Skocz do zawartości
  • 0

Silniki HIDEA - prośba o opinie

mar555

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Polecam poczytać o podobnych klonach, takich wątków jest więcej http://www.motorowodny.pl/forum/viewtopic.php?t=16 Sam uważam że jestem zbyt biedny na takie eksperymenty.Wolałem używkę japan i wiem że troszkę popływam.Są tacy co sobie chwalą takie wynalazki z pod małych żółtych rączek,lepiej uzbierać kaskę i zainwestować w coś lepszego.To moje prywatne zdanie i nie musisz się z nim zgadzać.

• 0

witam

używam yamahy 15 km 1996 r,pytając w serwisach o powyższe marki odpowiadali mi żebym pozostał przy tym co mam jak nie stać mnie na nowszy bo na nim popływam dłużej niż na nowych wyżej wymienionych i tego się trzymam i nie nażekam

Koledzy

Czy ktoś miał kontakt z tymi silnikami? Czy to jest to samo co Parsuny, SeaKingi i inne China?

Cena za 9,9km to 4200 zł, także super atrakcyjna.

Proszę o info w miarę możliwości

Dzięki

• 0

z tego co się orientuję jest to taki sam silnik jak sea king.o dziwo kolega chciał kupić a sam sprzedawca po dłuższej rozmowie nie polecał tych silników.chodziło mianowicie o wytrzymałość.odradził kupna silnika komuś kto intensywnie chce go używać.chodziło o silniki 4 i 5 km czyli jedno tłokowe.jak jest z 9,9 km nie wiem.

• 0

Jakos tutaj poki co nie widac takich co chwala...

Kolejny watek, gdzie wymagane jest porownanie najlepiej kilku silnikow. Chyba z uwagi chocby na czas (im dluzszy przy bezawaryjnej pracy) uzytkowania bardzo to trudne do przeprowadzenia.

Bywajac w serwisie widuje takie silniki jak Suzuki,Yamaha,Honda, Johnson, Merkury i inne rownie znane marki po ktorych widac co przeszly a mimo to przy fachowej rece serwisanta sa w stanie byc uzytkowane nadal.

Wiadomo, ze sa jeszzce rozne pulapki w rodzaju - do niektorych marek na czesci czeka sie miesiacami (sily nie ma - jak sie zepsuje to sprawa konczy sie na katalogu czesci i zamowieniu w/w), niektore autoryzowane serwisy sa nienaturalnie ekspensywne, wreszcie istotna jest dostepnosc w ogole serwisu zajmujacego sie dana marka...

A sa jakies serwisy silnikow, o ktorych mowa w tym watku? Mysle zarowno o gwarancyjnych jak i pogwarancyjnych (bywa, ze serwis pogwarancyjny w serwisie autoryzowanym jest najdrozszym rozwiazaniem..zwlaszcza jak brak zakladow zajmujacych sie marka.

Reasumujac..wg. mnie czlowiek, ktory nie ma konta z 6 zerami albo taki co to musi miec kazda nowosc 1szy powinien udac sie grzecznie i kupic cos sprawdzonego od lat.

...biorac pod uwage te kilka slow powyzej...

Mnie z tego wyszlo Suzuki i Yamaha.

Gumo

• 0

Dzięki za wszystkie rady :D

Ja sam użytkuje Suzuki DF50 przy motorówce, po pół roku stania na przyczepie po spuszczeniu na wodę odpalił od razu... Fajne uczucie :D

Tak jak myślałem jak ma pochodzić z 10 lat to lepiej zapłacić trochę więcej.

Mimo że Suzuki jest super silnikiem to trochę kuleje dostęp do części.

Podsumowując, generalnie chyba zostanę przy Suzuki :D

• 0

wydaje mi się, że ciężko będzie ci znaleźć opinie użytkowników. jakiś czas temu rozglądałem się za nim i szukałem informacji. Nie znalazłem ich wiele, ale wszystkie były niezbyt pochlebne.

Przede wszystkim serwis, podzwoń po punktach serwisowych w swojej okolicy i zapytaj czy ktoś się podejmie tego naprawy i jak z dostępnością części - mimo, że to replika Yamahy to niekoniecznie mogą podzespoły pasować.

raczej weź sprawdzoną konstrukcję Yamaha, Mercury, Mariner, Tohatsu, Honda

• 0

Kilka miesięcy temu miałam podobny dylemat. Silnik jeszcze na gwarancji, super stan itd. Jednak po rozmowie z zaprzyjaźnionym mechanikiem zrezygnowałem z tej "okazji". Silnik pracuje poprawnie 2-3 sezony i później zaczyna się pasmo nieszczęść.

• Like 1

• 0

Z pewnością nie są ich odpowiednikami. Mogą być co najwyżej nieudolnymi kopiami. Jak większość chińskich produktów robionych na wzór markowych produktów.

Jako nowy sprzęt można kupić i używać 2-3 sezony, na dłuższą bezawaryjną pracę bym nie liczył. Te niskie ceny na prawdę nie biorą się znikąd :)

• 0

Hidea nie ma juz na rynku Polskim jakies resztki w Szczecinie , nie wiem czy to klon czy kopia robione przez dla ?  ale w CHRLD jest kilka wytwórni nie tylko Parsun,  nie wiem dla kogo robią może inaczej dla kogo robią i jak naklejają ;) jedyną licencją Yamahy to włoska Selwa  ale tez nie gwarantuję gdzie klepane

Te silniki nie sa juz tak atrakcyjne cenowo po tegorocznej obniżce Yamaha i Mercury 

Jezeli silnik pinpong :) uzywany to ja jestem na Nie lepiej rożejrzec się za używką , na forum jest Evindura , też jest sprzedawca na Allegro kemer-tolls jest przedstawicielem i sprzedaje silniki uzywane z gwarancją przyjęte w rozliczeniu za zakup nowego silnika , 

Edytowane przez Trebron