Skocz do zawartości

Sumy 2011

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

niedźwiecki, doczytałem, że w pudełkach masz jakies 500 woblerów :D... trochę sporo i pewnie nie wszystkie na wyprawę zabierasz. Jakbyś miał wybrać z nich 3-5 sztuk (więcej?), to które Twoim zdaniem złowiły najwięcej ryb?

Koń, jaki jest, każdy widzi. Sumowych woblerów jest bez liku: Alaska, Lake, DT14/16/20, TD, Big S, Manns, Boxer, Hornet, Sub Wart, Wiggle Wart, i wiele innych, w tym uniwersalnych (choćby Invader, Perch, Shad Rap). I nie wszystkie zapewne będą dobre wszędzie… Myślę, że takie sukcesy są wynikiem szerzej pojętego know how niż tylko umiejętności doboru przynęty

niedźwiecki, doczytałem, że w pudełkach masz jakies 500 woblerów :D... trochę sporo i pewnie nie wszystkie na wyprawę zabierasz. Jakbyś miał wybrać z nich 3-5 sztuk (więcej?), to które Twoim zdaniem złowiły najwięcej ryb?

Koń, jaki jest, każdy widzi. Sumowych woblerów jest bez liku: Alaska, Lake, DT14/16/20, TD, Big S, Manns, Boxer, Hornet, Sub Wart, Wiggle Wart, i wiele innych, w tym uniwersalnych (choćby Invader, Perch, Shad Rap). I nie wszystkie zapewne będą dobre wszędzie… Myślę, że takie sukcesy są wynikiem szerzej pojętego know how niż tylko umiejętności doboru przynęty

Krzyśku to to ja doskonale wiem :D, pytanie było z czystej ludzkiej ciekawości. Mam świadomość, że to zależy od warunków panujących nad wodą, ale też od widzimisię wędkarza. Zgaduję, że Ty jak idziesz nad wode to też masz przynętę nr 1 (oczywiście inną na pstrąga, okonia, sandacza czy innego klenia), która w pierwszej kolejności ląduje w wodzie, jeżeli na nią nie ma wyniku to zmieniasz kolor, później próbujesz kolejną, nazwijmy ją nr 2. Pytając o ulubione killery nie chciałem uzyskać przeglądu całego rynku, a konkretną odpowiedź.

Pozdrawiam.

Krzyśku to to ja doskonale wiem :D, pytanie było z czystej ludzkiej ciekawości. Mam świadomość, że to zależy od warunków panujących nad wodą, ale też od widzimisię wędkarza. Zgaduję, że Ty jak idziesz nad wode to też masz przynętę nr 1 (oczywiście inną na pstrąga, okonia, sandacza czy innego klenia), która w pierwszej kolejności ląduje w wodzie, jeżeli na nią nie ma wyniku to zmieniasz kolor, później próbujesz kolejną, nazwijmy ją nr 2. Pytając o ulubione killery nie chciałem uzyskać przeglądu całego rynku, a konkretną odpowiedź.

Pozdrawiam.

no co Ty - nie wiesz jeszcze? Krzyś nie rusza się nad wodę bez KARASIA :mellow:

swoja droga widzialem ostatnio wersja SDR karasia i musze powiedziec ze wywolala na mej twarzy usmiech :mellow:

ad niedźwiecki,

to podzielisz się wiedzą tajemną czy nie będę mógł przez Ciebie spać :D.

ad krzysiek :D

przyznam, że jak mi się przypomni to zapytam w wędkarskim o karasie, ale za zwyczaj nie mają :D... a ja jeszcze nie mam go w pudełku :D ale jak zachwalasz to pewnie będę musiał jakiegoś zdobyć :D

Pozdrawiam

P.S Niedźwiecki, jak kiedyś pobrudzisz kalosze to mogę wyczyścić <_< <_< <_<

Wiedze mam jak każdy, uczyłem sie na artykułach Marka Szymanskiego, dodatkowo zagłebiałem wiedze z forum , czytałem wpisy ludzi co łowią dużo sumów , między innymi Daniel [guzu ] napisał bardzo ciekawy artykuł i chetnie dzieli sie swoją wiedzą. Co do woblerów , to niech to pozostanie tajemnicą , powiem tylko ,że nie ma jednego kilera, jest pare wobków co daje troche wiecej ryb. Ogólnie to wszystko zależy od szybkiego znalezienia ryby i podania odpowiedniej przynęty. Ciekawostka, nigdy nie złowiłem wiecej jak 3 sumów z jednej miejscówki. Po prostu trzeba szukać.

A tu wczorajszy sum .

.

post-3239-1348915768,2901_thumb.jpg

ad krzysiek :D

przyznam, że jak mi się przypomni to zapytam w wędkarskim o karasie, ale za zwyczaj nie mają :D... a ja jeszcze nie mam go w pudełku :D ale jak zachwalasz to pewnie będę musiał jakiegoś zdobyć :D

Eeee, ja tylko tak, ten Karaś to na szczupaki. Ja i mój kompan z łodzi, przyjaciel po kiju, złowiliśmy na niego 80-90% metrówek i ryb 90+. Choć i sum, czy sandacz potrafi się na ZZ przyłowić.

Kolego niedzwiecki - pełny szacun :D . W tym sezonie jak do tej pory, udało Mi się namierzyć dwóch wąsatych ( wędkuje tylko z brzegu, i tak raczej na maksa 3, 4 razy w tygodniu ) - nie chwaląc się :lol: ., tak jeden jak i drugi pokazał Mi tylko ogon Embarassed ( ogólnie wędkowałem na zestaw skomponowany o wytrzymałości ok. 25 Lbs ). Czy mógł byś uchylić rąbka tajemnicy i napisać na jaikm sprzęcie wyciągasz te bydlaki B).

Witam. Wędek mam pare. Ulubione wedki to Ugli Stik specimen ,niestety oba poległy . Teraz ulubioną wędką jest Rhino Black Cat 280 cm i cw 150-180 .Wędka na trudne warunki, silny nurt,duże ryby. Kołowrotki to tylko Penn Slammer i tak już chyba zostanie na długo. Często się zastanawiam jak te kołowrotki wytrzymują moje łowienie.Mam rożne wielkości dostosowane do łowienia,plecionka od 0.28 do 0.46 .

Poniżej zdjęcie Blac Cat.

post-3239-1348915771,8379_thumb.jpg

piotr zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - dobor dlugosci kija. czym jest podyktowany? to twoje wlasne preferencje (wolisz dluzsze kije), manewrowosc / mozliwosc wplywu na glebokosc pracy przy dluzszym kiju na wodzie 2-4 m (przy takim kiju to moze sporo dawac)