Guzu Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Witam, Drugi rok z rzedu przypada mi mozliwosc otworzenia watku sumowego na naszym forum. Dzis ryba wyjatkowa - bo sprawila wieksza przyjemnosc nizbym zlowil ja sam. Zlowil ja moj Tata, goszczacy u mnie na kilka dni Ryba na zdjeciu ma rowne 185 cm. . Polakomila na Rapale Shad rap 9 cm DR w kolorze gold. Metoda trollingu.Zestaw ugly stick 50 lb, penn slammer 460 (dziekuje @Xavi), linka 65 lb i przypon 80 lb.Wobler po holu, przestal istniec - zdjecia zamieszcze potem. Ogolnie mielismy 6 kontaktow z sumami.Na starcie ja przegralem z jegomosciem po okolo 15 minutach holu. Wykorzystal chwile luzu podczas obracania lodzi i spadl...Potem jeszcze bylko kilka strzalow nie do zaciecia, wyjalem takiego mikruska ponizej 100 cm. A na koniec dnia Senior mial okazje 15 minut posilowac sie z wyscigowym sumem jezdzacym 60 metrow w gore i w dol od lodzi...ryba niestety spadla To tyle z otwarcia sezonu, czwartek i piatek ciag dalszy Pozdrawiam p.s. @Pitt dzieki za super agrafki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Super sprawa,czekam na suma z ręki na spina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavi Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Gratulacje dla Taty Trzymałem kciuki za to by złowił życiówkę. Udało się, SUPER!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiecki Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Gratuluje , piękny Sum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Super, pogratuluj seniorowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Pogratulować świetnej kondycji Seniorowi...Fartowny Gość Pozdrowienia dla Łowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Gratki dla GuzuTeam .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Wobler po holu, przestal istniec - zdjecia zamieszcze potem. Myślę, że wstawiając fotki, masz na myśli zmasakrowanego woblera. Dobrze byłoby pokazać jak wygląda taki wobler po holu takiej rybki, bo co niektórzy myślą, że jak się kupi wobler sumowy za kwotę powiedzmy 30-50zł, to do końca życia będzie nim łowił (jeżeli nie zaczepi o zawadę). Dotyczy to wszystkich woblerów, nawet Rapali, ale czy żałować tych 50zł, za złowienie takiej ryby - chyba nie przeliczalne. Gratki dla taty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Dziekuje serdecznie za mile slowa - przekaze Lowcy @Hasior - na spining to musisz poczekac jak przyjada specjalisci od tej metody...wczoraj juz jednych widzialem. Spining na gume, ciagna rybe. Przeplywam obok nich mowia : uwazaj tam, mielismy suma, poszedl ze 120 metrami zoltej plecionki. Nie zaczepcie linki... Te sumy po zimie, przed tarlem sa wyjatkowo silne Zapewniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil en. Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Gratuluję otwarcia wątku! i gratulację dla seniora za ładną rybkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Wobler po holu, przestal istniec - zdjecia zamieszcze potem. Myślę, że wstawiając fotki, masz na myśli zmasakrowanego woblera. Dobrze byłoby pokazać jak wygląda taki wobler po holu takiej rybki, bo co niektórzy myślą, że jak się kupi wobler sumowy za kwotę powiedzmy 30-50zł, to do końca życia będzie nim łowił (jeżeli nie zaczepi o zawadę). Dotyczy to wszystkich woblerów, nawet Rapali, ale czy żałować tych 50zł, za złowienie takiej ryby - chyba nie przeliczalne. Gratki dla taty. Masz 100 % racji JAZ. Dzis wieczorem wrzuce fotki, prosze nie traktowac jako narzekanie na Rapale czy jakosc przynet. To po prostu bedzie demonstracja skutkow zastosowania delikatnych, migotliwych woblerow przy polowaniu na sumy.Z jednej strony - kilka bran i ryba w lodzi.Z drugiej jednorazowe woblery.Cos za cos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAUDIO Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Graty dla Taty Daniel za rozpoczecie watku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 @Hasior - na spining to musisz poczekac jak przyjada specjalisci od tej metody...wczoraj juz jednych widzialem. Spining na gume, ciagna rybe. Przeplywam obok nich mowia : uwazaj tam, mielismy suma, poszedl ze 120 metrami zoltej plecionki. Nie zaczepcie linki... Wyczuwam ironię Przynajmniej masz ze mną wesoło na łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 @Hasior - na spining to musisz poczekac jak przyjada specjalisci od tej metody...wczoraj juz jednych widzialem. Spining na gume, ciagna rybe. Przeplywam