Skocz do zawartości

hm80 czy talon

siwypike

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczow

Mam problem z wyborem wedki boleniowej Zastanawiam sie nad kupnem hm 80 electra dream 2,90 m 3,5-18 g lub zamowieniem wedki na blanku talon-a 100 mf2 itm 3,05 m 10-21 g Jesli ma ktas doswiadczenie odnosnie tych kiji to prosze o informacje Ewentualnie prosze o opinie na temat sprawdzonych innych blankow, i pracowni ktore solidnie wykonuja kije. Lowie na Wiselce z pontonu na przelewach w silnym nurcie na woblerki, i gumy do 12g uzywam plecionki. Pozdrawiam

Ja tam się te?ź nie znam ale jako ?źe troszkę praktykowałem wiślane bolenie (a nie sądzę ?źeby toruńskie jakoś szczeg?łlnie mocno od warszawskich się r?ł?źniły), to superszybkie, wysokomodułowe kijki w zestawieniu z plecionką na dodatek, to się tak średnio sprawdzają... Wszak boleń nie ma pyszczka z kamienia, a przy w miarę ostrych kotwicach, to zacina się w sumie sam... Na dodatek z takich faściarskij kijk?łw o akcji kija do szczotki i na plecionach, było sporo spinek (nie tylko boleniowych). Zdecydowanie lepiej sprawdził mi się zwykły wiśniowy Talonik 10-21... Ale taki rzeczywiście bezkonkurencyjny i nieomal?źe idealny na rzeczne plecionkowanie, okazał się najzwyklejszy trzymetrowy Dragonik Zodiak 5-30. I jest czym rzucić w razie czego, i trroszkę mocy toto ju?ź ma, i rybki nie spadają bo ładnie amortyzuje wszelkie rybie wygibasy, no i subtelnie łagodzi nierozciągliwość plecionek...

Co prawda nie łowiłem z pontonu ale na piechotę po przelewach, ale ten szczeg?łł, to chyba raczej r?ł?źnicy większej nie robi.. :D

W sumie rozwa?źałem te dwie opcje poniewa?ź moi znajomi posiadają te kije i są zadowoleni. Co prawda od 2 lat łowie bolenie ale w ostatnich sezonach miałem du?źo spad?łw, i wiem ?źe to za sprawą zbyt mocnego kijka. U?źywałem black hunter-a jako uniwersalnego kija ale szkoda nerw?łw i boleni. Z og?łlnych informacji jakie uzyskałem od znajomych, czy z prasy to chciałbym aby w nowym kiju g?łrna granica c.w. wynosiła 21 g, a długość ok. 3m.

W sumie rozwa?źałem te dwie opcje poniewa?ź moi znajomi posiadają te kije i są zadowoleni. Co prawda od 2 lat łowie bolenie ale w ostatnich sezonach miałem du?źo spad?łw, i wiem ?źe to za sprawą zbyt mocnego kijka. U?źywałem black hunter-a jako uniwersalnego kija ale szkoda nerw?łw i boleni. Z og?łlnych informacji jakie uzyskałem od znajomych, czy z prasy to chciałbym aby w nowym kiju g?łrna granica c.w. wynosiła 21 g, a długość ok. 3m.

Chyba c.w. kija jest tutaj sprawą drugorzędną, wa?źniejsza jest ugięcie i akcja wędki - zapewniam Cię ?źe znajdziesz wśr?łd 3-metrowych kij?łw takie o c.w do 18 gr. kt?łre są sztywniejsze i szybsze ni?ź niejeden o c.w. do 35 gr.

pozdrawiam

Sławek

Generalnie rzecz zostala juz naswietlona powyzej - do tego rodzaju przynet zwlaszzca (niewielkiej masy) a juz szczegolnie przy boleniach trzeba uwazac z kijami sztywnymi (ma to zwiazek z wysokim modulem sprezystosci materialu).

Nie zaglebiajac sie zbytnio w przeprowadzone tu juz wielokrotnie dywagacje (w razie watpliwosci mozna do nich siegnac patrzac wstecz) wychodzi, ze bardzo uniwersalnym ( nie tylko na bolenie) sprzetem bedzie kij ze standardowego modulu lub sredniego( do SC3, badz do CP, badz do IM6+, badz RX7.

Mocowo rzedu do 12LB, choc sa wyjatki, np. Lamiglas CP 2,9 17LB i Lamiglas G1000 2,75 12LB.

Wyrzutowo do 21g (3/4oz), choc sa wyjatki (np. patrz j.w.)

Gumo

p.s.Aha..ja przy lowieniu z lodki mam taka granice dł, ktora wynosi 2,75m. A do pewnych rozwiazan (troche ciezsze lowienie albo calkiem ciezko) schodze do 2,6m.

Nizej schodze rzadko bo jak np. wyjde z lodki to mi sie mnoza ilosci wedek.. :D

Napisałem dzisiaj do art-rod i do xrod ?źeby przedstawili mi swoją ofertę w oparciu o swoje doświadczenia. Rzeczywiście poniosło mnie chyba z tymi kijami. Człowiek z doświadczenia widzi ?źe na sztywnym kijku boleń dostaje kopa i często spada, a daje się ponieść i wymyśla głupoty. Mam nadzieje ?źe do rozpoczęcia sezonu coś znajdę, a na razie biorę się za uzupełnianie wiedzy o kijach. Dobrze ?źe jest jeszcze forum i człowieka wyprowadzi na właściwe tory. :lol: