Skocz do zawartości

Wodery do bioder

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam(intensywnie) 3 rok woderów firmy demar, model grand waders. Żadnych śladów zużycia, ale radzę wymienić wkładki na jakieś żelowe. Porządne obuwie robią, nawet u mnie na kopalni używają gumowców tej firmy. No i też produkcja polska, polecam.

... są do dostania "czarne wodery", prawie identyczne jak te stare Stomilowskie (może to wyżej wspomniane PROS-y? tego nie wiem...)... mam takie, kosztowały mnie 140 pln-ów (lokalny sklep BHP)... Mam jednak pewne wątpliwości co do trwałości - coś mi w tej gumie "nie pasi" - niby takie same, a jednak inne... Moje stare, Stomilowskie przeżyły 10 latek i nie były w żaden specjalny sposób przechowywane... to były czasy...

Polecam Jaxona Prestige plus - w zasadzie to to samo co Pros tylko zielone. Fajny miękki kalosz z dość głębokim protektorem, wzmocnione kolana i szerokie paski z solidnymi klamrami do zapinania. Cena to ojk 100 zł.

Od sraxona trzymam się jak najdalej, ale te woderki nabyłem w tym roku i są naprawdę ok. 

... są do dostania "czarne wodery", prawie identyczne jak te stare Stomilowskie (może to wyżej wspomniane PROS-y? tego nie wiem...)... mam takie, kosztowały mnie 140 pln-ów (lokalny sklep BHP)... Mam jednak pewne wątpliwości co do trwałości - coś mi w tej gumie "nie pasi" - niby takie same, a jednak inne... Moje stare, Stomilowskie przeżyły 10 latek i nie były w żaden specjalny sposób przechowywane... to były czasy...

... już sprawdziłem... nazywa się to FAGUM STOMIL...

Stomilowskie czarne miałem. Przeżyły kilkanaście lat w tym mrozy. O rozwijaniu na zimę, czy konserwacji nie słyszały.

A Jaxona miałem pół sezonu. Do pierwszego wyjścia na mróz na pstrąga. Miękka guma stała się dziurawą gumą w kilku miejscach gdzie się zginały. Nie wiem jednak co to był za model bo kilka lat temu to było.

• 7 miesięcy temu...

Witam mam pytanie czy ktoś z was miał do czynienia z takimi woderami? http://allegro.pl/spodniobuty-meskie-wodery-wedkarskie-z-szelkami-43-i5059545804.htmlponieważ nie są one całe z gumy wydają mi sie idalne na lato nie będzie w nich pewnie tak gorąco no i co najważniejsze są lżejsze i nie krępują tak ruchów (tak mi sie wydaje) ale nie wiem czy nie przedrą się one zbyt szybko o jakieś gałęzie lub coś w wodzie z góry dziekuje za odpowiedz :)

Raz, że to nie ten dział (powinno wlecieć do ubioru). Dwa - są już różne tematy o woderach, można się podczepić. Trzy - to nie są wodery, ale spodniobuty ;) Cztery - ze zdjęcia nie obadamy, czy są poprawnie wykonane. Takie materiałówki powlekane gumą być całkiem akceptowalnym produktem lub totalnym szrotem. Cena jest podejrzanie tania, czyli poniżej wszelkich klasycznych budżetowych produktów (Jaxon itp.). Grzać będą tak samo jak gumiaki, bo powietrza to nie przepuszcza.

Zamek wodoszczelny, ale dość często to pierwsze miejsce gdzie zaczyna lecieć woda. 

Wszystko jest kwestią zasobności portfela, jeśli nie robi Ci wielkiej różnicy czy wydasz 800zł czy 1300zł to weź droższe, mają lepsze właściwości oddychające (ale to działa w przypadku gdy więcej chodzisz niż brodzisz i odpowiednio się ubierasz pod spodem). 

Ja poszedłem w wariant ekonomiczny, kupiłem Ikony z myślą, że jeśli po 2 sezonach mi padną to kupię sobie drugą parę, na kolejne dwa lata (po rabacie wyjdzie mi tyle co 1 para droższych gaci). Leci już 3 sezon bez przecieków, jestem zadowolony, a nie oszczędzam ich, choć szanuję. 

Różnica cenowa to Ikon 1290, Opas 1750 zł. Mowa oczywiście o Zip. Przemawiają za Opasami lepsze właściwości oddychające, o których wspominasz. Poza tym sprzęt z tej półki nie powinien zawodzić przez kilka najbliższych lat. Szanowanie woderów to podstawa. Co masz na myśli pisząc " odpowiednio ubierasz się pod spodem"? Bieliznę termoaktywną pierwszej warstwy czy coś jeszcze dodatkowego polecasz?

Ja pisałem akurat o wersjach bez zamka.

Zależy ile łowisz, czy raz w tygodniu, czy 150 razy w roku. Ja jestem przy tej drugiej liczbie i stwierdziłem, że 2 dobre pary gaci zawsze będą lepsze od jednej bardzo dobrej, tym bardziej że serwis Vision jest świetny - dwa lata spokoju. 

Odpowiedni ubiór pod spodem, oznacza właśnie termoaktywną bieliznę, druga warstwa jakiś polar.