Skocz do zawartości
  • 0

LEATHERMAN - ostrzenie

MefistoFishing

Pytanie

Koledzy mam szkieletora LEATHERMANA CX, ale ze wzgledu na to, ?źe ciągle w u?źytku to juz ostrze się stępiło. Jakoś nie wiem jak to sie ostrzy...tak profesjonalnie aby było jak nowe...zajmuje się mo?źe ktoś tym? Mo?źe da się kupic samo ostrze nowe? poradźcie coś.

Bo jak był nowy to ostry jak cholera :D

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Szkieletor poleci w poniedziałek do Jacka Danielsa z cytryna i colą :D i z czyms tam jeszcze :D

Gieneralnie Szkieletor jest rewelacyjny jak dla mnie, wizualnie i praktycznie. Mam jeszcze rangera Szwajcara, ale nie uzywam go w og?łle, jedynie raz na rok z piłki korzystam jak trzeba przewalić jakieś drzewo lub gałąź :D ale z CX to się nie rozstaję...p?łki go nie miałem to nie wiedziałem co tracę :D codziennie sie do czegos przydaje. Bardzo wygodne jest to zapięcie od kapslowania, zawiesza się na szlufkę tu czy ?łwdzie i jest git :D a jak sie fajnie otwiera buteleczkę z PERŁĄ ? :D Polecam

• 0

ja ostrze na lanskim (ten drewniany z 3 pretami) wszystkie swoje lm (mam surge, charge tti i juicy).

btw w irlandii jak zaniesiesz ztepionego lm do dystrybutora - wymieniaja ci noz na nowy ;P (trwa to kolo tygodnia-dwoch i na pewno dziala w przypadku tepego ostrza zabkowanego).

ja juz 3 lm wymienilem i zawsze dostaje nowki (+25lat gwarancji ;P

ps ja tez bywam na nozykach ;P.

• 0

Wyjści?łwka za 15PLN jest :D

poczytam co nieco o kątach, coś wymyślę i poproszę zaprzyjaźnionego frezera aby mi to coś wyrzeźbił :mellow:

A właśnie korzystając z okazji, ?źe tu tylu knajfiarzy - małe pytanko - będę najczęsćiej ostrzył scyzoryk Victrornoixa i no?źe kuchenne - jaki kąt zalecacie ? Do tej mojej przyszłoprojektowanej podstawy.

PZDR

Zanderix

• 0

20 stopni jest najbardziej uniwersalny, w miarę mocna krawedź tnąca z zachowanymi dobrymi właściwościami cięcia. 15 stopni to ju?ź hardcor po wyostrzeniu ale te?ź i większa podatnośc na uszkodzenia. Większość no?źy fabrycznych ma kąt 20 stopni. Kuchenniaki stare kt?łre się pałętały po domu stopniowo uległy anihilacji zastąpione przez komplet Fiskarsa. Te cały czas ostrze na 20 stopni. Ostał się ze staroci jeden pamiątkowy n?ł?ź wykonany przez mego dziadka z dobrej stali.

• 0

Cześć.

Proponuję kąt 20 stopni na stronę. Je?źeli zrobi się 15 lub mniej to n?ł?ź będzie ostrzejszy, ale będzie się szybciej tępił bo krawędź tnąca będzie zbyt delikatna.Moje no?źe ostrzę na 20 stopni na stronę opr?łcz jednego scyzoryka (Buck Vantage Pro) z S30V bo ta stal jest twarda i ... no?źyka u?źywam do cel?łw spo?źywczych więc nie ma się kiedy stępić.

Proponuję jeszcze przejrzeć knives.pl bo tam chłopaki pokazują jak zrobić taką ostrzałkę. Niestety nie pamiętam linka.

Pozdrawiam.

• 0

ja tak od siebie wrzuce 2 zdania:

1 uzywanie samych diamentow jest bez sensu - zwlaszcza do miekich stali - ja uzywam diamentow bardzo rzadko i tylko do s30v ale 90% ostrzenia uzywam pretow standardowych z zestawu

2 co do katow poprostu najlepiej pomalowac krawedz tnaca pisakiem (obojetne scieralnym albo innym) i przejechac po ostrzalce 2-3 razy i zobaczyc czy sciera krawedz pod odpowiednim katem - osadzajac po sposobie w jaki ostrzalka zmazuje pisak.

3 ja zwykle ostrze noze do momentu jak tna trzymana w rekach kartke papieru na paski bez targania albo gola wlosy na rece bez problemu a i tak mam problemy z trzymaniem ostrosci - nawet s30v traci taka ostrosc niemal od lezenia w kieszeni. moze a tego, ze najrzadniej uzywam, ale najdluzej trzymaja mi ostrosc scyzoryki victorinoxa i do tego najlatwiej sie ostrza - ale gwarancja lm jest super ;P