obok nich mowia : uwazaj tam, mielismy suma, poszedl ze 120 metrami zoltej plecionki. Nie zaczepcie linki... Wyczuwam ironię Przynajmniej masz ze mną wesoło na łodzi To sympatyczna ironia. Wiesz ze ja sie zawsze chetnie ucze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 @Hasior - na spining to musisz poczekac jak przyjada specjalisci od tej metody...wczoraj juz jednych widzialem. Spining na gume, ciagna rybe. Przeplywam obok nich mowia : uwazaj tam, mielismy suma, poszedl ze 120 metrami zoltej plecionki. Nie zaczepcie linki... Wyczuwam ironię Przynajmniej masz ze mną wesoło na łodzi To sympatyczna ironia. Wiesz ze ja sie zawsze chetnie ucze I ja się sporo nauczyłem - mocne agrafki zakupione, plecionka o kaliber grubsza ... tylko żeby znowu chciały zażerać z ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Obawiam sie, ze nie zrozumialem wiadomosci smsowej, ktora staje sie czytelna po lektorze watku.. Gratulacje odnosnie dotychczasowej dzialalnosci na froncie i czekamy na ciag dalszy... PozdroGumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Obawiam sie, ze nie zrozumialem wiadomosci smsowej, ktora staje sie czytelna po lektorze watku.. Gratulacje odnosnie dotychczasowej dzialalnosci na froncie i czekamy na ciag dalszy... PozdroGumoPrzekaze gratulacje, a o ciagu dalszym dam znac w smsach w sposob mniej chaotyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Daniel - Gratulacje! Piękne rozpoczęcie sezonu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Witam, Drugi rok z rzedu przypada mi mozliwosc otworzenia watku sumowego na naszym forum. Pewnie bedziesz śrubował ten rekord, bo w Polsce - ze wzgledów formalnych - konkurencji nie będzie..Gratuluję kolosa.. Ile Senior z nim się zmagał?? Bo ten rajdowiec był potem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Sumy po zimie, a przed tarlem, sa ciezkie i ociezale. Tym bardziej ten wyscigowiec zaskoczyl, widocznie dostal w jakies miejsce nerwowe i stad taka reakcja. Zarowno ten zladowany jak i moj wczesniejszy niezladowany (moj byl pierwszy) po braniu troche pohasaly ale daly sie podprowadzic na kilkanascie metrow do lodki.Tylko jak wiadomo niewiele to wnosi, poza tym ze znakomicie utrudnia hol.Ryba sie kreci wokol lodzi a najchetniej to by weszla pod sama lodz i schowala sie w jej cieniu jakby...tyle ze na dnie.Takze walka jest dosc statyczna, najlepiej sprawdza sie metoda uciekania od suma. Czyli regularnego odplywania od ryby na niskich obrotach (na wstecznym biegu) a osoba walczaca z ryba stoi na dziobie. I nie przestaje pompowac ryby na srednio mocno ustawionym hamulcu.Ten na zdjeciu w 20 minut po braniu byl gotowy do podebrania. Zapiety w nozyczki nie stawial zbyt zajadlego oporu przy ladowaniu. Acz swoje wazyl. W lodzi oczywiscie wzorowy uczen. Zero ruchow, pelna wspolpraca. Kilka fotek, pomiar, i powrot do wody. Nawet smy go dobrze nie podnosili, zeby nie przeciazac jego biednego kregoslupa ta pilka w brzuchu.Za 4 - 6 tygodni sie wytrze i pilka zniknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 jest dobrze Tata Guzu i sum zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 . Na tego zlotego wyjechala ryba otwierajaca watek. Na tego drugiego ja mialem swojego, ale nie bylo happy endu. Zapraszam do dyskusji Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Fotki poglądowe ekstra.Zastanawiałem się, jakie to są zniszczenia, czy grubość części ogonowej będzie miała wpływ na wytrzymanie wyrwania drutu. Nie widziałem, nie łowiłem, ale słyszałem co potrafi zrobić z tą częścią woblera. Specjalnie włączyłem zdjęcia RTG Rapali i faktycznie druty nie są zgrzewane, ale czy to pomogłoby uchronić przed zniszczeniem wobka, no raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Gratuluję otwarcia wątku po raz kolejny Piękna ryba!A wobler? Wyciągając taką rybę, chyba bym się takimi pierdołami już nie przejmował Aczkolwiek doskonale widać, jak wytrzymały mocny musi być zestaw w każdym punkcie, chcąc świadomie ścigać TAKIE rybska....Gratuluję jeszcze raz Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Mam wrazenie, ze te obrazenia woblera sa efektem ustawienia przynety podczas holu.Jezeli jest ona w jakiejs pozycji ekwilibrystycznej (uklad sił dzialajacych na parę 2 kotwic) to trudno bedzie wyjac po calosci... Byly juz tak rozne (i nieraz trudne do odgadniecia) sytuacje, ze nigdy nie wiadomo jak sie rzecz zakonczy... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi