Skocz do zawartości

Co to za ryba? :-)

PAMALINKA5

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Trawianka na 100%. Pod żadnym pozorem nie przenosić tego do innych zbiorników. A tak z naukowej ciekawości to jakie okolice?

Zdjęcie mam od kolegi z okolic Sandomierza wybrał się z młodym na spławik na karasie(zawsze tam były) Niestety po karasiach (jak stwierdził) ani śladu tylko te trawianki.

• 5 lat później...

Gdzieś na przełomie zimy/wiosny zgarnąłem taką rybkę z kałuży po wylewach. Po pół roku całkiem nieźle się trzyma w akwarium. Ktoś podpowie co to za gatunek? Aktualny rozmiar ok. 8 cm

post-50112-0-06860200-1724354383_thumb.jpg

Edytowane przez robbertzam
  • Like 2

Myślę, że nikomu tu nie chodziło o wymądrzanie, a z mojej strony, jeżeli trafiłem, to proszę przekazać te przynęty jakiemuś młodemu wędkarzowi. 

Ps 

Panie Robercie, super pomysł z tą "nagrodą*.

• Like 2

Według mnie to Leucaspius delineatus. Czyli słonecznica i raczej samiczka. Czebaczek na 100% nie.

Przez rozmiar oczu też celowałbym w słonecznicę (miejscami błędnie nazywaną stynką, a to zupełnie inny gatunek a nawet rodzina). Muszę przyznać że nieźle odżywiona.

Edytowane przez morrum

Jeśli ta ryba to słonecznica, a z pewnością nią nie jest, to za kilka tygodni byłaby największym osobnikiem tego gatunku na świecie ☺

Myślę, że jedno lub dwa ostre zdjęcia z uwidocznionym otworem gębowym oraz informacja o obecnej długości tej ryby, pozwoli na poprawną identyfikację.

Ta ma około 8 cm, więc do 12 cm osiąganych przez samiczki słonecznicy (jeśli wierzyć literaturze ichtiologicznej, a raczej musimy) jeszcze trochę jej brakuje. Przyznam się, że takiej 12 cm nigdy  nie widziałem. Jeśli powiększyć nieco zamieszczone tu zdjęcie widać (dość jednak słabo), że ma pyszczek górny, niezbyt jaziowy. Tu dla porównania inne zdjęcia słonecznicy: https://tommyaquario.pl/atla-ryb-zimnowodnych/leucaspius-delineatus-slonecznica