Skocz do zawartości

Co to za ryba? :-)

PAMALINKA5

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry
Co to za stworek? W sumie chyba ze trzy już złowiłem. Żyje w rzece koło mnie, w Laponii - wysoko w Laponii
Miejscowi zapytani o gatunek wzruszyli ramionami - wnioskuję, że nie smaczna  :D 
Na spinning złowiona, długość ryby około 15-20 cm
Dosyć waleczna

730934f0ffbaf7ea54d815a58c440070.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Dano.

Gdzieś na przełomie zimy/wiosny zgarnąłem taką rybkę z kałuży po wylewach. Po pół roku całkiem nieźle się trzyma w akwarium. Ktoś podpowie co to za gatunek? Aktualny rozmiar ok. 8 cm

attachicon.gif 20240821_223527~2.jpg

Zakładam z podpisu, że mówimy o terenach zachodniej Polski, okolice Szczecina.

Może jakieś dokładniejsze informacje, czy ta kałuża była w pobliżu rzeki (jakiej) lub jeziora.

Chyba Czebaszek amurski.

Gwoli ścisłości: Czebaczek amurski (Pseudorasbora parva).

A sam czebaczek amurski wygląda zupełnie inaczej, więc zdjęcie nie przedstawia tego gatunku. :D

Pomimo, że otwór gębowy niewidoczny jest na tym zdjęciu, to płetwy już się minimalnie wybarwiają. To jaź.

A tutaj mogę się z kolegą zgodzić.

Nie jest to pokrój ciała jelca ani klenia, ale drobna łuska i wygrzbiecenie mogą sugerować właśnie jazia.

I nie jest to słonecznica, nie to wybarwienie tęczówki, pokrój ciała oraz widoczna (pomimo jakości zdjęcia) pełna linia naboczna.

Dzień dobry

Co to za stworek? W sumie chyba ze trzy już złowiłem. Żyje w rzece koło mnie, w Laponii - wysoko w Laponii

Miejscowi zapytani o gatunek wzruszyli ramionami - wnioskuję, że nie smaczna  :D 

Na spinning złowiona, długość ryby około 15-20 cm

Dosyć waleczna

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Śledź żródlany północnoeuropejski (Clupea fontinalis septemtrionis Europae)

• Like 1

"I nie jest to słonecznica, nie to wybarwienie tęczówki". Tym bym się nie sugerował, bo L.idus też tak wybarwionej nie ma. Może taka wyszła tylko na zdjęciu? Nawet u odmian hodowlanych jazia pomarańczowa tęczówka rzadko występuje. 

To nie jest słonecznica. Przy tej wielkości byłaby to dorosła, w pełni ukształtowana ryba. Ryba Robbertzam - według mnie jaź, nie ma pokroju słonecznicy. Zobacz na umiejscowienie płetwy grzbietowej słonecznicy i jej cofnięcie względem płetw brzusznych i odbytowej. Ryba ze zdjęcia ma posadowioną płetwę dorsalną jak: jaź, płoć, czy jelec. Napewno nie jak słonecznica.

Co do wielkości oka, na co wskazał Morrum, to mam jednoznaczne spostrzeżenia, że wszystkie jazie, które miałem w akwarium (najczęściej od narybku letniego, długości 4-5cm), po pewnym czasie - w stosunku do ryb tej samej wielkości, ale stawowych, miały zauważalnie większe gałki oczne. Myślę, że wpływ na takie zróżnicowanie mógł mieć granulat, który był ich jedynym źródłem pokarmu. W stawie wiadomo, sama natura. Ta sama cecha uwidaczniała się również u kilku innych gatunków więzionych w akwarium.

• Like 1

Dam znać jak będzie większa ...póki co nie jest agresywna, więc nie zmierzam jej się pozbywać, niech sobie rośnie. Ale rzeczywiście, niedaleko miejsca gdzie ją znalazłam często łowiłem jazie.... zobaczymy   

Edytowane przez robbertzam

• 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...