piotrekOlc Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Panowie, mam dylemat między Avidem 70MF, a Legend Tournament Bass 68MXF... Gadałem z Remkiem z CF i nakręcił mi trochę w głowie na korzyść LTBS.Ogólnie to niezbyt chętnie dorzuciłbym te 2 stówki do bassa, ale jeśli faktycznie jest spora różnica to może. Czy według Was Tournament jest wart dopłaty względem Avida?? Dodam, że chodzi mi tu o łowienie na gumy, jigi, itp. sandacze i szczupaki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zdecydowanie warto.O pieniądzach zapomnisz,a kijek wynagrodzizaciśnięcie pasa.Reasumując LTBSem lepiejpoprowadzisz gumy i oczywiście jigi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Mógłby mi ktoś objaśnić, czemu ma służyć takie "odwrtone" mocowanie zaczepu przynęty, jak to montowali w niektórych edycjach?O nie tylko STC jak widzę tutaj: http://jerkbait.pl/topic/7545-jedna-wędka-druga-wedka-las/?p=1878190 Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Mysle, ze przy tak zamocowanym zaczepie przyneta-kotwiczka nie niszczy-rysuje blanku,bo ewentualnie bedzie stykac sie z polakierowana omotka, ktora latwiej wymienic lub dac nowy lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanibal Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) AVS76MLXF2 i LTWS76MLXF2 Jaka jest różnica między tymi blankami? Jaki dolny i górny zakres przynęt w opadzie (główka +max 4") pociągną komfortowo na stojącej wodzie? Avid trochę opisany wcześniej, ale Tournament Walleye prawie nic. Czy LTW z racji SCIV będzie bardziej czuły? Warto dołożyć do LTW? Może łowił ktoś na obydwa te kije i może je porównać ze sobą? Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Hanibal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert79 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Mógłby mi ktoś objaśnić, czemu ma służyć takie "odwrtone" mocowanie zaczepu przynęty, jak to montowali w niektórych edycjach?O nie tylko STC jak widzę tutaj: http://jerkbait.pl/topic/7545-jedna-wędka-druga-wedka-las/?p=1878190Łatwiej przy tym uchwycie zapiąć przynętę uzbrojoną w hak ofsetowy który czasem jest w niej schowany. Zaczepiasz o samo kolanko haka i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Bardzo wygodny zaczep, hak sam trafia gdzie trzeba. Wyglada inaczej, ale jest najlepszy, jakiego uzywalem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Witam kolegów JZbrojenia nie ustają, na nowy sezon szukam jakiś zmian, oczywiście na lepsze.Potrzebuję jakiś lżejszy spinning z przeznaczeniem na Odrę, o w miarę uniwersalnym zastosowaniu….. wiem, wiem nie ma uniwersalnych wędek, ale szukam czegoś co pozwoli mi na ewentualne dopasowanie się zastanej sytuacji nad wodą, głównie chodzi mi o wahania poziomu wody poniżej Brzegu, które to wahania wpływają znacząco na dostęp do niektórych miejscówek, jak również na zakres możliwych do zastosowania przynęt oraz ryb na które można się świadomie nastawić. Stąd szukam w miarę lekkiego, uniwersalnego spinningu, który jak to mawia mój przyjaciel pozwala na tzw. „rozpoznanie walką” JPrzynęty to woblery 2,5-6 cm w gramaturach 2-8gr, obrotówki 1-3, gumy max do 3 cali na główkach do 20gr, jigi do 15gr. Plecionka – najczęściej 10-12lb.Na celowniku głównie kleń, brzana, sandacz, rzadziej boleń.Na dzisiaj używam spinningu na blanku Talona 86MLXF2 i tak naprawdę szukam czegoś o oczko wyżej w kwestii mocy, bo w/w mam wrażenie, że o ile klenie doskonale toleruje, to już troszkę klękał przy brzankach 80+, a zdarzył się „Bolesław” równo 91cm, za którym musiałem już podreptać w dół rzeki (spokojnie, wrócił w dobrej formie na łono natury).Dwa oczka wyżej łowię CD XLS-em do 26 gram do 15 lub 17lb (nie pamiętam oznaczenia), a szukam czegoś pomiędzy Talonem i CD.Na celowniku mam dwa modele, a mianowicie: ES76MF2 i ES86MF2Może ktoś łowił w/w spinningami i podpowie, który będzie lepszy pod warunki, które określiłem.Na podstawie wcześniej przeczytanych wątków skłaniam się ku ES76MF2, ale przed zakupem wolę zapytać.Proszę nie podrzucać innych marek, chciałbym spróbować „Elitki”, bo nie miałem jeszcze okazji, a czaję się na wersję 2016 J.Pozdrawiam:Adam K. