Skocz do zawartości

DAM Effzett Microflex

darek1972

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad zakupem kijka do łowienia okoni z opadu. Myślę nad długością 2.30 bo łowię dużo z łódki jak i z brzegu. 

Raczej tam gdzie łowię przedział ciężaru będzie od 5 do 12/15 gr i zastanawiam się czy microflex 3-15 będzie ok. Wiem że seria perch specjal jest zaniżona pod cw. ale nie wiem czy tyczy się to samo microflexa.

Potrzebuję właśnie kija nie wklejanki na okonia w przedziale cw. do 15gr i effzett spełnia te warunki z opisu.

Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tej serii wędzisk?

Microflexa się to na szczęście nie tyczy, mam do 7g wersje też 230 cm i główką 5 g + kaitech 3 cale to już górna granica . Ja nie mam jak wyżej kolega problemów z nadlewkami lakieru, bierz śmiało wersję do 15g będzie pod Twoje łowienie w sam raz, pozdrawiam

Właśnie, Microflex 230/1-7 i główki 5 g + kaitech 3 cale to górna granica. Przy takim zestawieniu już ciężko podbić przynętę z dna. Ciekawe czy ten o cw. 3-15 nie będzie zbyt spolegliwy do główek 5-15g. Może jednak Perch Special? Jest sztywniejszy i wydaje się, że do "ciężarów", o których piszesz, będzie lepszy.

Porównywałem w sklepie ten o którym piszą koledzy czyli 1-7g z tym 3-15g

Na pewno mocniejszy szczyt i niżej od tego 1-7,fajne progresywne ugięcie.

Skoro tym pierwszym łowią główkami do 5 gram to ten 3-15 pewnie da rade parę g wyżej.

Też szukam takiego do 10g i powiem szczerze, że miałem wątpliwości czy do podbicia 10 g da radę. 15g o których pisałeś nie widzę szans,chyba,że do szurania

• 2 tygodnie później...

ten 2,30/1-7 jest delikatny, obrotówka 2 w nurcie faktycznie mocno wygina kijek.

tez nie miałem możliwości "pomacać" wędki przed zakupem, sugerowałem się tym co powiedzieli mi przez tel. w effzett Polska.

Na dzień dzisiejszy do okoniowego "opadu" kupił bym tego 2-10 bo ten 1-7 to taka "paprochówka".

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Ja ze swojego kijka 1-7 jestem bardzo zadowolony, bardzo dobrze czuć brania, praktycznie zero spadów,  małe gumki na główkach do 4-5 gram miota daleko, dzięki dobremu wyważeniu nie męczy ręki. Tak przypadł mi do gustu, że jeszcze chyba  się zaopatrzę w mocniejszą wersję 3-15 na rzekę po obrotówki 2 i woblery.

Mam wersję 2,30 2-10gr. Wczoraj dojechał do mnie po raz drugi. Pierwszy odesłałem, ponieważ przelotka startowa była źle umieszczona. - nie była w linii z kołowrotkiem, przesunięta była może o 30 stopni? Ten który dojechał jest wykonany starannie, nie ma nadlewek lakieru, przelotki równio rozmieszczone.

Pierwsze wrażenia na sucho - super. Niedługo pierwsze testy nad wodą. Postaram się opisać.

Z tego co zauważyłem, do prawidłowego wyważenia tego kijka potrzeba kołowrotka o masie około 300gr - Zauber 3000 był akurat.

• Like 1

Mam wersję 2,30 2-10gr. Wczoraj dojechał do mnie po raz drugi. Pierwszy odesłałem, ponieważ przelotka startowa była źle umieszczona. - nie była w linii z kołowrotkiem, przesunięta była może o 30 stopni? Ten który dojechał jest wykonany starannie, nie ma nadlewek lakieru, przelotki równio rozmieszczone.

Pierwsze wrażenia na sucho - super. Niedługo pierwsze testy nad wodą. Postaram się opisać.

Z tego co zauważyłem, do prawidłowego wyważenia tego kijka potrzeba kołowrotka o masie około 300gr - Zauber 3000 był akurat.

ciekawy jestem jak wypadły testy

jakie 300g ? Kolowrotek w rozmiarze 3tys do wedki 1-7g ? Co to sa za herezje ?!?!?! Stopkę kołowrotka trzymam miedzy palcem małym i serdecznym, mam podpięty kolowrotek 200g i wyważenie jest idealne.

Ja akurat pisałem o wersji 2-10g. Pewnie jest jakaś różnica. Kilka postów powyżej, kolega Prewwit pisał, że i pokazał to na zdjęciu, że jego kij 1-7g idealnie wyważą kołowrotek ważący 244g. Poza tym, ja trzymając kij, mam stopkę między palcem wskazującym a środkowym - więc środek ciężkości wypada w innym miejscu.

A z takim a nie innym kołowrotkiem akurat dla mnie ten kij leżał najlepiej w ręku. Nie zamierzam nikogo przekonywać, że jest tak czy tak.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...