kuczko Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) Witam,Postanowiłem wyczyścić oporówkę w w/w kołowrotku (i słusznie, gdyż była bardzo zabrudzona) i niestety mam problem by ją ponownie złożyć.Wobec tego mam pytanie do znawców czy mają jakiś sprawdzony sposób na poprawne zmontowanie elementu.Chodzi mi głownie o montaż tych specyficznych sprężynek które trzymają wałeczkiZ góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Edytowane 11 Września 2016 przez kuczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Damian w oporówce iT nie ma żadnych sprężynek, tylko blaszki.To w sumie chyba najprostsze łożysko oporowe jakie zna świat i złożenie jego jest banalne.Na jakim etapie sobie nie radzisz ?Proponuje w pierwszej kolejności wsadzić blaszki na swoje miejsce, a następnie wałeczki.Kolejność w zasadzie jest obojętna, bo dopiero całość zagra jak zamkniesz to stalowym pierścieniem.W tym celu połóż łożysko na stół i od góry delikatnie nałóż ten pierścień.Jedynym problemem w złożeniu zapadki może być plastikowa tuleja, która jest umiejscowiona na łożysku piniona, musi być równo osadzona, bo w innym wypadku będzie szumieć/wycierać się po bieżniach łożyska. Zakładam, że piszesz o rozmiarze 2500 gdzie ta nieszczęsna tulejka/podkładka występuje, bo w większych modelach jej wgl. nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuczko Opublikowano 11 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Dzięki za info. Zrobione Zero szumu. Jednak było warto dokładnie rozebrać i wyczyścić, gdyż najpierw czyściłem bez rozbierania i ciagle na bieżni pojawiał się brud, teraz jest cacy P.S. o ile się nie mylę to twój ten Turas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi