Skocz do zawartości

Paternoster muchowy

Sławek Oppeln Bronikowski

Rekomendowane odpowiedzi

Pozbytkujmy zatem nieco..Spinbob :) Skoro już użyłeś argumentu rodem wprost z komunistycznej czytanki, zauważę, że nie jesteśmy wszyscy tacy sami.. Musisz wiedzieć, że jeśli nawet szlachta jerozolimska/moskiewska/brukselska zastąpiła naszą rodzimą szlachtę, wiecznie żywy i ponadczasowy pozostaje podział - nawet w tak bagatelnym, kompletnie marginalnym zajęciu jak fishing - na arystokrację ducha i resztę świata..

A jedno ze znaczeń dość szerokiego pojęcia paternoster to sznur modlitewny złożony z paciorków drogich kamieni, metali, drewna, na którego końcach uczepione są chwosty i fifraki z pośledniejszych materiałów oraz fantazyjne kutasy i ozdobne kutasiki.. :)

• Like 1

Komunistycznych czytanek nie pamiętam ale to pewnie ze względu na wiek :) Koncepcja z zastępstwem naszej rodzimej szlachty wydaje się ciekawym spostrzeżeniem. Nie mniej barwny, szlachecki okres w naszej historii, a szczególnie schyłek tego stanu pokazuje słabość funkcjonowania państwa opartego na takim uprzywilejowaniu. Zasugerowany zagraniczny odpowiednik też nie świeci przykładem. Wniosek z tego, że nie ma za czym tęsknić :)

Myślę, że w tej dyskusji zbyt daleko odbiegliśmy od wędkarstwa, więc nie ma sensu jej kontynuować.

• Like 3

Świetne filmy, szczególnie ten pierwszy. Wypisz wymaluj moje klimaty z tamtych lat. Ryba złowiona była uśmiercana tuż po złowieniu, patroszona, owijana w lniane płótno i chowana do koszyka lub chlebaka. Co tu jest niestosownego...

Zerknij na inny aspekt filmu - mucha, prawdziwa mucha z piór i włosia, jedna jedyna bez skoczka, ołowiu innych bajerów. Facet łowi z brzegu nie wchodząc do rzeki! Tylko naśladować.

• Like 1

To są panowie całe lata zaniedbań i środowiskowego zdziczenia. Kto niby dziś miałby albo mógłby być wzorem albo elitą, wyraźnym punktem odniesienia dla większości ? Ci mistrzunie żyłki po skróconych kursach związkowego flyfishingu ?

Zobaczcie jakim środowiskowym odkryciem jest dh albo nowomodny switch, jaką wielką furorę pośród krajowych flyfishermanów robią.. :) 

A gdzie poczucie łowieckiej oryginalności albo przynależności do ambitniejszej formy kultury ?

wiesz mnie ciekawi jakie jeszcze odkrycia i rewelacje się pojawią ;-)

Śmiałem się w głos jak przeczytałem o rewelacyjnej metodzie jaką są "pedałki"...

Po kilku latach królowanie krótkiej polskiej i bólu wyciągnietej przed siebie ręki, ktoś nagle odkrył i wymyslił łowienie długą linką...

Ciekawe tylko iż nie zauwazył że to jeden ze sposobów prezentacji mokrej muchy jak i "długiej" nimfy.

Dorobiono ideologię i można było juz pisać całe referaty o przełomie w muszkarstwie.

Popatrz ilu ludzi klnie że widać oczka, a brań na suchą nie ma...

Ilu spróbuje wtedy emergera??

Ilu spróbuje mikrospiderka na dobrze natłuszczonym przyponie??

Mucha pójdzie albo w samym powierzchniowym filmie, albo dosłownie milimetr pod powierzchnią...

Będzie oczko, będzie zbiórka...

Będą pytania o wzór, o kolor muchy, o wielkość, a receptą będzie prezentacja...

Świetne filmy, szczególnie ten pierwszy. Wypisz wymaluj moje klimaty z tamtych lat. Ryba złowiona była uśmiercana tuż po złowieniu, patroszona, owijana w lniane płótno i chowana do koszyka lub chlebaka. Co tu jest niestosownego...

Nic , schemat nawet działa dalej ten sam , tylko teraz zamiast do koszyka chowa sie pod rezerwę w Mercedesie

Andrzeju,Endriu, drogi przyjacielu - wiem, widziałem na OS San. :D.Razem chowaliśmy przed straznikiem... ;) 

Ja mam swój system = spożywam na miejscu, na surowo nawet bez patroszenia.Łuski?, A co mi tam...

Oczywiści zabijam kamieniem. Jak to muszkarz.

• Like 6

Jozi-mój subar to diesel-słabo z grilem. :D

Ale żonka ma subarową benzynę i to tam powstają rybne frytki!

A poważnie mówiąc- bardzo to przykre, że to nam, muszkarzom przypisuje się zabijanie ryb.

Prowokowanie wędkarzy łowiących innymi metodami , sugerowanie wyższości flyfishingu metody niejako z definicji lepszej , jest naprawdę szkodliwe!

Jeśli chcemy propagować łowienie na muszkę powinniśmy być skromnymi, delikatnie sugerować, podpowiadać, zapraszać na wspólne wędkowanie...

Bufonada nie jest skuteczna, a nawet wręcz przeciwnie... :(

• Like 11

Zerknij na inny aspekt filmu - mucha, prawdziwa mucha z piór i włosia, jedna jedyna bez skoczka, ołowiu innych bajerów. Facet łowi z brzegu nie wchodząc do rzeki! Tylko naśladować.

----------

Co do brodzenia jestem jak najbardziej "za".

Wiele razy na zebraniach zwracałem uwagę aby sezon na Sanie (Lesko-Zwierzyń) zaczynał sie od marca.

Nie wiem czy ma ktos taka sile przebicia, ale w okresie od listopada do marca, zakaz brodzenia na niektórych odcinkach Sanu byłbym bardzo wskazany. Podobnie w okresie tarła glowacicy i lipienia (kwiecień). Jezeli jest ktos odważny aby "zdrzażnić" krosnienską "elitę" muchową to pogratuluje o ile mu sie to uda. :)

Będąc młodym bardzo lubiłem skradać się brzegiem. Na nogach trampki, pionierki, pora roku decydowała. Ryby stały przy brzegu, im mniej rynsztunku tym swobodniej i poręcznie. Klejonka, chlebaczek, koszyk na biodrze. Ech, to były czasy. Śpiochy są fajne. Spraw by cofnąć czas miniony a trampki wybiorę nad Simms-y...

• Like 2

No rzeczywiście, wszystko jest jedno i to samo, my jesteśmy takie same, takie same mamy żołądki, a flyfishing zbliża się koncepcyjnie od łowienia z opadu..

I tak oto objawia się równość. Unisex.. :)