Skocz do zawartości

Multik 5-25

szczupiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy mam pytanie jaki multik polecicie do wędeczki 5-25 gr pod sandacza i szczupaka na lekko?

Używał bym gumek od 7 do 10 cm na glowkach 7-15gr. Wahadło alga 1 i max alga 2, jakieś wobki do 10cm i slider 7. Zależy mi na odległości rzutów.

Zastanawiam się nad shimano scorpion 1001 ale rozwaze tez inne propozycje do 400 zł. Pozdrawiam

Ps;Bede lowil w wodzie stojacej jak i wodzie płynącej.

Kupisz scorpiona ale musisz w niego włożyć pieniądze tak jak koledzy piszą , ja bym kupił coś co bez tuningu ogarnie np: mgx/curado czy inne.

Budżet widać gra tu rolę. Jak sądzisz ile mogą kosztować łożyska w klasie abec 7 , temat jest do ogarnięcia za 50 pln. Smarowanie samemu ogarnie to nie prom kosmiczny. Do przynęt 5 -25 ceramiki nie są potrzebne a nawet nie wskazane, szybko by zostały zabite.
  • Like 2

Mam nieodparte wrażenie, iż koledze bardziej zależy na górnym c.w. Każdy multik da radę 25 gramom. Mam na myśli te lajtowe. Nie bój się kupować używek, multiki trudniej zajechać, niż korby, aczkolwiek da się. Używka z dobrego źródła pozwala zaoszczędzić mnóstwo kasy.

Ja mam Scorpiona 1001 i mimo tego, że już się aż prosi o smarowanie od kilku wypadów i na dodatek jest na nim nawinięta niezbyt finezyjna pletka (chyba 0,19 - akurat taką miałem pod ręką) to nadal bez problemu śmiga 5g czeburaszka + kajtek 2" na przyzwoite odległości, tak więc przy dobrej pletce i smarowaniu spokojnie spełni Twoje wymagania - pod warunkiem, że dobrze dobierzesz kij :)

• Like 1

No dobra napiszę to po raz enty i ostatni odległości przyjdą z czasem najpierw naucz się poprawnie rzucać. Przede wszystkim technika i rzuty na celność nie na odległość, to przyjdzie samo.

Wracając do pytania zależy co to duże odległości, inne są na rzeczce pstrągowej inne na średniej i dużej a inaczej się to przełoży przy łowieniu z łódki . Odpowiem inaczej dla mnie zawsze były i są wystarczające.

Edytowane przez welpa1809
  • Like 1