Skocz do zawartości

Przedwiośnie

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Gumo, bez urazy ale zdjęcie na prawdę wygląda jak by było zrobione malutką matrycką o niewielkiej rozpiętości tonalnej. :(

z 50D da się na luzie wycisnąć więcej.

Kadr też można było wybrać ciekawszy, bo tu jest gdzieś skrawek rzeki a po za tym to prawie sama trawa...

Mogłeś coś więcej objąć, więcej rzeki, jakąś drogę, drzewo, cokolwiek...

No dobra...moge zdradzic, ze w celach sprawdzenia jak to bedzie wygladalo na stronie, zrobilem panorame z kilku zdjec.

Obejmuje to kat ponad 180 st i zostalo celowo tak zrobione bez wnikania, zebym mogl latwiej powielac fotka za fotka.

Na razie nie wiem...byc moze to sie w ogole nie nadaje do zamieszczania w tej formie.

Wzglednie na razie nie mam pomyslu jak polepszyc jakosc.. jako takie ciekawostke przyrodnicze to potraktuj.

Gumo

Też kiedyś próbowałem zrobić panoramę w podobnych warunkach. Warunki -jak widać na zdjęciu. Słońce nisko po lewej, wychodzące zza wzniesienia. Cienie drzew i wzniesienia na trawie; trawa w cieniu oszroniona, a ta w słońcu -soczysta zieleń. Dolina po prawej zalana światłem; przestrzeń lekko przymglona przez unoszący się opar.

I jak to zdjąć, żeby wyszło po bożemu? Filtry? Obróbka?

http://img251.imageshack.us/img251/9497/1002005k.jpg

Pstryknięte św. pamięci kodakiem easyshare, który miał funkcję panorama -zdjęcia sklejane przez oprogramowanie aparatu, dobór ustawień takoż.

Filtr połówkowy szary z miękkim przejściem już sporo by załatwił, a jak by do tego dodać polaryzacyjny to już w ogóle pewnie niec by nie trzeba było ruszać w programach.

Co do kadru to można by było pociągnąć jeszcze trochę w prawo bo widać że jest tam coś uciętego, ale ogólnie całkiem ok.