Skocz do zawartości

Sumy 2011

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Na mnie nie czekajcie :D

przygotowania do sezonu czyncie.

Kotwice naostrzone ?

Kolka wymienione ?

przypony zrobione ?

swieza plecionka ?

Niemal zawsze mozna cos poprawic, lepiej sie przygotowac B)

W moim wykonaniu teraz beda normalne ryby - ruszam(y) nad Odre na dni pare...

Kolejny sum złowiony z pływadełka .Tym razem 180 cm. Łowisko jak poprzednio , sprzęt mocniejszy . Wędka St.Croix mbc711hmf , multiplikator Shimano Calcutta 201b , plecionka Bawo 40lb , przynęta wobler Dorado Lake 7 cm tylko z tylną większą i mocniejszą kotwicą

.

post-3899-1348915537,7155_thumb.jpg

Na razie nie miałem do czynienia z naprawdę wielki sumem , więc hol uważam że jest dość łatwy ponieważ cały czas jestem przodem do ryby.Często mnie sumy ciągają po łowisku,szczególnie wczorajszy był jakiś wściekły bo nawet atakował mi rękę w rękawicy przy podpieraniu :lol: szczerze powiedziawszy paskudne przeżycie :wacko:

Wcześniej używałem dżerkówki bo nie byłem przygotowany na takie ryby to hole były bardziej dynamiczne ale częstsze spady lub rozgięte kotwice.Teraz sprawiłem sobie wędkę o mocy adekwatnej do środka pływającego i o pełnym ugięciu.

Łowię późno wieczorem i w nocy. Temperatury są bardziej znośne no i sum żeruje w przypowierzchniowych partiach wody więc teoretycznie jest łatwiejszy do złowienia. W nocy jest też ciszej więc wrażenia silniesze szczególnie jak sum przywali parę metrów odemnie :D

i w nocy nie ma strażników którzy mogli by mnie ukarać za wypuszczanie sumów. Zabijać ich nie chce i płacić od 100 euro wzwyż też nie mam zamiaru

pzdr

Mialem okazje spedzic 6 dni wedkujac na Odrze.

Drugiego dnia nawiedzily mnie sumy - pewnie dostaly info z Hiszpanii :mellow:

Na boleniowy zestaw (15 lb) trafil sie taki oto mocno ciemny jegomosc. 130 cm.

Mielismy sporo frajdy z Xavim probujac go zladowac do pontonu na srodku rzeki :D

Ale sie udalo :mellow:

Przyneta gumka boleniowa 7 cm na glowce 25 g, linka 15 lb, bez przyponu.

.

Notka informacyjna : ryba zlapana na odcinku Odry gosporadowany przez RSP Regalica. Okres ochrony suma do 30 maja. Ryba zlapana 31 maja przed poludniem.

Pozdrawiam

Guzu

post-16-1348915557,9551_thumb.jpg

nie denerwuj :mellow: bo ja ja na sucho jechalem caly dzien a chlopaki sobie piwko popijali

ps. po 3 godzinach wygladaleś już jak Gorbaczow :D caly czerwony

... brak filtra zrobił swoje...

...dobrze, że siebie nie widziałeś - ja chociaż chroniłem się pod czapką

Widze ze temat spotkania wynikl juz w watku sumowym. A myslalem ze to dopiero przy boleniach wyjdzie

Skoro juz o tym mowa to przede wszystkim wielkie DZIEKUJE za nauki o rzece Odrze. Patu i Tasiek - naprawde wiele sie od Was nauczylem.

Patryk, to juz drugi rok z rzedu, kiedy mam mozliwosc pobierac nauki...

Mam nadzieje ze jeszcze w tym roku dane mi bedzie sprobowac swoich sil na Odrze. Coraz bardziej zaczynam chorowac na odroze, moze nieco sumoza ustapi ?

A Diabla sie nie boje, mialem bierzmowanie :mellow: :mellow: :mellow:

Szpiegu - nasze coroczne spotkania na wodach odrzanskich staja sie juz tradycja ( w koncu 2 lata z rzedu)... A tak na powaznie to : koniecznie czapka nastepnym razem! Bez czapki zakaz wstepu na poklad :D

pozdrawiam juz z BCN

Guzu

p.s.

W sobote pojade sprawdzic na Ebro jak tam moja sumoza, czy aby nie zelzala...

Nie ma za co Daniel.

Dobry, wprawiony i myślący wędkarz poradzi sobie niemal wszędzie. Podrzucisz mi parę wskazówek za rok na Ebro B).

P.S...czyli można zrobić kolejny odrzański event. Robson powinien być już na tacierzyńskim :mellow: a dla Ciebie Daniel 2k km to rzut beretem... @szpiegu może spłynąć pontonem w czapeczce I`m the SPY :lol: :o :mellow: