Skocz do zawartości

DAM Effzett Microflex

darek1972

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego chyba nie za bardzo rozumiesz...

Wyobraż sobie,że 15 nowych użytkowników założy nowe tematy odnośnie tego kija- będzie wtedy wielki bałagan i nikt , nigdy nie znajdzie wartościowych informacji!

A koncert życzeń to może gdzieś indziej...

Edytowane przez cyprys19
  • Like 4

Tak jak Przemo napisał, temat zostanie podpięty przez admina.

Odnośnie kija 2,3m i 2-10g używa dwóch moich znajomych (jednemu rekomendowałem ten kij). Używają właśnie pod pstrąga i łowią z użyciem gumek (4-7cm + 2-4g główka). Ogólnie obaj są zadowoleni. Wiem, że były wyholowane ryby do 50cm. Jeden używa plecionki, drugi żyłki. Jeden z nich, który łowi żyłką, powiedział, że "odbił" mu się pstrąg ponad 50cm. Stwierdzi, że dolnik jest troche za sztywny, lub ma za mało płynne ugięcie i to bylo przyczyną spięcia ryby.

Wersję 2-10 używałem pod okonia, dobrze miota przynętami 3-10gram, wyżej nie sprawdzałem, bo cięższych nie używam. Okonie mi z niego nie spadały, wędka fajnie gnie się pod rybą. Mi się wydaje, że pod te przynęty, które wymieniłeś będzie to kijek w sam raz, chyba że lubisz mieć zapas mocy to wtedy bierz 3-15, ale o tym kijku nic nie napiszę bo go nie używałem.

• 2 tygodnie później...

Z racji tego ze sezon pstragowy juz rozpoczety, szukam kijka pod pstraga, czy wersja 2-10g 2.3m sprawdzi mi sie pod obrotowkami nr 2/3 oraz gumkami do 3 cali z glowka 2-4g? od czasu do czasu zarzuce takze jakims wobkiem do 5-6 cm.

Ja łowię obrotówkami 2, blaszkami 6g i nawet woblerami Rudi64 :) da radę. Zależy też jaka rzeka: mały Ciurek czy większą rwąca.

• 3 tygodnie później...

Łowiłem Microflexem brata ma wersję 230cm 3-15g bardzo przyjemny i uniwersalny kijek w swojej klasie cenowej. Dobrze sobie radzi przy jigach 2-4g i woblerach od 2cm do 7-8cm boleniówek na dużej rzece. Dobrze zainwestowane pieniążki. Do jiga na pstrąga wybrałbym wersję 2-10g w dole sporo mocy, szczyt pozwoli ładnie podać i poprowadzić nawet jigi 1g, przy czym szczyt nie klęknie przy 3-5 smukłym wobku. Dobrze sobie radzi przy obu rodzajach linki, bardziej bym wybierał plecionka/żyłka pod kątem swoich upodobań. 

Trochę tego przerzuciłem w różnym budżecie i muszę powiedzieć ze jak za 300 zł bardzo udana seria, nie ma się do czego przyczepić. 

• Like 5

Łowiłem Microflexem brata ma wersję 230cm 3-15g bardzo przyjemny i uniwersalny kijek w swojej klasie cenowej. Dobrze sobie radzi przy jigach 2-4g i woblerach od 2cm do 7-8cm boleniówek na dużej rzece. Dobrze zainwestowane pieniążki. Do jiga na pstrąga wybrałbym wersję 2-10g w dole sporo mocy, szczyt pozwoli ładnie podać i poprowadzić nawet jigi 1g, przy czym szczyt nie klęknie przy 3-5 smukłym wobku. Dobrze sobie radzi przy obu rodzajach linki, bardziej bym wybierał plecionka/żyłka pod kątem swoich upodobań. 

Trochę tego przerzuciłem w różnym budżecie i muszę powiedzieć ze jak za 300 zł bardzo udana seria, nie ma się do czego przyczepić.

sam mam 2.30m/2-10g i przyznam szczerze, że już raz był na forum w dziale sprzedam... sam nie wiem co z nim zrobić ;) jako że za bycie kierowcą na pstrągowej wyprawie dostałem trochę jigów za koszty paliwa to dam Wędce kolejną szansę ;) dziękuję za opinię.

• Like 1

Łowić bo kijek zacny za tą ilość złotówek :) 2-10g bardzo uniwersalny, od małych wobków po gumy i jigi. 

Żeby ogarnąć coś lepszego budżet musi być przynajmniej razy 2. Sam się waham czy nie kupić tego 2-10g jako kija do wożenia non stop w aucie taki zestaw podróżny. 

Edytowane przez gajosik
  • Like 1