Skocz do zawartości

DAM Effzett Microflex

darek1972

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem cały wątek od początku i po lekturze dwóch pierwszych stron byłem pewny,

że do moich potrzeb wezmę 2,30 1-7g. Natomiast dwie ostatnie strony narobiły mi mętliku w głowie

i teraz już sam nie wiem.

Potrzebuje patyk 2,30 w 90% do obrotówek nr 1 typu aglia oraz 0 typu comet do łowienia

cienką plecionką 0,4 PE w rzece. Który będzie lepszy ten 1-7 czy 2-10.

Do obrotówek nr2 i małych woblerków mam inny kijek.

Co poradzicie?

Jeżeli ktoś wcześniej łowił np Megabass Shoreluck SLL-68ULS albo Favorite Solo na ma prawo twierdzić, że ten Dam Microflex 1-7g gorzej podbija jaskółki w porównaniu do wcześniej wymienionych kijów. Mówimy tu o łowieniu w rzece o dość mocnym nurcie nie na wodzie stojącej.

Edytowane przez damien79
  • Like 1

Jeżeli ktoś wcześniej łowił np Megabass Shoreluck SLL-68ULS albo Favorite Solo na ma prawo twierdzić, że ten Dam Microflex 1-7g gorzej podbija jaskółki w porównaniu do wcześniej wymienionych kijów. Mówimy tu o łowieniu w rzece o dość mocnym nurcie nie na wodzie stojącej.

no tak :)

Masz rację kolego ;)

• Like 1

Nie łowiłem nigdy w życiu megabassem bo to nie moja półka, ale dalej nie wiem czy wziąć 1-7 czy 2-10 na Drwęcę..

Jedni piszą że da radę a inni, że nie i bądź tu mądry człowieku?

Edytowane przez graf74

Dzisiaj pierwsze testy modelu 230 cm 2-10g. Łowiłem na Sanie. Do wędki podpiąłem kołowrotek wielkości 2500, waga 270g i żyłka 0,18 mm. Wędka jest szybka, biorąc ją do ręki można wręcz mieć wrażenie, że to kijek z CW do 15 g. Po wymachu gaśnie szybko. Nie jest to katapulta, która rzuca wszystkim dobrze. Komfort uzyskałem przy wobku 3.5 cm i wadze 3g. Poniżej 3 g np invader 4 cm już nie leci tak daleko. Oczywiście można go posłać na zadowalającą odległość ale sam wymach przy rzucaniu musi być bardzo dynamiczny. Później próba na obrotówce nr 2 typ aglia. Tu rzuty są dalekie i bardzo dobrze kijek spisuje się w prowadzeniu tej przynęty. Myślę, że obrotówka nr 1 tez poleci zadowalająco jednak to będzie już min CW kija. Gumka plus 3 g już ładuje kij i tu bym określił dolne CW. Kijek mimo swojej "sztywnosci" szybko wchodzi w ugięcie dość progresywnie praktyczne po dolnik. Ma bardzo dobrą amortyzację i pięknie się gnie pod rybą. Górne CW sprawdziłem na woblerku boleniowym hunter fantom 7 cm 11 g. Kijek dał radę ale ciężar przynęty juz głęboko odciążyć wędkę podczas wyrzutu. Tu bym określił jego górne CW. Kijek złowił kilka okoni i kleni, żadna ryba nie spadła. Opisuje kijek podczaś używania go w rzece z dość mocnym nurtem.

Edytowane przez damien79
  • Like 3

Dokopilem wersje 1-7 190cm  wg mnie zbyt dluga rekojesc taka sama jak w modelu 230 cm mogla by byc 10cm krotsza i dziwi mnie taka sama ilosc przelotek w tych dwoch długosciach . Ale jak zakijek ponizej 200zł nie ma co sie czepiac super czuly kijek pod okonki szczegolnie w połaczeniu z cienka pletka .

• 1 miesiąc temu...

Witajcie. Jak microflex 2,30 m do 7gram obsluguje glowki 2-5 gram + kajtek 2 cale? Da rade w ogóle tym komfortowo podbic te 5 gram bo na suvlcho troche ten kij taki lejacy sie

Jak dla mnie to max te 5gram...jeśli chodzi o komfort.

Oczywiście jest możliwość i więcej,ja machałem 7gr+3",ale to już nie bylo podbicie...raczej leniwe poderwanie ...

Według mnie kijek raczej poprawnie opisany do komfortowego łowienia.Choc dolne cw od 2g do tych 7g góra.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Jak dla mnie to max te 5gram...jeśli chodzi o komfort.

Oczywiście jest możliwość i więcej,ja machałem 7gr+3",ale to już nie bylo podbicie...raczej leniwe poderwanie ...

Według mnie kijek raczej poprawnie opisany do komfortowego łowienia.Choc dolne cw od 2g do tych 7g góra.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Podpisuję się pod tym obiema rękami, max 5gr + gumiś i to moim zdaniem już nie będzie dynamiki szczytu.

Najlepiej to chodzi według mnie 1,5-3gr. 

Fajny jest też pod obrotóki do roz.2 przy wodzie stojącej i małe woblerki.

Nawet najmniejsze popperki ogarnia.

Mi w nim nie pasuję to, że ma troszkę za mało mocy przy walce z rybkami troszkę większymi.

Ale niektórzy to lubią ;)

Czy mamy kogoś na sali kto ma tego  microflexa  i Mikado inazumę flash perch  do 18 gr.

Prosiłbym o taką krótka recenzję patyków dedykowanych na okonia.

Wiem ,że Mikado to wklejka a Dam nie.

Edytowane przez M a r a s