mackot_88 Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 (edytowane) Witam, szukałem szukałem i chyba nie znalazłem podobnego tematu.Proszę o opinie czym się różnią i czy jest w ogole jakaś różnica przy robieniu dozbrojek z w/w materiałów do gum 20cm+?Chodzi o materiały od Dragona ;-)No i oczywiście co bardziej polecacie? :-) Edytowane 13 Września 2016 przez mackot_88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Surflon jest powlekany i tym samym grubszy i lekko sztywniejszy od surfstrand . Odnosi się do produktów AFW oryginalnych . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zlotowlosy Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Surflon jest powlekany i tym samym grubszy i lekko sztywniejszy od surfstrand . Odnosi się do produktów AFW oryginalnych . Dokładnie tak.Linki: (nomen-omen )http://www.afwhiseas.com/Stainless-Steel-Surfstrand-Uncoated-1-x-7-Wire-s/2196.htmhttp://www.afwhiseas.com/Surflon-Nylon-Coated-1-x-7-Leader-Wire-s/2194.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Polecam surflon'a 1x7 lub 7x7, spełnia swoje zadanie przy stingerach jak i przyponach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) Surflon z racji otuliny bardziej się nadaje na stingery przy użyciu zacisków i praski.Surfstrand na przypony ,które możesz sam wykonać a linkę zawiązać .Odpuść gotowce tej znanej firmy wiele osób już się nacięło na pękające elementy.Są w sprzedaży linki AWF ,do tego tuleje i agrafki krętliki i sam sobie robisz jakie potrzebujesz,długość ,moc.Na YT znajdziesz filmy jak to robić na jerku też, w temacie o drucie tytanowym. Edytowane 15 Września 2016 przez Sebalos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackot_88 Opublikowano 15 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Wybór padł póki co na materiał DLT 30 LB w otulinie :-) Zobaczymy jak się będzie sprawował, pierwsze próby udane;-) Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) Bardziej ufałbym AFW. Znana marka i od lat używam. To DLT to może być zwykła chińska linka jubilerska,Na jerku kiedyś porównanie robiłem i wyszło kiepsko. http://jerkbait.pl/topic/18160-test-statyczny-wytrzymałości-na-zrywanie-linek-jubilerskich-przyponowych-by-godski/ Edytowane 15 Września 2016 przez godski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Surflon na przypony do większych jerków używam bo sztwny.Surfstrand - przypony do gum i dozbrojki.Wytrzymują deklarowane wartości a nawet minimalnie wyżej. Surfstrand niestety po przecięciu rozwarstwia się na pojedyncze linki i ciężko przekładać przez tulejki.Przed przecięciem daję kroplę kleju kropelka którą rozsmarowuję na odcinku ok 0.5-1cm i po wyschnięciu przecinam nożyczkami w tm miejscu - dzięki temu nie ma problemu z rozłażeniem na mniejsze.Czy ktoś ma lepszy patent? - nie lubię kleju, kredek i ciepłego piwa. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Chyba nie ma innego sposobu jak klej,przy wiązaniu też po pewnym czasie też się robi miotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Można spróbować z porządnymi nożyczkami do mięsa. Mi w przypadku Surfstranda 7x7 prawie zawsze wychodzi równe cięcie. Tylko że prawie zawsze... Więc chcąc mieć 100% skuteczność dobrego cięcia super glut jest najpewniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Wolę Surflon niż Surfstrand, właśnie z tego powodu, że ten drugi się rozłazi i często trudno się zakańcza przypony, nie chce przechodzić przez tulejki itp.A nawet zdarzyło mi się, że obcięte resztki drutu z Surfstranda wbiły mi się w dłoń / palce - trudno je było wyciągnąć. Nie zauważyłem, żeby Surflon był sztywniejszy.Używałem w obu przypadkach 7x7, bo z wszystkich kombinacji moim zdaniem jest najbardziej miękki.Używam linek Dragona i sam wiążę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Wolę Surflon niż Surfstrand, właśnie z tego powodu, że ten drugi się rozłazi i często trudno się zakańcza przypony, nie chce przechodzić przez tulejki itp.A nawet zdarzyło mi się, że obcięte resztki drutu z Surfstranda wbiły mi się w dłoń / palce - trudno je było wyciągnąć. Nie zauważyłem, żeby Surflon był sztywniejszy.Używałem w obu przypadkach 7x7, bo z wszystkich kombinacji moim zdaniem jest najbardziej miękki.Używam linek Dragona i sam wiążę.Jakiego węzła używasz do Surflona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris73 Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Przy przecinaniu Surfstranda 7x7, podgrzewam zapalniczką miejsce przecięcia.Linka w tym miejscu jest rozhartowana i nie rozłazi się.Odcinek ok 1,1,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Przy nagrzewaniu końcówki osłabiasz również materiał który jest nawet dość sporo powyżej miejsca rozhartowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Ja mialem ten sam problem z rozwarstwianiem 7x7 bez otuliny. Kupilem profesjonalne cegi w sklepie z elektronarzedziami za ok.65 zl. i po problemie, tna jak laser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris73 Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Przy nagrzewaniu końcówki osłabiasz również materiał który jest nawet dość sporo powyżej miejsca rozhartowania. Nigdy nie zauważyłem osłabienia przyponu ta część i tak wchodzi w tulejkę zaciskową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Surflon na przypony do większych jerków używam bo sztwny.Surfstrand - przypony do gum i dozbrojki.Wytrzymują deklarowane wartości a nawet minimalnie wyżej. Surfstrand niestety po przecięciu rozwarstwia się na pojedyncze linki i ciężko przekładać przez tulejki.Przed przecięciem daję kroplę kleju kropelka którą rozsmarowuję na odcinku ok 0.5-1cm i po wyschnięciu przecinam nożyczkami w tm miejscu - dzięki temu nie ma problemu z rozłażeniem na mniejsze.Czy ktoś ma lepszy patent? - nie lubię kleju, kredek i ciepłego piwa.Trochę się zmieniło.Do ciezszego zestawu uzywam regeneratora SG o grubosci 0,8-0,9.Lzejszy zestaw - na szczupaka wciąż surfstrand, ale przed przecięciem przypalam zapalniczką miejsce cięcia i dzięki temu sie nie rozlazi - patent wyczytany pewnie na naszym forum.Na sandacza regenerator ok 0,4.Ten materiał przyponowy wiążę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Trochę się zmieniło.Do ciezszego zestawu uzywam regeneratora SG o grubosci 0,8-0,9.Lzejszy zestaw - na szczupaka wciąż surfstrand, ale przed przecięciem przypalam zapalniczką miejsce cięcia i dzięki temu sie nie rozlazi - patent wyczytany pewnie na naszym forum.Na sandacza regenerator ok 0,4.Ten materiał przyponowy wiążę.Ja używam tylko ciężkich i bardzo ciężkich zestawów od 50 do 300 gramów i rządzi FC Daiwy 1mm wiązany. Tylko do głębokiego trola AFW idzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi