Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Według mnie jest ogromna różnica. Całkiem inny kij, szczególnie, że same blanki też się zmieniły. 

Cofnij się o kilka stron. Wrzuciłem fotki i krótkie, subiektywne przedstawienie trzech modeli. LES70MF, ES70MF i LXS70MF. Nowa elita i extreme są już bardzo podobne do siebie. 

• Like 1

Panowie jako że jest wyprzedaż na stronie st.croix na wędki z 2015 http://stcroixrods.com/shop/rods/ pomyślałem że chętnie coś sobie kupię, jednak po przejściu do danych i sposobu wysyłki do wyboru mamy tylko USA oraz Kanadę czy jest mimo to jakaś możliwość ściągnięcia takiej wędki do Polski? Jeśli tak to jak to zrobić i jakie mogą być tego koszta... Pozdrawiam :)

Wiecie co.. zobaczyłem katalog st croix na 2016 i.. chciałem zapytać tu na forum o różnice pomiędzy legend elite a extreme, bo skoro elitki już też są bogatsze o TET to w tabelkach różnią się tylko kolorem od extremów.....

Przymierzam się do blanku 5S70MLF-B(extreme) ale na tą chwilę wolę żeby to było 6'3"-6'6" więc chciałem ciąć blank.. 

Ale.. zapytałem u źródła o cięcie i różnice w seriach, taka otrzymałem odpowiedź:

Bartosz,

Cutting the blank won’t immediately void the warranty.  But, if you damage the blank in the process of cutting it, making it un-usable,  that would void the warranty. 

The 2016 Legend Elite blanks will have the Taper Enhancement Technology (TET), just like the Legend Xtreme blanks.  There really isn’t a difference between those blanks.  They use the same graphite, and have all the same technology built into them.  They’re just a different color.  When we build them up as rods, we are using different components (guides and handles).

The 5S70MLF-B is rated 1/8 – 3/8 ounce lures.  That’s primarily the minimum-maximum weight when you’re casting it out. If you’re going to be strictly vertical jigging, and use a little heavier weight than that, the blank will still work, since you’re not casting that extra weight, and not putting the added stress on the tip area of the blank.

If you don’t mind the Forest Green color of the Legend Elite blank,  we do have 6 foot MLF and 6 foot, 6 inch MLF blanks in that series, so you wouldn’t have to cut it at all.  We should have them available by January.

Sincerely,

Dan

W skrócie, tłumacząc na nasze, legend elite od extreme różni się tylko kolorem.. bo że seryjne uzbrojone są inaczej to każdy widzi.

W tej sytuacji cięcie sobie chyba daruję.

Ja jestem lekko zdziwiony..

. Nowa elita i extreme są już bardzo podobne do siebie. 

:D

Jak dostałem nowa elitkę - do 14 g, długość ok. 2,08 m, w jednym kawałku, jeszcze w grudniu 2015, to też miałem wrażenie, że blank jest taki jak w extremce, bo miałem taką do 18 g w jednym kawałku ok. 2,05 m, ale rękojeść w elitce jak dla mnie o niebo lepsza, bo korkowa, a nie jakiś plastik.

• Like 1

Panowie jako że jest wyprzedaż na stronie st.croix na wędki z 2015 http://stcroixrods.com/shop/rods/ pomyślałem że chętnie coś sobie kupię, jednak po przejściu do danych i sposobu wysyłki do wyboru mamy tylko USA oraz Kanadę czy jest mimo to jakaś możliwość ściągnięcia takiej wędki do Polski? Jeśli tak to jak to zrobić i jakie mogą być tego koszta... Pozdrawiam :)

Na innym forum czytałem, że do takich wysyłek można skorzystać z usług firmy http://www.polamerusa.com/

Załatwiają też wszystkie formalności z "ewentualnymi" opłatami skarbowymi :)

Witam wszystkich prosił bym o opinie o tym konkretnym modelu St.Croix Legend Elite ES90MHF2 2,75cm chodzi mi o czułość ,ugięcie .

Możesz mieć problem z zebraniem opinii o tej wędce. Nowy model, sezon na sandacza i szczupaka za kilka miesięcy to możesz poczekać trochę na wiarygodne opinie i testy z warunków bojowych;)

Miałem Avs90mhf2 i sprzedałem ten kij - zdarzały mi sie spady szczupaków. Gdy przesiadłem sie z okumy inspira jig na ta wędkę to odruchowo zacinalem każda niewielka zawadę - wydawała mi sie byc braniem ryby. Różnica w czułości była aż tak znaczna. Kolejnym krokiem było kupno les66lf - tutaj podobnie zacinalem resztki roślinności wodnej. Ogromny przeskok z Avida na Elitkę. Ponac nowe Elitki są jeszcze lepsze...

• Like 1