Skocz do zawartości

DAM Effzett Microflex

darek1972

Rekomendowane odpowiedzi

Też jestem ciekawy opinii użytkowników tych wędek. Puki co znalazłem tylko coś takiego.

https://www.facebook.com/EFFZETTPolska/videos/vb.837264659734785/859821277479123/?type=2&theater

W zasadzie wszystko jest tutaj powiedziane, ale może ktoś dożuci coś od siebie np. słabe strony tych wędek. Osobiście interesuje mnie wędeczka w długości 2,3 m do 7 lub 10 gram.

• Like 1

Też jestem ciekawy opinii użytkowników tych wędek. Puki co znalazłem tylko coś takiego.

https://www.facebook.com/EFFZETTPolska/videos/vb.837264659734785/859821277479123/?type=2&theater

W zasadzie wszystko jest tutaj powiedziane, ale może ktoś dożuci coś od siebie np. słabe strony tych wędek. Osobiście interesuje mnie wędeczka w długości 2,3 m do 7 lub 10 gram.

Mam interesujący Ciebie model tzn 2,30 cw do 10g

Moim zdaniem jest to świetny patyk do obrotówek i wobków.

Ja używam go do obrotówek 2-3 i łowienia okoni. Nic mi z niego jeszcze nie spadło mimo używania plecionki. Myślę, że kleniojazie również ten kijek opędzi.

Kijek bardzo fajnie się gnie i trzyma rybki.

• Like 2

Dzięki za info @paawelek83 Generalnie zastanawiam się nad czymś bardziej pod gumki. Nie łowiłem nigdy wędką ul. mój górny cw nigdy nie zszedł poniżej 14g Ale zauważyłem, że ostatnio najczęściej śmigam gumkami do max 5 cm na główkach 1 - 3g Tak więc wędka o górnym cw do 10g i tak dawała by zapas mocy.

Pozdrawiam

Mam 2,30 1-7g. Smukła gumka 5-7 cm na główce 2 gramy daje radę. Max to 5g główka plus gumka 3". Przy 6g główce już jest kiepsko z podbijaniem z kija. Obrotówka nr 2 to max. Znakomicie miota przynęty, Testowałem Mikado Sapphire 2,4 1-10g, Daiwa Exceller Jigger 2,25 2-9g, Savagear Black Savage 1,98 2-7g, Mikado Flash 2,35 chyba do 10g oraz kilka innych i w zakresie od 2" przynęta + 2g główka do 3" gumka i 5g główka tym kijem miota się przynęty najdalej. Przy holu bardzo ładnie pracuje na całej długości. Miałem na niej ostatnio bolenia 40 cm i okonia 25 cm. Długo szukałem odpowiedniego kija i mogę powiedzieć, że to właśnie ten. Przydałby się zaczep do przynęty.

Edytowane przez e-kamien
  • Like 3

Cześć chłopaki, mam ten kijek w wersji 2,30/1-7g , gumy 7cm + główka 5g to już jest max dla tego kija, łowie nim na odrze jak i na jeziorach i naprawdę kij daje rade, jest godny polecenia, łowię nim z opadu i pod okonie jest świetny bo ładnie je trzyma. szczupaki po 60cm nie robią na nim wrażenia a pod taka rybą pracuje prawie na całej długości, ja ze swojej strony naprawdę polecam ! :)

• Like 1

mam jeszcze pytanie jak z wyważeniem tego kija, czy mocno nie leci do przodu?

Ja do swojego 230/1-7 effzetta mam podpiętego Ryobi Slama 2000 i wędka wcale na pysk nie leci, wręcz przeciwnie leci do tyłu przynajmniej w moim przypadku bo nie każdy trzyma kij tak samo, jeden wyżej jeden niżej no wiadomo jak to jest, ale myślę ze do tej wędki kołowrotek między 220 a 250g będzie w sam raz.

Prewwit dla Mojego effzetta a mam 230/1-7 obrotówka rozmiar 2 to w rzece już chyba górna granica, te kije są pod przynętą stosunkowo sztywne a pod rybą bardzo szybko przechodzą w pełne ugięcie.

Mam ten sam kij. W wodzie stojące obrotówka nr 2 to również max. Powyżej tego rozmiaru zbytnio się gnie.

Mam w tej chwili kołowrotek o masie 227g i nie leci na pysk. Docelowo skończy się czymś lżejszym.

Ciekawe, czy ktoś porównywał Microflexa z Perch Special i może coś o tym powiedzieć.

Miałem okazję trochę porzucać kijem perch special 2,30 3-12g, używałem obrotówek 3-5gramowych i gumki 5cm na główka 3g, słabo sobie radzi z wyrzutem takich przynęt, dla mnie za krótkie odległości, przez to że jest bardzo sztywny i się słabo ładuje, moim zdaniem nie nadaje się do takich przynęt. Pod obrotówkami nr. 1,2 w rzece bardzo mało się nie gnie. Jak kij pracuje pod rybą nie powiem, akurat nic się nie udało złapać. Co mogę powiedzieć o ugięciu to na zaczepach ugina się  tylko połowa kija, reszta sztywna, czuć że to mocny kij. Ja bym prędzej powiedział że na sandacza niż okonia. To mi się bardzo nie podobało w tej wędce, bo lubię pod okonia wędziska które całe pracują. Uchwyt w tym kiju to dla mnie kompletna porażka, w ciągu trzech godzin wędkowania, cały czas w innym miejscu łapałem uchwyt, ponieważ nie potrafiłem znaleźć wygodnego chwytu.

Chciałem go kiedyś kupić i szukałem opinii o Perch Special. Poczytałem pooglądałem i i wyszło, że to sztywna pała. Ale rozmawiałem z użytkownikiem Perch Specia; o cw 1-6g (nie wiem jaka długość), który powiedział, że to fantastyczny kijek do przynęt z główką 2g i obrotówek 00. Opinie w sieci są zupełnie inne...

• 1 miesiąc temu...

Zakupiłem w końcu wędkę microflex 1-7 2,30 , niestety musiałem od razu ją wymieniać, ponieważ miała duże nadlewki lakieru, na złączu lakier wyciekł aż na zewnątrz, dodatkowo po ugięciu na sucho na jednej przelotce lakier zaczął pękać. Druga jest już lepiej wykonana, są nadlewki, ale nie aż tak duże, podczas użytkowania wyjdzie jak to się będzie trzymać. Wędka bardzo lekka 110g, super się wyważa z moim kołowrotkiem, który waży z żyłką 244g, ugięcie dla mnie bardzo fajne, wrzucam zdjęcia.

flzy1v.jpg

2w4ivm8.jpg

30tow2g.jpg

2irkjrt.jpg

ezo6zt.jpg

• Like 3

Witam, 

Mam kijek o którym mowa w zapytaniu (2.30 /2-7 gr- serii Micro Flex). Według mnie ten kijek bezkonkurencyjny w tej klasie cenowej (200 zl w cenie promocyjnej w L'eclerc. Główki 1 gr leca  z niego na ok.20 m (żyłka Mebaru 0.145). Myślę ,  że max obciążenie to 4 gr plus gumka. Świetnie amortyzuje holowaną  rybę.Poprzedni model Perth Flex był bardziej szczytowy , MicroFlex ugina się po całości. 

Przepraszam za błędy ale pisze z tel. bo pada i mam przerwę w lowieniu.

Pozdrawiam serdecznie.

• Like 4