Skocz do zawartości
  • 0

Mocny silnik elektryczny

pio76

Pytanie

Witam

Ktoś użytkuje silnik powyżej 55lb...Wiem, że są Minn Kotta Traxxis 70 i 80 lb tylko to już 24V i cena ok.3000-3500zł pewnie. Są jeszcze Torqeedo ale to już cena jak dla mnie duża. Proszę o opinie użytkowników takich silniczków mocniejszych, czy warto inwestować...i jakie pręd. można osiągnąć np. przy Wigry 355 + 250kg na pokładzie...Obecnie mam chinola 55lb Maximizer...i tak V max...to szału nie ma...z 3km/h wskazuje chyba GPS w echu. Jeszcze jest Engine Mount 55, 80, 160 lbs Minn Kotta...na śrubę spaliny (tylko nie wiem jak podłącza się wtedy zasilanie elektryczne...bo 55lb to 12V, a te mocniejsze 24V...Ktoś użytkuje? 

Coś polecicie mi jakiegoś dobrego sprzedawcę lub ktoś ma do sprzedania używkę...Albo sprzedawcę co ściąga z USA taki sprzęt...

Dzięki

Edytowane przez pio76

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

7,5 km to się płynąc  na maxa na Osapianie 55lbs osiąga ......

Chyba na kanu te 7.5km. 2 lata plywalem na osapian ie 55/60lbs i wzyciu nie miałem powyżej 6.2km i to z wiatrem. Detka 3.2m +  szpej. Na 2hp mam 7.7-7.8 wiatry i fale nie straszne (mowie o wmiarę nomalnych warunkach nie wiatr 80km/h wszystkim na wodzie z 12v robie papa. Jest duża różnica zwłaszcza przy gorszych warunkach. Dziś na flaucie 4.2km/h prąd 8A gdze na 12V to było minimum 16-20

• 0

7,5 km to się płynąc  na maxa na Osapianie 55lbs osiąga ......

Chyba na kanu te 7.5km. 2 lata plywalem na osapian ie 55/60lbs i wzyciu nie miałem powyżej 6.2km i to z wiatrem. Detka 3.2m +  szpej. Na 2hp mam 7.7-7.8 wiatry i fale nie straszne (mowie o wmiarę nomalnych warunkach nie wiatr 80km/h wszystkim na wodzie z 12v robie papa. Jest duża różnica zwłaszcza przy gorszych warunkach. Dziś na flaucie 4.2km/h prąd 8A gdze na 12V to było minimum 16-20

Zgadzam się z powyższym. Raz tylko osięgnałem z wiatrem 7,5 km/h na lekkiej łódce. Silniki Motorguide i MK 55.

Pewnie jakby halny powiał to i 20 na gumie by się zrobiło. A co by dopiero było przy trąbie powietrznej ;)

• Like 1

• 0

http://allegro.pl/silnik-dziobowy-elektryk-minn-kota-maxxum-80-lbs-i6435122537.html

a tył za 3tys .

przy moim trackerku to tylko pchanie ledwo co wchodzi w gre i trzymanie pozycji przy spinningu . przy mniejszej łajbie było by pewnie lepiej

Super ten dziobowy...ale u mnie na Wigry nie ma warunków aby taki zamontować...może kiedyś jak zmienię sprzęt na amelinium z platforma...hehe

• 0

czyli 2hp...to prawie 2kM...jak się nie mylę. To chyba jakieś ok. 110lbs...tak? A jakiej firmy masz...?

Edytowane przez pio76

• 0

Haswing 2hp 110 lbs czy 109 lbs . Gdzies czytałem że ponoć jest to wierna kopia torqeedo 1003 . Bez elektroniki oczywiście . Ponoc nawet sruba  pasuje . Jednak nie potwierdzę gdyż z torqeedo nie miałem doczynienia. Tam już ceny szybuja. .. i gdybym miał kupować to chyba wolał bym dołożyć i wziąść karwin który pracuje na 24/36/48v

Edytowane przez siarq

• 0

Haswing 2hp 110 lbs czy 109 lbs . Gdzies czytałem że ponoć jest to wierna kopia torqeedo 1003 . Bez elektroniki oczywiście . Ponoc nawet sruba  pasuje . Jednak nie potwierdzę gdyż z torqeedo nie miałem doczynienia. Tam już ceny szybuja. .. i gdybym miał kupować to chyba wolał bym dołożyć i wziąść karwin który pracuje na 24/36/48v

No te KARVIN...to ceny zaczynają się od 4400 EUR...jak dla mnie kosmos hehe...

• 0

Nie patrz na lbs ,A na moc silnika wyrażoną w watach/kW . Przy takiej masie to moc minimalna to ~2kW , pozwoli to pokochać plywadlo o tej wadze w trudnych warunkach z 6kmh. Takie moce zaczynają się od 24v. Jak chcesz szybciej pływać to 4-6kw, tam.wykrecisz do 12-14kmh