Skocz do zawartości

Mania wielkości czy czyste szaleństwo ???

dawidostroda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów po kiju :) Nie wiem czy w dobrym miejscu ulokowałem temat :) ale .. 

wracając do tematu . Kieruje się z prośba do kolegów którzy mieli okazje łowić czymś takim . :)

Do  tej pory łowiłem przynętami głównie w przedziale 13-17cm . w tym roku po długich namowach postanowiłem przesiąść się na nieco większy kaliber :) tzn 21-25cm . Oczywiście łowie na naszych wodach nie jakaś szwecja czy norwegia , Głownie w pogoni za 100cm mętnookim gadem :) reszta drapieżników to tylko przyłow :)

Pytanie moje brzmi . łowił juz ktoś tak dużymi przynętami ? jakieś efekty ? jakieś wskazówki ? za wszystkie wpisy wielkie dzieki . 

post-55757-0-95212100-1473357565_thumb.jpg

• Like 1

Jak pogodzić RAPR z  uzbrojeniem 25-centymetrowej gumy. Na dwie przynęty paczka ownerów ST by się przydała  :D

@dawidostroda tak z ciekawości co to za produkt ? 

Kawał gumy, ciekawe czy mann's lub relax wypuszcza takie giganty. Tak czy tak problem ze zbrojeniem bankowy. 

Edytowane przez duzers
  • Like 1

Nie tymi ktore wymieniles, ale innymi gumami o długości ponad 20cm+ - często lowie (ale szczupaki)

Zbrojenie: wystarcza dwie kotwice 2/0 lub 1/0 zawieszone na systemie pod przynęta - i temat zalatwiony

Edytowane przez SzymusS

...bolenie ? ;) :)

(nic więcej nie napiszę tutaj Adamie :D )

[emoji3] kolega pytał o 100cm mętnookie to chyba o sandacza się rozchodzi, chociaż ostatnio złowiłem sandacza na obrotówkę nr 2 na krótkim dyszlu +- 60cm rybka, ze szczytu glówki

• Like 1

Jak pogodzić RAPR z  uzbrojeniem 25-centymetrowej gumy. Na dwie przynęty paczka ownerów ST by się przydała  :D

@dawidostroda tak z ciekawości co to za produkt ? 

Kawał gumy, ciekawe czy mann's lub relax wypuszcza takie giganty. Tak czy tak problem ze zbrojeniem bankowy.

Relax ma kopyta 22,5 cm :-) a problemu ze zbbrojeniem raczej wielkiego nie ma , bo stosuje takie kielbaski do drop shota , hak 10/0 + dozbrojka :-)

Osobiście nie, ale widziałem i rozmawiałem kiedyś z gościem co łowił sandacze ne taki zestaw. Założeniem była selektywność rozmiaru. Pech chciał iż przy mnie złowił na to ustroistwo zanderka 50+????. Z tego co pamiętam, to mówił że głównie trolinguje takimi gumami. Czasami z ręki. Średnio rybki w przedziale 70 cm. Mniejszych niż 50 chyba wcale. To był jego pierwszy sezon wtedy. A było to z 8 lat temu. Jego kolega pojawia się na forum, także może coś wtrąci jeszcze...

Paradoksalnie czesciej (przynajmniej jesienią) dużych sandaczy łowi sìę na nieco mniejsze gumy niż 20-25cm gdyż duży sandacz żeruje dość rzadko i zazwyczaj ryby 90+ żywią się takimi 40cm. w zimnej wodzie proces trawienia przebiega dość wolno (kilka dni nawet do tygodnia)więc prędzej przekąsi coś małego w między czasie niż my wstrzelimy sie w mega krótki okres kiedy żeruje.takie przynajmniej są moje doświadczenia.

• Like 2