Worek Opublikowano 18 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 @Guzu ok, nie dziw się tylko że nikomu nie chce się użyć szukajki, jak musi się przez to przekopać Wracając do tematu nadszedł czas na Alberto vs FG.Spodobała mi się forma "Knot Wars" i tym razem bez lania wody, na jednym odcinku linki, dwa porównywane węzły.Schemat:4kg kettleball/plecionka/alberto/fc/FG/plecionka.Plecionka 16 funtowa G-soul, fc sunline siglon 0,24 4,1 kg.Na żadnej z trzech prób nie udało podnieść się obciążenia które w na papierze powinno dać się udźwignąć.Raz puścił FGDwa razy puściła plecionka przy samym Alberto.Wniosek 1. Kup nową plecionkę.Wniosek 2. Ze względu na styraną plecionkę nie widziałem dalszego sensu testowania, dokończę po zakupie nowego sunline.Póki co zastanawiam się czy miejsce pęknięcia przy węźle było "winą' alberto? Ktoś coś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 19 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) CIąg dalszy Alberto vs. FG.Nie chciałem marnować nowej plecionki więc przewinąłem G soula na drugą, świeżą stronę. Wytrzymałość lepsza, raz poszło przy samym Alberto, dwa razy FC wypadł z FG.Nie wiem czy te węzły mają podobną wytrzymałość, czy to słabe linki. Zastanawiające że ani razu nie pękł FC. Może coś źle wiąże zachwalany super wytrzymały FG? Jest sporo instrukcji na youtubie ale może wybrałem słabszą wersję węzła? Prosiłbym o zalinkowanie sprawdzonego sposoby wiązania.BTW: Kupiłem YGK G-Soul upgrade PE8 0,6PE i daleko jej od deklarowanych 14 funtów.Ledwo podnosi 3 kg ciężarek.(EDIT: poprawka, ciężarek 2,5 kg.) Edytowane 19 Września 2016 przez Jeffrey 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 19 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 http://www.saltstrong.com/articles/albright-vs-alberto-vs-fg-knot/Tutaj zdecydowanie wygrał FG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Dodaj jeszcze test z lacznikiem bezwezlowym, zobaczysz roznice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 19 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Do łączenia FC z plecionka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Powiedzmy ze jak robisz test wezlow np do agrafki, to dodaj jeszcze jeden z lacznikiem dla porownania. Jak robilem swoje testy, to wlasnie z lacznikiem tez testowalem i zakonczylem szukanie idealnych wezlow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Wg mnie tu znajdziesz odpowiedź. Trochę poczytałem i znalazłem rozwiązanie dla siebie. http://jerkbait.pl/topic/78490-przyrząd-do-wiązania-fluorocarbonu-z-plecionką Dziękuję koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 19 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Do agrafka tak, tylko nie do łączenia z FC. Będę musiał się przekonać do tych łączników w końcu. Też czytałem tamten temat. Jeden powie tak drugi nie wezly to akurat jednak a z nielicznych cy rzeczy w wędkarstwo gdzie nie trzeba opierać się opinie tylko można samemu zweryfikować ich wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew126 Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 To mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym Was na początek serdecznie powitać . Od dłuższego czasu szukam jak najlepszego połączenia cienkiej żyłki (np. 0,20) z grubym FC ( 0,37), Taki mocniejszy zestaw na okonie, ale z częstym przyłowem niewielkich szczupaków. Przynęta to najczęściej obrotówki nr2 i gumy na kilkugramowych główkach. Znalazłem dużo nt połączeń FC z plecionką oraz połączeń żyłek podobnych średnic, ale o połączeniu które mnie interesuje nie znalazłem nic. Dotychczas stosuję węzeł Albright, ale może jest coś lepszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Zrób testy Albrighta z fg kontem, Alberto, double Unii i podziel się tutaj z wynikami. Instrukcje znajdziesz na YouTube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew126 Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Dzięki za radę, ale liczę na porady kogoś z dużym doświadczeniem, kto już temat przećwiczył w praktyce. Jeżeli zadałem pytanie w złym temacie to sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Tak, zadałes w złym. Ale po co doświadczenie do węzłów możesz sam sprawdzić bardzo prosto który jest wytrzymalszy, który lepiej przechodzi przez przelotne. Wymienione wyżej wezly są to najczęściej używane wezly przez doświadczonych wędkarzy. Pokryć i podziel się wynikami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balikus Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Tak, zadałes w złym. Ale po co doświadczenie do węzłówEch nie ma to jak wędkarska pomoc, Ty zapewne doszedłeś do wszystkiego sam. nie ma to jak zachęcić nowych użytkowników do aktywności. To tak samo jak zadać pytanie a po co doświadczenie w łowieniu ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Jak nie rozumiesz tematu to się nie wypowiadaj. Do zawiązania węzła nie potrzeba doświadczenia, do sprawdzenia jego wytrzymałości również, starczą dwie linki. Kolega Andrew napisał w złym temacie, zdarza się i tak dostał odpowiedź co powinien sprawdzić i jakim węzłom przyjrzeć.Ty natomiast w niczym nie pomogłeś swoim wpisem, tylko uzewnętrzniłeś swój ból czterech liter, nie wiadomo zresztą o co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balikus Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 To połamania palców, przyznam że nie dale rady. Jedynie jak wiązalem wysuwają ponad metr linki, w takiej skali jakoś idzie.Tak, masz racje nie trzeba doświadczenia Wybacz Mistrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Dokładnie, nie trzeba. To jest technika wiązania węzłów, a nie doświadczenie wędkarskie. Na przyszłość polecam mniej złośliwości, a więcej myślenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balikus Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Bez komentarza. Zdrówka życzę i cierpliwości do takich młokosów jak ja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew126 Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Jeffrey, faktycznie Twoja odpowiedź była dla mnie kubełkiem zimnej wody na głowę i tak naprawdę w niczym mi nie pomogłeś. Nie oczekuję porady w rodzaju "obywatelu zrób sobie dobrze sam". Do tego forum nie jest potrzebne. Może po prostu napisz jak Ty łączysz żyłki różnych średnic lub pozwól zrobić to innym. Pozdrawiam i bez spiny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Kompletnie Cię nie rozumiem, dostałeś odpowiedź jakich węzłów używa się łącząc linki. Musisz sprawdzić, który wiąże Ci się najłatwiej, który jest najwytrzymalszy do Twoich celów, forum tego za Ciebie nie zrobi. Jeśli kubłem zimnej wody jest dla Ciebie odpowiedź żebyś posprawdzał kilka węzłów używanych przez większość wędkarzy to na prawdę nie wiem jakiej odpowiedzi oczekiwałeś. Tak poza tym, najłatwiej się do kogoś doczepić, a to że na forum jest kilka tematów o węzłach i w zasadzie wszystko zostało napisane, a Tobie nie chce się tego sprawdzić, tego to już nie widzisz? Tylko to że ktoś "kubeł zimnej wody wylewa". To że sam zrobiłem test porównujący palomara do uni w tym wątku to nic, zrobiłem go pewnie dlatego żeby nikomu z podobnym problemem nie pomagać...Nikt się nie spina ale litości, trochę zaradności. Węzły to nie budowa rakiety, jest kilka które się sprawdzają: FG knot, Albright, Alberto, Double Uni. Każdy ma swoich zwolenników, podpowiem, nie patrz tylko na wytrzymałość ale i na to jak łątwo przechodzą przez przelotki oraz łątwoś wykonania. Najmocniejszym z tego grona jest FG, jednak zawiązanie go w jesienny zimny, wietrzny poranek ze skostniałymi palcami jest upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) http://jerkbait.pl/topic/4132-fluocarbon-plecionka/http://jerkbait.pl/topic/29290-w%C4%99ze%C5%82-fluoro-carbonu-z-ple%C4%87k%C4%85/http://jerkbait.pl/topic/31600-w%C4%99ze%C5%82-fluoro-pletka-a-przelotki/http://jerkbait.pl/topic/26166-w%C4%99ze%C5%82-plecionka-fluorocarbon-jak-zabezpieczy%C4%87/http://jerkbait.pl/topic/63787-w%C4%99ze%C5%82-nanofil-fluorocarbon-jak/ Edytowane 24 Października 2016 przez coma 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew126 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Coma, dzięki. Prawie wszystkie pokazane węzły to połączenia FC z plecionką. Czy Twoim zdaniem we węzły sprawdzą się jako połączenie cienkiej żyłki z grubym FC ? Od niedawna używam FC 0,37 i łączę go z żyłką 0,20 węzłem Albright. Z powodu b. czystej wody chcę uniknąć połączenia z użyciem krętlika czy też zacisków. Generalnie jest ok, ale szukam potwierdzenia. Dodam, że moje przypony z FC mają ok. 0,5m, tak więc węzeł nie przechodzi przez przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Mono z fc to najlepiej Albright i jego modyfikacje.Przy niedużych różnicach średnic mono i fc to zderzakowy węzeł też jest ok.FG knot nie nadaje się do łączenia mono z fc, tak samo Tony Pena knot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew126 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Czyli Albright to niezły wybór. A przy tym szybki i prosty. Zderzakowy odpada, za duża różnica średnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi