Skocz do zawartości

WAHADŁA IGORA OLEJNIKA - @DZERWYS

Rekomendowane odpowiedzi

Karol pamiętam,pamiętam!

Masz racje Andrzej tam gdzie woda jest klarowna chromy dają zbyt duży refleks.Na łowiskach płytkich zarośniętych z mulistym dnem według moich obserwacji, sprawdzają się najlepiej.

Wiele osób nie może przeboleć, że blaszki szybko śniedzieją mi to akurat się podoba :) Najprostrza rada to po łowieniu przemyć je wodą w domu i wytrzeć do sucha szmatką.

Testy Algi dzis rano

post-48814-0-34542600-1376463072_thumb.jpg

Kotwica zapięta od weższej strony ponownie utwierdza mnie w przekonaniu,że tak właśnie powinna być zbrojona blacha nie tylko ten model...

Blaszka pieknie kolebie sie na boki.

Miły akcent porannego testowania,wizyta Zimorodka :) ahh co to za ptak

fota słaba ale co tam... :)

post-48814-0-10356500-1376463929_thumb.jpg

• Like 1

Witam,też sam klepie blaszki i  ostatnio  uzbroiłem blaszkę na wzór gnoma  odwrotnie, dałem kotwice od węższej strony,bardzo fajnie obławia się napływy główek,blacha nie grzężnie w  dnie podczas wolnego prowadzenia z prądem,pomimo wagi ok 50 g,fajnie przy tym pracując,pozdrawiam daniel

Masz racje Andrzej tam gdzie woda jest klarowna chromy dają zbyt duży refleks.

Mifasowy zestaw piękny.

Ale z powyższym twierdzenim nie mogę się zgodzić - za duże uogólnienie. Wszysko zależy od konkretnej wody i składu gatunkowego. W tym roku byłem na kryształowo czystym jeziorze z lokalną ogromną koncentracją ryb. Najkuteczniejszy na pstrągi i szczupaki był niczym nie złamany, oczo..bny chrom, zarówno w słoneczne, jak i pochmurne dni. Tak samo w woblerach, flasherach jak i blachach. Choć złoto też łowiło :)

Oj tam, oj tam. Po pierwsze TO są właśnie normalne wody. Po drugie lokalesi potrafią łowić, oj potrafią. Jak rozbijaliśmy obóz po brzegu łaziło takich trzech ze spinami z Lidla. Szybko do nich podbiłem, zrobiliśmy flaszkę na stojąco i najstarszy przestudiował ze mną mapy, pokazując najlepsze (sic!) miejscówki i udzielając porad gdzie i jak łowić. Przy okazji pokazał mi foty z telefonu: #!%*<"$#@?!!! Nie miałem pytań :)

Po trzecie ryba żerowała na siejce i sielawce - ot i cała tajemnica...

Z kolorem i "nasyceniem" metalicznych barw (stopniem, w jakim odbijają światło) jest jak z całym wędkarstwem - mnóstwo reguł, a jedna wyklucza drugą ;)

Na jednym z wypadów nad wodę daleką od klarownej łowiłem z kolegą na te same wirówki (marka, rozmiar, kolor), przy czym moja była cała błyszcząca, piękna i prosto ze sklepu, a jego widziała wodę wiele, wiele razy. On, na tę zmatowioną, mimo brudnej wody, miał dużo lepsze wyniki - u mnie, po zmianie na równie podniszczoną, sytuacja uległa pozytywnym zmianom. I nie była to kwestia jednego dnia, jak się okazało. Ot, jeden z tysiąca przykładów.

Edytowane przez Dienekes

Ale z powyższym twierdzenim nie mogę się zgodzić - za duże uogólnienie. Wszysko zależy od konkretnej wody i składu gatunkowego. W tym roku byłem na kryształowo czystym jeziorze z lokalną ogromną koncentracją ryb. Najkuteczniejszy na pstrągi i szczupaki był niczym nie złamany, oczojebny chrom, zarówno w słoneczne, jak i pochmurne dni. Tak samo w woblerach, flasherach jak i blachach. Choć złoto też łowiło :)

To są moje spostrzeżenia, możesz mieć inne. Generalnie na czystej wodzie z dużą presją spiningistów chromy odstają od naturalnych odcieni blachy jako surowca. Woda mocno przebłyszczona. Świetnie za to reagują sandacze na naturalne oblewy cynowe, srebrzone, patynowany mosiądz. Ulubione - drapana miedź rewers polerowana cyna, srebro awers. Co woda to inny obyczaj. Fajnie można uatrakcyjniać blachy miedziane poprzez swoje ornamenty. Wystarczy pozwolić blasze lekko zatłuszczonej nabrać patyny w okresie np. tygodnia mocząc ją i pozostawiając na powietrzu. Po tym okresie wykleić folią w paski, kropki i przetrzeć mleczkiem polerskim do miedzi lub metalu. Całość spłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha. Mamy patynę z przebłyskami metalu polerowanego. Drugi sposób to nakładanie brokatu na wcześniej posmarowane punktowo miejsca epoxy. Brokat sypiemy jak z solniczki, różne kolory. Po zastygnięciu i wykruszeniu luźno trzymających się ziaren zostaje trwały ornament z fakturą. Jeśli jest to blacha miedziana patyna miedzi w połączeniu z w/w zdobnictwem daje bardzo ciekawe efekty w wodzie, mikro rozbłyski, coś jak skaleczony pstrąg, lin, lipień. Słowem dobra zabawa.

• Like 1

Z kolorem i "nasyceniem" metalicznych barw (stopniem, w jakim odbijają światło) jest jak z całym wędkarstwem - mnóstwo reguł, a jedna wyklucza drugą ;)

Na jednym z wypadów nad wodę daleką od klarownej łowiłem z kolegą na te same wirówki (marka, rozmiar, kolor), przy czym moja była cała błyszcząca, piękna i prosto ze sklepu, a jego widziała wodę wiele, wiele razy. On, na tę zmatowioną, mimo brudnej wody, miał dużo lepsze wyniki - u mnie, po zmianie na równie podniszczoną, sytuacja uległa pozytywnym zmianom. I nie była to kwestia jednego dnia, jak się okazało. Ot, jeden z tysiąca przykładów.

Jakoś wcale mnie to nie dziwi. Na etapie zgłębiania wiedzy o flasherach czytałem w necie sporo artykułów made in USA. Powtarzała się w nich jedna reguła: klarowna woda/jasny dzień – zakładaj srebro, na wodzie ciemnej/trąconej/w pochmurne dni – miedź, mosiądz, kolory. Można nawet znaleźć tabele, które ujmują temat znacznie szerzej i dokładniej. Oczywiście tipy nie muszą się zawsze sprawdzać, ale warto je znać.

Witam,

Blachy Igora sprawdzaja sie super na skandynawskich lowiskach. Gdybym mial zabrac tylko jedna przynete to w ciemno biore smukla 7-8 cm w kolorze srebra. Pracuje idealnie, nie za mocno i biora na nie pstragi. Czego chciec wiecej :) 

Chromy w tamtejszych lowiskach sprawdzaja sie idealnie, im ciemniej tym lepiej chociaz na chromowe jerki szczupaki braly w ciagu dnia. Pstragow w tym czasie nie probuje lowic bo nie ma sensu, lepiej zaczekac do 21.

Bujo

Coś słabo smarowałeś Mirata bo z wami wrócił :lol:

Kiedy wpadniesz po swoją paczkę Bujo?Wydaje mi się zresztą, że juz coś z niej ubyło.... Co wyjazd biore sobie jedną blache jako zapas ;)

Tamtym razem wrocil, udalo mu sie :) Niedzwiedz byl najedzony ale na godach ..... :) :) :) 

Zaraz podam zdres do wysylki w takim razie :) :) :) Mozesz tez cosik tam dorobic z tych szerszych bo i rzeki w ukeju troche inne :) Zadzwonie z wieczora.

Bujo

Super. Ostatnio na twoją blachę miałem rybsko pewnie powyżej 20 a na pewno powyżej 10 kg. Sum albo wielki szczupak. Zwykły staw hodowlany gdzie woda nie jest spuszczana z 5-10 lat. Niestety, po 3 minutach walki zszedł....

I nawet go nie ujrzałem na powierzchni. Tylko woda się kotłowała. Żona z dzieciakami już czekała z podbierakiem i aparatem i ujrzały tylko moją kocią mordę zamiast rybska. Z pewnych żródeł wiem, że pływają tam takie sumki po 30 kg i szczupłe w okolicach 10 kg. Przy mnie gość złowił grubaska 6,5 kg. Niestety, zjadł go. Ale to końcu staw hodowlany.

A z tym zbrojeniem od węższej strony to ciekawa sprawa. Zawsze robiło się odwrotnie w algach.

Edytowane przez godski

• 2 tygodnie później...

Zdjęcie typu jak nie powinno wyglądać bo robione z telefonu i to jeszcze przez zwykłą osobę, ale ryba ładna. Poszedłem porzucać dzisiaj na luzie z pudełkiem i kijem no i musiał wziąć, nie pierwszy raz tak mam że jak nie biorę aparatu to bierze ładna ryba :). Branie z kotłem na wierzchu bo blacha szła tuż pod powierzchnią wody, żadne pstryknięcie tylko gwałtowne skasowanie przynęty. Jak już się zdecyduje na blachę to tak to wygląda. Igor już nie pierwszy raz pokazał że potrafi tchnąć życie w kawałek metalu.

wujek

post-45715-0-27922100-1377973976_thumb.jpg

• Like 1