nalewator Opublikowano 17 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Tak mają nie jest to praca shimano czy nawet zaubera , ale poza tym jest ok.Pod obciążeniem nie ma żadnych stuków czy innych niepokojących objawów. Poprostu tak kręcą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CR33D Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Tak spytam, ktos krecil moze heliosem hsx 20? Szybki tap [emoji41] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 tego pomysłu poniechaj bo dobry nie jest on jak rzekłby mistrz joda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CR33D Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 tego pomysłu poniechaj bo dobry nie jest on jak rzekłby mistrz jodaDziekuje Szybki tap [emoji41] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Czy ktoś używał okuma inspira cx40 20? Kupiłem ale na razie leży i czeka na debiut bo mam inny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 Ogólnie okuma wygląda dobrze w katalogach, a analizując dane techniczne (ilość łożysk, rozwiązania konstrukcyjne - swoją drogą kosmicznie ponazywane jakby rodem z NASA, materiały itd.) mozna dojsc do wniosku że to dobrej jakosci sprzęt za okazyjną cenę. Praktyka jednak dość brutalnie weryfikuje realną wartość sprzętu. Zadbany kilkunastoletni twin czy stella to wciąż dobry i sprawdzony sprzęt osiągający na rynku wtórnym połowę wartości nowego. Używaną przez sezon okumę można zbyć co najwyżej za sumę nieznacznie wyższą niż cena przesyłki... Okuma do poważnego spinningu? Można, to wolny (póki co), kraj, ale są z pewnoscią lepsze opcje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawmen5 Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Witam serdecznie . Osobiście kupiłem Okuma Inspira CX40-x w wielkości 30 i 20W .Potrzebowałem szybko dwa kołowrotki do lajtów, a , że dostałem w dobrej cenie ok.200 zł. za jeden to się nie zastanawiałem, bo lekkość i wygląd cieszy oko. Przed użytkowaniem byłem sceptyczny. Fakt luzy ma spore, ale plecionkę nawija idealnie . Na 20 (wielkość 1000 daiwa czy shimano)nawinąłem sławną 0,4 YGK egi metal, świetnie nawija, żuty 1gr. ok. 25-30 metrów, żadnych bród, przelotka startowa 12 w delcie, wcześniej 30 za duża średnica szpuli kołowrotka, ale do drugiej wędki jak znalazł, startowa 16 , też plecionka YGK tym razem 8splotowa 0,6 i tak jak wyżej nawija idealnie, rzuty super, żadnych brud !!! Co najważniejsze, po użytkowaniu kilkumiesięcznym w granicach 2-3 razy w tygodniu luzy się nie pogłębiają, w tej cenie bardzo dobra alternatywa do droższych kołowrotków. I co jeszcze jest ciekawe, bardzo gładka praca, również pod obciążeniem. Hamulec bardzo dobry. Jak na razie, mimo wad w postaci luzów( innych nie stwierdziłem ) to w tej cenie do lajta polecam. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Okuma skończyła się na modelach Salina, Raw czy Epix PRO... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Okuma skończyła się na modelach Salina, Raw czy Epix PRO... Mam podobne spostrzeżenia, Okuma to historycznie sprawdzony producent dużych, mocnych konstrukcji. Te mniejsze to potrzeba rynku, a w praktyce trochę plastic-fantastic. Kręcę Raw 55, rzeka + przynęty do 100g i jestem zadowolony z tego kręcioła. Tu nie ma finaezji, tylko ciężki zapierd... i sprawny hamulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maguras Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Okuma skończyła się na modelach Salina, Raw czy Epix PRO...Ja mam okumę saline od 2013 roku i jestem zadowolony, lepszy kołowrotek od pennów które mam i ryobi.... może praca nie jest już perfekcyjna, ale jest niezawodny i mocny. Brat natomiast, ma kołowrotek okumy który wylicytowaliśmy na alledrogo za 60zł nówka sztuka(nie pamiętam nazwy).... łowi na niego sandacze, szczupaki, ostatnio wyholował szczupaka 107 i niczym nie odbiega od zaubera którego też ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Moim zdaniem Okuma produkuje bardzo przyzwoite kołowrotki, w rankingu jakość produktu za określoną cenę wydaje się bez konkurencji. Bardzo ważną cechą kołowrotków Okumy jest ich prosta konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Za małolata używałem modeli Epix Pro (wtedy najwyższą półka Okumy), Spectrum, Carbonite i Avenger bodajże. Epixa do tej pory żałuję że zamieniłem za Biomastera. Spectrum po 7 latach łowienia na kleniach, okoniach i lajtowych szczupaka Ch chodził maślanie jak nowe Daiwy. Carbonite mimo wielu lat przy feederze (koszyki 30-50g) średnio raz na dwa tygodnie chodzi bardzo dobrze. Plusem jest 5 lat gwarancji. Minusem co raz gorszy szajs, który na siłę próbuje być cool. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Z Okumą Raw to prawda, używam od kilku lat bez żadnych objawów starzenia. Kołowrotek służy do sumowego trollingu, najczęściej duże i mocno pracujące.Przeszkadza w nim okrągły, niewygodny uchwyt korbki, oraz korbka zderzająca się z pałąkiem od czasu do czasu. Przy trollingu praktycznie to nie przeszkadza. Konstrukcja korbki pozwala na zmianę kształtu, ale jakoś... . Właśnie pójdę za chwilę ogarnąć tą wadę i lekko odegnę ten płaskownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczyk12_3 Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 Witajcie, postanowiłem założyć temat dotyczący różnych modeli, jak się wydaje, uniwersalnego kołowrotka Okuma Azores - w zależności od modelu i rozmiaru podobno nadaje się na szczupaki, sumy, czy na Bałtyk. Nie ukrywam, że jestem zainteresowany zakupem sprzętu w rozmiarze S 4000. Tu na forum, jak i poza nim widziałem pewne wzmianki o różnych rozmiarach, mało jednak jest konkretów. Jako, że kołowrotek wydaje się być ciekawą propozycją od okumy w swojej półce cenowej, może okaże się, że zasługuje na większe zainteresowanie wędkarzy, a może wręcz odwrotnie. Przekonamy się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diopsyd Opublikowano 2 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2024 Witajcie, postanowiłem założyć temat dotyczący różnych modeli, jak się wydaje, uniwersalnego kołowrotka Okuma Azores - w zależności od modelu i rozmiaru podobno nadaje się na szczupaki, sumy, czy na Bałtyk. Nie ukrywam, że jestem zainteresowany zakupem sprzętu w rozmiarze S 4000. Tu na forum, jak i poza nim widziałem pewne wzmianki o różnych rozmiarach, mało jednak jest konkretów. Jako, że kołowrotek wydaje się być ciekawą propozycją od okumy w swojej półce cenowej, może okaże się, że zasługuje na większe zainteresowanie wędkarzy, a może wręcz odwrotnie. Przekonamy się?Po poltora roku intensywnego uzytkowania mlynek do otwarcia i remontu. Wszystko rzezi i szumi. Szkoda, bo rama jest pancerna, geometria fajna, ale ewidentnie przycebulili na jakosci elementow ruchomych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2024 Cześć. Czy miał ktoś może do czynienia z kołowrotkiem Okuma Ceymar HD w rozmiarze 2500A lub 3000A? Jakieś wrażenia, opinie? Warto brać pod uwagę z przeznaczeniem okoń/kleń/pstąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ide52 Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2024 Jak łowisz w miarę lekko to jak najbardziej, poprawny młynek, nie ma co mu zarzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 7 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2024 Cześć. Czy miał ktoś może do czynienia z kołowrotkiem Okuma Ceymar HD w rozmiarze 2500A lub 3000A? Jakieś wrażenia, opinie? Warto brać pod uwagę z przeznaczeniem okoń/kleń/pstąg? Pod warunkiem że łowisz w wodzie stojącej, na rzekę jest za słaby, szybko zaczyna hałasować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi