Skocz do zawartości
  • 0

Kółka transportowe do pontonu

norimk

Pytanie

Kółka te można zastosować w łódkach jak i w pontonach nie posiadając przyczepki pod pływała, i jest to bardzo przydatny gadżet. Ponton mój mam zamiar przewozić na dachu samochodu. Jeśli jest możliwość podjechania pod samą wodę to nie ma większych problemów z umieszczeniem pontonu w wodzie. Jednak nie jednokrotnie możliwości takiej nie mamy i wtedy owe kółka mogą bardzo ułatwić życie. Jeśli jest dwóch wędkujących to problemu wielkiego niema, ale jadąc samemu bardzo nam pomogą. Ponton z zamontowanymi kółkami na dół, sprzęt niezbędny do wędkowania na ponton i jedziemy. Ponton w wodzie kółka wyciągamy lub dźwigamy do góry i wio. Kółka takie można po prostu kupić, ale ceny wahają się w okolicach 350-400 złotych. Więc nie jest to mało. Ja moje wykonałem z chromoniklu, przez co nie zardzewieją, podobnie jak wszystkie śrubki, podkładki, nakrętki i kółka. Koszt materiału wyniósł mnie 130 złotych, dwie godziny pracy i gotowe. Czyli ok. 250 złociszy zaoszczędzone na inne wędkarskie wydatki. Trzeba też pamiętać aby otwory w pawęży zabezpieczyć przed wchłanianiem wilgoci. A oto efekt.

39132549.jpg

93979015.jpg

10951790.jpg

86780641.jpg

29674605.jpg

Kółka te można wykonać na kilka różnych sposobów, ja jednak wybrałem takie rozwiązanie, ale to już indywidualne upodobanie. Mam nadzieję że komuś się przyda. Pozdrawiam.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bardzo fajny pomysl i wykonany z glowa - przykladowo brak uszzcelnienia dechy pawezy po wykonaniu w niej otworow z pewnoscia zaowocowalby wchlonieciem wilgoci do srodka - w krotkim czasie rozwarswi sie pawez.

W projekcie widze 2 ograniczenia tego rozwiazania - potrzeba znalezienia odpowiedniego m-ca do ladowania, chyba ze zastosowaloby sie naprawde spore kolka.

Takie kolka rzeczywiscie kosztuja sporo i (to wiaze sie pktem 2) raczej sa rdzewne.

Gumo

• 0

Takie kolka to najpospolitszy produkt (260 mm fi) - powszechnie stosowane do wozkow transportowych, najprostsze sa z plastykowa felga zupelnie nierdzewne. Cena na ebayu: ok. 6 €/szt...

Np. tutaj: http://cgi.ebay.de/4-x-Luftrad-Sackkarre-Sackkarrenrad-Bolle rwagen-Rader-/150578235461?pt=R%C3%A4der_Rollen&hash=ite m230f298845

A i gotowe rozwiazanie (kola fi 360 mm)np. tu: http://cgi.ebay.de/Transportrader-Schlauchboot-Radsatz-/3803 24772395?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item588d1f7a2b

• 0

Z tymi plastikowymi kolkami wydaje sie ciekawe, wyglada, ze to jest cale z plastiku. Gdyby chodzilo o jakies narzedzia typu taczka to cena jest adekwatna do dlugosci życia tego.

Natomiast tutaj chodzi o to, zeby przejechac tym pare metrow i zwodowac/ wyciagnac.

Przy wjezdzaniu kolkami takimi gdzie w zakamarki moze sie wlac woda i rdzewiejacymi trzeba pobawic sie w konserwacje.

Gumo