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Wg mnie połączenie komfortowego operowania woblerem 2,5cm o masie 2g i gumą 3" na główce 20g (czyli łącznej masy ok 30g) jest niemożliwe, nawet Elitką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 5SC90MF2 prawie sie wpisuje w liste Twoich zyczen, tyle ze przy wobku 2,5cm raczej czuly jeszcze nie bedzie. 5cm i w gore juz tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) No tak, tylko, ze mówimy wtedy o przynęcie 2.5-3x cięższej, bo 5cm wobec bedzie miał pewnie z 5-7g.Dalej nie widzę kija obsługującego komfortowo prowadzenie 5g jaziowego woblera i podwójne podbicie 30g główka z guma (masa łączna) w nurcie. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Wg mnie połączenie komfortowego operowania woblerem 2,5cm o masie 2g i gumą 3" na główce 20g (czyli łącznej masy ok 30g) jest niemożliwe, nawet Elitką.Ok. może źle się wyraziłem, używam takich gramatur i rodzajów przynęt z podziałem na obie w/w wędki.Tak naprawdę szukam jakiegoś złotego środka.Jeżeli "Elitka" zacznie współpracować z woblerem 4-5cm (5-7g) i górą da radę główce 15 - 17g z gumą 2cale, to będzie dla mnie ok.Właśnie o optimum tak naprawdę pytam i który z wymienionych blanków będzie bardziej pasował pod wodę i ryby, które wymieniłem.Skonkretyzuję też sandacza, który został wymieniony w pierwszym moim poście - obławianie rynien i basenów, nie chodzi mi o opaskowe łowienie.Dzięki za zainteresowanie, liczę na dalsze sugestie i pomoc. pozdrawiam:Adam K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Stąd szukam w miarę lekkiego, uniwersalnego spinningu, który jak to mawia mój przyjaciel pozwala na tzw. „rozpoznanie walką” JPrzynęty to woblery 2,5-6 cm w gramaturach 2-8gr, obrotówki 1-3, gumy max do 3 cali na główkach do 20gr, jigi do 15gr. Plecionka – najczęściej 10-12lb.Na celowniku głównie kleń, brzana, sandacz, rzadziej boleń.Na dzisiaj używam spinningu na blanku Talona 86MLXF2 i tak naprawdę szukam czegoś o oczko wyżej w kwestii mocy, bo w/w mam wrażenie, że o ile klenie doskonale toleruje, to już troszkę klękał przy brzankach 80+, a zdarzył się „Bolesław” równo 91cm, za którym musiałem już podreptać w dół rzeki (spokojnie, wrócił w dobrej formie na łono natury).Dwa oczka wyżej łowię CD XLS-em do 26 gram do 15 lub 17lb (nie pamiętam oznaczenia), a szukam czegoś pomiędzy Talonem i CD.Na celowniku mam dwa modele, a mianowicie: ES76MF2 i ES86MF2mam od niedawna kijki na 5s76mf2-b i 5s76mlxf2-b. z braku czasu na razie ledwo obrzucane. nie wiem czy pomiędzy seriami elite i extreme są duże różnice w pracy, natomiast pod twoje łowienie moim zdaniem bardziej pasowałby mlxf. z tymi wobkami 2g to będzie bardziej ekwilibrystyka niż rzucanie, natomiast górą na głębokiej wodzie bez pierdnięcia dał radę 17g + smukły keitech 4 cale. 76mf to już drąg, pod takie paprochy zupełnie bez sensu. to kij do gum minimum 4-5 cali + 10g ołowiu. góra jest daaaleko wyżej. atakuj woblerawz, ma te kije obłowione. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_LBN Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Witam,kto posiada premiera PS70MF2? potrzebuję średnicę wewnętrzną i zewnętrzną szczytowej przelotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) U mnie zewnętrzna 2,30 mm a wewnętrzna 1,8 mm (stara wersja), mowa jest o tulejce. Natomiast wewnętrzna pierścienia 4mm , a zewnętrzna 7,6 mm. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez cezar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_LBN Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 U mnie zewnętrzna 2,30 mm a wewnętrzna 1,8 mm (stara wersja), mowa jest o tulejce. Natomiast wewnętrzna pierścienia 4mm , a zewnętrzna 7,6 mm.Dzięki wielkie kolego o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 panowie, poszukuję wszelkich informacji i opinii na temat dwuczęściowej extremki 7` 8lb. w przyszłym tygodniu będę miał możliwość pomacania customowej wersji jednoczęściowej, orientujecie się może czy wersja 2pc pracuje podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Mam xtremke 8lb ale w jednym kawałku,kilka fotek z ugiecie http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugi%C4%99%C4%87/page-10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppiotrek Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Witam.Będę wdzięczny za pomoc w doborze kijka z serii Legend Elite. Akcja tylko fast. Od 3-15 gr. + gumy do 3 cali, koguty. W jednym kawałku.Jeśli chodzi o wodę to zbiornik Mietków, oraz dolna Odra. Łowię z łodzi i brzegu. Sandacz - okoń (w tej kolejności). Mam dylemat między 2 kijami 76mf a 70mlf. Idealny byłby 76 mlf - optymalna długość i ciężar ale niestety jest x-fast.Bardzo proszę, aby osoby które znają te kijki, dali znać, od jakiej gramatury wyczuwa się opad i do jakich wartości komfortowo się nimi łowi. Na czym stracić - na długości 213/230 czy na czułości, bo niestety chyba złotego środka nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 70MLF, z racji delikatnej szczytówki, do dynamicznego łowienia kogutem nie będzie się nadawał wg mnie. Główka 15g + guma 3" jest poza granicą komfortowego łowienia kijem na tym blanku. A poza tym witamy kolegę na forum JB.PL i zapraszamy do dzielenia się wiedzą oraz przywitania w stosownym wątku: http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/page-94?hl=przywitanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Tu chyba będzie problem z wiedzą. Kija xfast jest be na sandacze, a jak weźmie dłuższy to straci na czułości. To mogą być dość rewolucyjne teorie :-) Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Podepnę się do wątku. Szukam tańszej alternatywy dla LES70MLF i myślę o nowym Avidzie X a dokładniej AXS70MLF, obawiam się jednak czy nie będzie zbyt spolegliwy (może więc AXS66MLF?). Wiem, że są to dalece inne kije. Dodam, że wykluczam X-Fasta a np. AVS69MLXF jest dla mnie za szybki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Nie znam kija który pokaże Ci opad przy 3gramowej główce i gdzie komfortowo podbijesz 15 gramowego koguta w nurcie.Dobrym rozwiązaniem byłyby dwa kije, słabszy i mocniejszy. Mlf byłby do 10-12 gr i mocniejszy do cięższego łowienia. Jak musi być jeden to wtedy odpowiedz sobie na pytanie jakimi przynętami będziesz częsciej łowił ; )A xfast jest właśnie dobry pod zedy. Co do okoni i spadów z szybszych kijów też bym polemizował. Im większy okoń paradoksalnie trudniej go spiąć z sztywnego kija ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) Podepnę się do wątku. Szukam tańszej alternatywy dla LES70MLF i myślę o nowym Avidzie X a dokładniej AXS70MLF, obawiam się jednak czy nie będzie zbyt spolegliwy (może więc AXS66MLF?). Wiem, że są to dalece inne kije. Dodam, że wykluczam X-Fasta a np. AVS69MLXF jest dla mnie za szybki.A może łowi ktoś LTWS70MLF, ewentualnie LTWS66MLF i napisze co nieco o tych kijach? Edytowane 10 Maja 2016 przez elpojo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) Łowił ktoś St. Croix Panfish PFS70LXF interesuje mnie czy ugięcie jest w miarę szczytowe i czy akcja jest rzeczywiście Xfast oraz realny CW. Kijek opisany jako 2-6lb i CW1,7 - 5,5gr Jeśli ktoś wie czy i gdzie można dostać sam blank to poproszę o info. PS Znalazłem Wątek o serii panfish (była tam tylko jedna opinia dotycząca tego patyka ), ale pytam tutaj, bo zagląda tu więcej ludzi i większa szansa, że przeczyta to ktoś, kto miał styczność z tym wędziskiem i poratuje fotką z ugięciem, lub dokładnym opisem zachowania się blanku podczas wyrzutu, prowadzenia i holu. Edytowane 19 Maja 2016 przez minecjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi