a pod kątem boleni, gdyż ta ryba spędza sen z powiek. Kij jest cieplejszy, ciut wolniej gaśnie ale o to chodzi. Łowiąc woblerami rzucam Butcherem 5S na zadowalające dystanse, da radę łowić i animować żabkę Mann's-a na 5g główce. Jego dolny zakres rzutowy oceniłbym na 5g przy fajnej plecionce. Najciężej rzucałem 20g plus Keitech 5" ES. Zapas pewnie by był, ale nie próbowałem. Opad widać na szczytówce podobnie jak u poprzednika. Moim zdaniem fajny kij na kleniska, bolki a przyłów sumka czy szczupaka pozwoli na bezstresowe łowienie. Na WS-a padło kilka kleni (22 - 35cm), kilka boleni do 60cm, może ze 3 szczupaki ale też bez rewelacji. Poprzedni właściciel łowił na niego nawet sandacze. Najbardziej uniwersalny kij jaki miałem. Ale z racji mojego łowiska na klenie zakupiłem Parabelluma do 7g, gdyż rzeka nie jest trudna technicznie i niezbyt szeroka. A na ten sezon bardziej nastawiam się na łódź. Może niedługo oba trafią na giełdę, gdyż szkoda by zbierały kurz.

Jeśli chodzi o design wędek, to bardziej do gustu przypadł mi WS, gdyż jest do bólu klasyczny a to lubię. WRS przypomina mi znienawidzonego Eyecona  :D

Znalazłem chwilkę to opiszę je. Generalnie dwa różne kije. WRS to kij szczupakowo - sandaczowy, WS to z kolei szczupakowo - boleniowy. 

WRS86MF2 fajnie pokazuje opad, aczkolwiek w mojej rzece jest bardzo mało sandaczy a dno zazwyczaj jest miękkie. Jednakże 7g główka Mustad i mój ulubiony Duckfin 9cm to takie minimum jeśli chodzi o opad. Max rzucałem dla testów 25g główką z 3" kopytem Relaxa. Podbijanie kijem jest OK. Ciężej nie próbowałem, bo nawet nie mam takich główek a koguty wtedy zostawiłem w domu. Złowiłem na niego kilka pajków, w tym zaliczony jeden spad. Ale zacinałem chyba z 30m a szczupaczek miał może z 40 cm, spadł przy samej burcie. Na koncie ma dwa zedy poprawnie zacięte oraz bolenia około 65cm trafionego całkiem przypadkiem. Miałem w rękach AVS86MF2 i muszę powiedzieć, że chyba bym nie dopłacił do AVS a kupił WRS. Napis na blanku mi nie potrzebny  :D

Zakupiłem później WS-a pod kątem boleni, gdyż ta ryba spędza sen z powiek. Kij jest cieplejszy, ciut wolniej gaśnie ale o to chodzi. Łowiąc woblerami rzucam Butcherem 5S na zadowalające dystanse, da radę łowić i animować żabkę Mann's-a na 5g główce. Jego dolny zakres rzutowy oceniłbym na 5g przy fajnej plecionce. Najciężej rzucałem 20g plus Keitech 5" ES. Zapas pewnie by był, ale nie próbowałem. Opad widać na szczytówce podobnie jak u poprzednika. Moim zdaniem fajny kij na kleniska, bolki a przyłów sumka czy szczupaka pozwoli na bezstresowe łowienie. Na WS-a padło kilka kleni (22 - 35cm), kilka boleni do 60cm, może ze 3 szczupaki ale też bez rewelacji. Poprzedni właściciel łowił na niego nawet sandacze. Najbardziej uniwersalny kij jaki miałem. Ale z racji mojego łowiska na klenie zakupiłem Parabelluma do 7g, gdyż rzeka nie jest trudna technicznie i niezbyt szeroka. A na ten sezon bardziej nastawiam się na łódź. Może niedługo oba trafią na giełdę, gdyż szkoda by zbierały kurz.

Jeśli chodzi o design wędek, to bardziej do gustu przypadł mi WS, gdyż jest do bólu klasyczny a to lubię. WRS przypomina mi znienawidzonego Eyecona  :D

Dziękuję za opinie o tych patykach,jak dla mnie ten WRS  będzie za sztywny,zresztą mam AVIDA więc kije by się tylko dublowały.

Poszukam używki WS,bo w sklepach już nie jest dostępny.

Pozdrawiam

Czyli była promocja na krzywą liniowość.

Ale wtopa, gdzie była kontrola jakości...

Ha, Dan z St Croix zapewnia mnie, ze sa badane laserem, tzn liniowość przelotek.

Przelotki OK, ale juże no do końca z uchwytem młynka.

Jeśli chodzi o rabat to była wyprzedaż starego Legend Elite.

BTW: podobny problem miałem z dwiema muchówkami Winston... może to ja przyciągam felery... :angry:

Edytowane przez domeldoom

Hej, mam mały dylemat i chciałbym się poradzić.

Właśnie wybieram kolejną wędkę (mojemu staremu kongerowi 2,4m 5-15 brakuje czasem zasięgu) i zastanawiam się nad AVS96MLF2 i AVS90MLF2.

Warunki łowienia:
Bug i Wisła, rafy, przelewy, głównie 3-4cm woblery, klenie i brzany.
Dolna granica to smużaki i małe obrotówki, górna - przynęty boleniowe.

Miałem oczko mocniejszego, 2,9m 21g. obsługiwał wobki od 3cm po boleniowe torpedki.

Sam wiesz,że Królowa czasem zaskakuje a Ty masz rękę do ryb więc nie wiem czy te 18g nie będzie za mało.

To moje zdanie.

Edytowane przez Mariano Mariano

Hej, mam mały dylemat i chciałbym się poradzić.

Właśnie wybieram kolejną wędkę (mojemu staremu kongerowi 2,4m 5-15 brakuje czasem zasięgu) i zastanawiam się nad AVS96MLF2 i AVS90MLF2.

Warunki łowienia:

Bug i Wisła, rafy, przelewy, głównie 3-4cm woblery, klenie i brzany.

Dolna granica to smużaki i małe obrotówki, górna - przynęty boleniowe.

Miałem Avida Avs96mlf2. Nie jestem przekonany czy w pełni komfortowo obsłuży boloniowe przecinaki przy tej długości. Jeśli chodzi o śmuzaki to tez zależy od masy woblera - salmo lil Bug pięknie lata, najmniejsze Bromby już zdecydowanie gorzej.

Jeśli jednak chodzi o przylowy to nie obawiałbym się za bardzo o moc. W pierwszym wypadzie z wędka w ub roku złowiłem troc 70 cm. Ryba wzięła jakieś 3-4 m ode mnie. Na kołowrotku żyłka 0,18, mimo to po chwili ryba była na bbrzegu.

Edytowane przez wojt1988

'...u polskiego rzemieslnika'

Robilem kilka kijkow u polskich budowlancow, musze z czystym sumieniem przyznac, ze wszystkim blizej do artystow niz rzemieslnikow. Zdarzaja sie male wpadki, ale one najczesciej dodaja smaczku. Babole rodem z piekla, jak krzywo wklejony uchwyt kolowrotka, to niestety domena amerykanskiego podejscia do reszty swiata - mamy najlepsze blanki, zbrojenie i wykonczenie nie ma znaczenia. No i troche racji maja, ich blanki sa rewelacyjne, przynajmniej te drozsze. A zbroic trzeba u Kolegow z jerka ????

Dziękuję za odzew :) Być może macie racje. Sam nawet przez chwilę się zastanawiałem nad polską zbrojownia. Ale wybór mnie przytłoczył, nie mówiąc już o skompletowaniu komponentów. Na ten moment nie jestem w stanie ocenić jaki wpływ na blank będą miały poszczególne typy przelotek.

Z tego względu skłoniłem się w stronę powszechnie docenianego wyrobu gotowego.

Co do mocy jestem raczej przekonany. Z moją 0,18 większego suma niż 120cm i tak nie wyciągnę.
Bardziej mnie nurtuje czy te kilkanaście centymetrów więcej (a przez to dłuższe rzuty) zrekompensują mniejszy komfort łowienia.

<<edit>> To nie jest giełda!

ale dubluje mi sie z st.croix extreme 5-18 te elitke kupiłem pod okonia na lekko ale chyba bede celował w tego najdelikatniejszego do 7g.Czy macie jakieś doświadczenia z tym kijem?Jak mozecie napiszcie czy bedzie to dobra wykałaczka pod okonia z góry Dzieki