Skocz do zawartości

Sumy 2011

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Ryby piękne, ten hiszpański sum 233 cm - potwór, gratulacje. Ale to co wyprawia Niedźwiecki przechodzi moje pojęcie. Żeby takie wyniki mieć na polskiej wodzie (bo przecież i szczupaków, nie odbiegających od szwedzkich nałowił) to już trzeba być geniuszem wędkarstwa. Szacun panie Niedźwiecki jak nie wiem co!

Przy okazji mam pytanie do Wszystkich, którzy mieli na kijach duże sumy - ja miałem takie do 20 kg, więc pytam tych, którzy mieli duuuużo większe. Mam link do wywiadu z gościem, co rzekomo przed chwilą złowił na Rybniku i uwolnił suma 256cm na zestaw - jak sam mówi - 9kg. Widzę ten zestaw: jest to kij HM 80, ale nie widzę który, albo do 42 gram (mam taki, mocny, dobry) albo do 35 i jakieś kopytko z hakiem zdaje się, że 6/0, bo wygląda na dziesięciocentymetrowe. To podobno drugi ponad dwumetrowy sum w tym roku na ten zestaw - hol trwał godzinę.

Są zdjęcia dużego suma jak leży, ale przecież nie widzę czy ma 256, czy np 195 i na co został złowiony.

Co o tym sądzicie - możliwe jest wyholowanie takiej ryby na takim zestawie? Wierzyć człowiekowi? Mogę wstawić link do wywiadu.

Ja mam to:

Ale jeśli był film z holu, to znaczy, że naprawdę da się wyjąć takiego suma na w sumie szczupakowo/sandaczowy zestaw. Ja w sumie łowię na identyczny zestaw - kije to HM-y 62 i HM-y 80 - na plecionkę PP i podobne przynęty, ale jakoś nie wyobrażam sobie wyjęcia czegoś takiego. Ile to waży - stówę? :D

Witam.Dużo zalezy od łowiska, i miejsca połowu.Na rybniku często łowione są gigantyczne sumy na lekkie zestawy, a dlaczego ? Poprostu woda jest tam spokojna ,nie ma zaczepów i mozna się bawić z sumem godzine , dwie, puszczając go na 100 i więcej metrów bez obawy ,że przetrze linke o przeszkody. Ja ,żeby wyjąć sumy 150 - 190 cm na Odrze w silnym nurcie zmuszony jestem podpływać pontonem pod rybe . Sum jest w stanie w ciągu chwili odejść na 50 metrów i przetrzeć plecionke o dno. Co juz mi się zdażyło .

Ogólnie jestem przeciwnikiem łowienia sumów na lekkie zestawy, hol powinien byc w miare szybki ,zdecydowany żeby ryba mogła jak najszybciej wrócić do wody w dobrej kondycji. Korzystając z okazji chciałbym życzyc wszystkim jak najlepszych wyników w nowym sezonie 2012 [ Daniel czekamy na otwarcie sezonu, miło jest popatrzeć na wielkie sumiska ]. Pozdrawiam Niedzwiecki