Skocz do zawartości

Łosoś 2011

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niestety nie bedzie pieknych zdjec ryby. Byl to po prostu kelt, trafil sie przypadkiem na slajzura prowadzonego pol metra pod powierzchnia w dole okolo 3 metrow. Sprzet tez typowy na pstraga czyli wedkaScott G,8'8'' #5, przyon 0.25 Stroft. Powalczyl troche, nie mial za bardzo gdzie uciekac.Podebralem klasycznie za ogon wzbudzajac oklaski kilku przechodniow.Poczatkowo myslalem, ze mam duzego pstraga :D Wrocil szybciutko do wody.

Dla wiekszosci ryba to totalnie nic szczegolnego, dla mnie pozostanie pierwszym lososiem zlowionym na muche :D

W sumie ciekawy dzien byl, zlowilem kilka pstragow na suchara ale nie mieszczacych sie w jerkbaitowych realiach, zerwalem ladnego lipienia ( tak, tak jest ochronny ale jak powiedziec gadzinom zeby nie braly w pstragowych miejscach ). Na sam koniec mialem przygode ze srebrniakiem podobnej wielkosci, wzial w rynnie, gdzie normalnie siedza pstragi, chwile powalczyl i obral droge do morza w czym nie bylem w stanie mu przeszkodzic. Zalowalem, ze nie wzialem speja ze soba ale chcialem polowic pstragi na sucharki. Warunki generalnie bardzo dobre, opadajaca po powodzi woda, cieplutko :D

Bujo

P.S. Watek wykasuje pozniej :D

No to ja odpalam w takim razie oficjalnie watek lososiowy w imieniu mojego taty. Tydzien temu w sobote, wrecz na sile, wywiozlem go nad rzeke, pokazalem ktory pool ma oblawiac, a sam zabralem rodzinke na atrakcje z okazji rodzinnego likendu. Za godzinke juz mialem telefon, zeby w drodze powrotnej kupic buteleczke 10 letniej single malt. Seniorowi trafilo sie 3.5kg sreberko, a jakze na muche - 7cm rozowy zonker, czyli klasyczna lososiowka :lol: Znojomy przewodnik malo nie zemdlal jak zobaczyl na co sie ta ryba polasila. Ja na razie mam same kelty na sumieniu i potokowca ok 50cm, ktorego wyholowal moj synek zreszta, po czym z radosci sie skapal. Pelne zanurzenie w polowie marca to watpliwa przyjemnosc, czemu dal wyraz, tak ze go bylo slychac w promieniu kilku kilometrow Embarassed Wszystkie ryby na muche, spiningu jeszcze nie mialem w reku.

• 4 miesiące temu...

Wstawiam jako ciekawostke, bo na poczatku sierpnia takie kolory u lososia na mojej wodzie nie sa czesto spotykane.

http://i260.photobucket.com/albums/ii2/lukomat/DSC_9967ps.jpg

Rzeki wystepuja z brzegow, wiec trzeba bylo sie przeprosic ze spinningiem. Kijek to Blue Rapid, do tego szimaniak (made in japan - nie do zdarcia) z nawinieta PP, a na koncu Salmiak, ktorego juz nie mam :angry:

• 1 miesiąc temu...

Cisza w eterze. Trociarze tez sie nic nie chwala. Zatem troche odgrzeje temat.

http://i260.photobucket.com/albums/ii2/lukomat/silversalmon-1.jpg

Jak dla mnie rozczarowanie roku, czyli silver salmon vel coho vel kizucz. Rybka ze zdjecia wyjechala na brzeg w maksymalnie 2 minuty na kiju muchowym klasy 7. Swieze sztuki podobnie szybko kapitulowaly. Przy steelheadzie to praktycznie denat.

• 1 miesiąc temu...

Moj piecioletni Maks juz lapie sam, ten spinning w tle to wlasnie jego. Ciezki sezon byl i nie udalo mu sie zaliczyc loska. Na szczescie szczupaki zawsze biora i maly mial na czym cwiczyc hole :D

@wojciiech, w lato powinien byc ciag grilsa (losos po rocznym pobycie w morzy powracajacy na tarlo), ale ten rok pokazal, ze wcale tak nie musi byc. W sierpniu wchodza juz wieksze ryby. Zreszta wogole to w jakie miejsce sie wybierasz konkretnie? Bo od tego trzeba zaczac rozmowe.