slawek_2348 Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Tak wygląda prawdziwa słonecznica.. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 (edytowane) Dzień dobryCo to za stworek? W sumie chyba ze trzy już złowiłem. Żyje w rzece koło mnie, w Laponii - wysoko w LaponiiMiejscowi zapytani o gatunek wzruszyli ramionami - wnioskuję, że nie smaczna Na spinning złowiona, długość ryby około 15-20 cmDosyć walecznaWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 30 Sierpnia 2024 przez Dano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundurowy Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 to będzie jelec 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 to będzie jelecHmmmm.Jak człowiek 10 lat poluje tylko na sandacze, to się jakoś mało ogarnia.Wygląda jak jelec faktycznie, tylko... Ponoć tu nie występuje (Wiki) Widocznie jednak występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 to będzie jelecNie jest to jelec.To, że smukły pokrój ciała przypomina jelca, to za mało.Owszem, nie zajmuje się rybami odległych krain, ale jelce łowię w różnych wodach Polski. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Gdzieś na przełomie zimy/wiosny zgarnąłem taką rybkę z kałuży po wylewach. Po pół roku całkiem nieźle się trzyma w akwarium. Ktoś podpowie co to za gatunek? Aktualny rozmiar ok. 8 cm 20240821_223527~2.jpgZakładam z podpisu, że mówimy o terenach zachodniej Polski, okolice Szczecina.Może jakieś dokładniejsze informacje, czy ta kałuża była w pobliżu rzeki (jakiej) lub jeziora. Chyba Czebaszek amurski.Gwoli ścisłości: Czebaczek amurski (Pseudorasbora parva).A sam czebaczek amurski wygląda zupełnie inaczej, więc zdjęcie nie przedstawia tego gatunku. Pomimo, że otwór gębowy niewidoczny jest na tym zdjęciu, to płetwy już się minimalnie wybarwiają. To jaź.A tutaj mogę się z kolegą zgodzić.Nie jest to pokrój ciała jelca ani klenia, ale drobna łuska i wygrzbiecenie mogą sugerować właśnie jazia. I nie jest to słonecznica, nie to wybarwienie tęczówki, pokrój ciała oraz widoczna (pomimo jakości zdjęcia) pełna linia naboczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Dzień dobryCo to za stworek? W sumie chyba ze trzy już złowiłem. Żyje w rzece koło mnie, w Laponii - wysoko w LaponiiMiejscowi zapytani o gatunek wzruszyli ramionami - wnioskuję, że nie smaczna Na spinning złowiona, długość ryby około 15-20 cmDosyć waleczna Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkŚledź żródlany północnoeuropejski (Clupea fontinalis septemtrionis Europae) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundurowy Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Nie jest to jelec.To, że smukły pokrój ciała przypomina jelca, to za mało.Owszem, nie zajmuje się rybami odległych krain, ale jelce łowię w różnych wodach Polski.To jelec na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 "I nie jest to słonecznica, nie to wybarwienie tęczówki". Tym bym się nie sugerował, bo L.idus też tak wybarwionej nie ma. Może taka wyszła tylko na zdjęciu? Nawet u odmian hodowlanych jazia pomarańczowa tęczówka rzadko występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2024 To nie jest słonecznica. Przy tej wielkości byłaby to dorosła, w pełni ukształtowana ryba. Ryba Robbertzam - według mnie jaź, nie ma pokroju słonecznicy. Zobacz na umiejscowienie płetwy grzbietowej słonecznicy i jej cofnięcie względem płetw brzusznych i odbytowej. Ryba ze zdjęcia ma posadowioną płetwę dorsalną jak: jaź, płoć, czy jelec. Napewno nie jak słonecznica.Co do wielkości oka, na co wskazał Morrum, to mam jednoznaczne spostrzeżenia, że wszystkie jazie, które miałem w akwarium (najczęściej od narybku letniego, długości 4-5cm), po pewnym czasie - w stosunku do ryb tej samej wielkości, ale stawowych, miały zauważalnie większe gałki oczne. Myślę, że wpływ na takie zróżnicowanie mógł mieć granulat, który był ich jedynym źródłem pokarmu. W stawie wiadomo, sama natura. Ta sama cecha uwidaczniała się również u kilku innych gatunków więzionych w akwarium. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbertzam Opublikowano 1 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2024 (edytowane) Dam znać jak będzie większa ...póki co nie jest agresywna, więc nie zmierzam jej się pozbywać, niech sobie rośnie. Ale rzeczywiście, niedaleko miejsca gdzie ją znalazłam często łowiłem jazie.... zobaczymy Edytowane 1 Września 2024 przez robbertzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Ktoś się orientuje, co ta ryby? Pierwsze na myśl przyszedł mi labraks, ale na rybach morskich, to ja się bardzo słabo znam . Film nagrany dziś po południu w pobliżu Malagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego https://youtu.be/uSHfEqKtA-g Ktoś się orientuje, co ta ryby? Pierwsze na myśl przyszedł mi labraks, ale na rybach morskich, to ja się bardzo słabo znam . Film nagrany dziś po południu w pobliżu Malagi.Obstawiam cefale. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Zdecydowanie cefale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 24 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca Nie zawracałbym głowy ową zagadką, ale posiadacz(ka) tych łusek żyła w niewielkiej rzeczce. Zdjęcia na siatce centymetrowej. Obstawiam wydrę jako winowajcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca W mojej ocenie kleń, ale w 100% pewny nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca (edytowane) Kolega znalazł coś takiego, wielkość około 2cm Wysłane z mojego 2201117PG przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Marca przez daniel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi