Skocz do zawartości

Sumy 2011

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Piekna ryba, zdjecia i okolica :D Gratuluje koledze takiego Polskiego miska :D Co ciekawe to na Odrze 4 ładny sum o ktorym słysze w ciagu tygodnia, najpierw w poniedziałek Pan Lesniak poprawił swoja życiówke na 186cm, puzniej szłyszałem ze na ujsciu Warty do Odry padły dwa takie ponad 170cm i teraz ten kolegi. Szkoda ze my Warszawiacy mamy tak daleko nad ta Oderke :D bo Wisełka itd. nas w tym sezonie nierozpieszcza :(

to ten Pan Leśniak ze Słubic :D??

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Odra jest strasznie ciężkim łowiskiem, bez dziur, wysp, przykos itp naturalnych siedlisk suma. Jak już sie trafi jakas pseudo rafa to jest oblegana całe lato. Ja na Wiśle nigdy nie łowiłem i tak samo lekką zazdrość odczuwam. W pozytywnym sensie oczywiście.

Jak zawsze mówie moja pierwsza żona ODRA. Bral mi 3 razy. Najpierw 2 razy strzelił w 15ke Luncera na 35 gramach i za trzecim razem zwykłe sandaczowe kopytko 5 na 50 gramach. Inaczej nie szło w tym miejscu. Do tej pory nie moge spać przez te brania..

Możesz mi Powiedzieć jak załatwiłeś do 5 Kopytka 50 gramową główke?

Dokładnie Mustad. Troche się bałem o ten hak bo mimo wszystko Gamakatsu grubsze ale okazało się że jest dobrze zapięty i nie miał szans go wygiąć. Z ta główką to była niezła zabawa bo to było najmniejsze kopyto jakie miałem a wczesniej miałem dwa brania, jedno sumowe tąpnięcie a drugie coś jakby sandaczowe podszarpywanie. Kolega z łodzi wbił mi niezła faze, że to może sandacz a ja wkońcu po około 30min postanowiłem zmniejszyć rozmiar gumy do najmniejszej jaką mam w pudle. Wypadło na kopyto 5 z typowa główka pod nurt 50gram. Pamiętam jak dziś że powiedziałem że trochę mułku nie zaszkodzi i że może coś tam sięruszy z tego dna. Udało sie po kilku rzutach.

...tym razem na tej miejscówce nie było kleni i jazi. Dziwne, zawsze tu stały - czyżby cos je molestowło? RH12 w ruch, pierwszy przejazd, strzał... trochę przeciagania liny na 17lb zestawie St. Croix kręconym Stelliną i można pomoczyć sie w towarzystwie marmurki :D...

P.S klenie stały gdzie indziej :D

http://img88.imageshack.us/img88/4856/sum2.png

Uploaded with ImageShack.us

http://img688.imageshack.us/img688/9697/sum3y.png

Uploaded with ImageShack.us

Sobotni poranek nad Bugiem skończył się takim oto wąsatym przyłowem. Ryba miała równo metr i chyba dobrze, że nie więcej, bo nie dałbym rady. I tak gdy zorientowałem się co jest po drugiej stronie linki przeżyłem chwilę zwątpienia. Łowiłem w trudnym miejscu, jeden krok w wodę i już dwa metry, do tego silny nurt i wszędzie pod wodą krzaki poobcinane przez bobry. Przy którejś z kolei nieudolnej próbie podebrania poślizgnąłem się i wpadłem po pas w wodę. To pierwszy wymiarowy sum złapany na spining, którego udało mi się wyholować :D. Wcześniej dostawałem zawsze po dupie ;) Ten też przed dobre kilka minut stał w zaczepie i myślałem, że już po zawodach.

Wziął ok. 8:00 na salmo minnow 7cm. Nic się na wodzie nie działo ciekawego, więc udałem się na kilometrowy spacer rzucając maks 2-3 razy w jednym miejscu licząc maks. na jakiegoś ledwo wymiarowego szczupaczka. Widać tym razem trafiłem we właściwe miejsce we właściwym czasie. A cieszy mnie ta ryba potrójnie, bo z Bugu! ;) Bałem się, że przyduchy w 2009 żaden nie przetrwał.

Sprzęt: Konger World Champion 10-35g 3.00m oraz kręcioł spro red arc 10400. Plećka daiwa 0,14mm + przypon dragona 7kg.

.

post-905-1348915669,1857_thumb.jpg