Skocz do zawartości

Wodery do bioder

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

Przyznam, że trochę jest właściwym określeniem. Aczkolwiek może właściwsze byłoby troszeczkę Embarassed . Łączenie buta z resztą nie miało u mnie szczególnie okazji żeby się wykazać. W związku z tym o ich trwałości nic nie powiem poza tym, że na razie nic im nie dolega i nie dziwota.

Pzdr,

Fatso

• 1 rok później...

Panowie z racji że moje stare wodery przemakały to po drodze na łowisko wstąpiłem do sklepu mieli tylko jeden rodzaj woderów firmy cupido . Co się okazało że materiał z jakiego są wykonane przemaka . Musze je oddać a jakie Wy polecili byście ?

Mam od niedawna i chyba najlepsze jakie miałem, wygodne, wysokie do samej pachwiny więc woda się nie wlewa. Sprawiają wrażenie, że trochę powinny wytrzymać :)

Wodery Pros:

http://allegro.pl/li...ing=Pros wodery

Są bez porównania mocniejsze od Lemigo/Lexpo które kupiłem na wiosnę i niestety szybko zaczęły cieknąć, do tego niższe i woda mi się często przelewała jak brodziłem "na maksymalnym zanurzeniu" :D

Edytowane przez apioo
  • Like 1

Wiekszośc niedrogich wedkarskich woderów to cerata (pcv) i cieknąć zaczynaja po nawet niewielkim przebiegu...

Poszukaj w sklepach z ubraniami BHP dla kanalarzy lub rybaków. Nie zawsze sa piekne, ale przeważnie niezłej jakości.

Klasą samą dla siebie były czarne wodery ze Stomilu - niestety fabryka upadła ale czasem zdarzają się jeszcze pojedyncze pary w jakiejś hurtowni BHP (był taki wątek w dziale Kupię)

Z typowych wedkarskich najlepiej mi służyly do tej pory (3 sezon) wodery niemieckiej firmy HART.

Wodery te są z kauczuku naturalnego a nie z gumy czy ceraty, są wygodne i mocne, mają bardzo fajne buty z grubą podeszwą i niezłym protektorem,no i noga sie tak nie poci jak w gumowych...

Tylko raz w roku trzeba umyć i napuścić specjalnym preparatem do kauczuku.

Są dwa modele:

- z neoprenem (3mm) jako wyściołka,- doskonałe w zimie- cena ok 70 Euro

- bez neoprenu- cena ok 35 Euro

Polecam obydwa modele

najlepsze wodery jakie mam to wodery oddychajace z TAIMIEN, podeszwa z filcu, buty gumowo neoprenowe, reszta z grubego oddychającego materiału...są zajebiste...całkowicie inny komfort chodzenia, wytrzymałe, wysokie ze sciagaczami u góry, aby nam slimaki nie wpadały, paski z fajna klamerką...naprawde sa super...po założeniu pierwszy raz jest sie w lekkim szoku...a resztę to za psami...oceany, stomile lemigo i inne to sobie rybacy na stawy hodowlane niech bierom

o link....ale juz rozmiarów nie ma :)

http://www.taimen.com/pl/pl/product/taimen-river-5l-hip-bootfoot-waders_5546/92765

:D

Edytowane przez MefistoFishing

Ja ostatnio uzywam spodniobutów Patma. Na pewno robią też wodery. Największym plusem jest możliwość zrobienia woderów/spodniobutów na wymiar. W razie potrzeby mogę podać telefon do producenta. Wydaje mi się, że materiałowo są bardzo zbliżone do tych firmy Pros.

także się podepnę pod opinie o Lemigo u mnie 5-6 sezon góra z pcv ,przez ten czas dwie dziurki na górze ale stormsure załatwił sprawę i dalej oki , myślę że jeszcze długo posłużą , kiedyś myślałem o tych http://www.bogdangawlik.pl/product_info.php/cPath/65_779/products_id/7479 ale za mało opinii o nich ,a z oddychającymi to różnie wygląda pod względem jakości , wątpię aby wytrzymały 6-7 sezonów ale mogę się mylić

Żadne oddychalne śpiochy nie wytrzymają tak długo jak gumowe . Jednak nie ma co porównywać . Gumowe służą do roboty , oddychalne do rekreacji. Możesz je ubrać w domu , wsiąść do samochodu i jechać na ryby.

Po drodze wstąpisz do sklepu czy do restauracji to nie zrobisz sensacji. Możesz sobie wygodnie usiąść albo przejść wiele kilometrów bez zbędnego dyskomfortu. Jak ci się znudzi to zdejmujesz , zwijasz w mały pakunek i problem z głowy . Ważą mniej niż 0,5 kg.

No i czujesz się jak człowiek z kręgu kultury europejskiej a nie jak czupakabra albo potwór z japońskiego filmu.

Edytowane przez samwieszkto

zgadzam sie że są bardzo wygodne , ale gdy po 4 lub 6 razem wchodzisz do wody i zaczynają cieknąć to zaczynasz sie zastanawiać po jaką cholerę je kupiłem

a dużo takich opinii mają Tajmienie

jak to jest latem to jeszcze pól biedy ale późną jesienią lub zimą ?

• 1 rok później...