Skocz do zawartości

DAM Effzett Microflex

darek1972

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...

Jeżeli będziesz łowił na wody stawiające większych opór w wodzie weź tego najmocniejszego.

Miałem wszystkie gramatury w ręce w długość 2.3

3-15 dasz radę z 2-3cm i podoła 7 cm minnow.

Jeżeli miałbym wybrać pod okonie i jazie wobki 2-4cm to tego 2-10g

Pękatym SDR które robią mocne zamieszanie nie podoła żaden z nich.

Z powodzeniem używam Microflexa 2.30 2-10 g na pstrągowym łowisku specjalnym z wodą płynącą. Łowię tam głównie na micro jigi o raz lekko obciążone przynęty gumowe. W nurcie myślę, że obrotówka 2 i smukły wobler 5 cm to górna granica do komfortowego użytkowania tego kija.

Miałem okazję porzucać już nowym Microflexem 2.70 do 7 g. Idealna propozycja na małe i średnie rzeki. Taki odpowiednik 862-2 Elixira. Gajosiki na 0,16 szły komfortowo. Właściciel dał mi porzucać i śmiało mogę powiedzieć, że na rynku to chyba najlepsza ''jaziowa'' propozycja. Większość znajomych używa 2.30 2-10 g, jeśli chodzi o pstrągi i to też trafny wybór. 

• Like 4

Miałem okazję porzucać już nowym Microflexem 2.70 do 7 g. Idealna propozycja na małe i średnie rzeki. Taki odpowiednik 862-2 Elixira. Gajosiki na 0,16 szły komfortowo. Właściciel dał mi porzucać i śmiało mogę powiedzieć, że na rynku to chyba najlepsza ''jaziowa'' propozycja. Większość znajomych używa 2.30 2-10 g, jeśli chodzi o pstrągi i to też trafny wybór. 

Jeśli kolego ,porównujesz go do fx862 to będę musiał bardzo dokładnie mu się przyjrzeć   :) Kupiłem tego 230cm do 10 i jestem mile zaskoczony za taką kasę kapitalny kij ….

Natomiast ze stajni Dam wyszła jeszcze jedna perełka ….Yagi  270cm do  18 gram. Kij mega ! Chyba się pomylili z ceną - nie wierzę że taki kij kosztuję takie grosze...

Zdecydowanie uważam, po roku łowienia mircoflexem 2,30 cw 2-10 g że był to świetny kij do łowienia woblrekami, obrotówkami w małych i średnich rzekach. Dla mnie do gum ten kij się nie nadaje, jeżeli okazjonalnie chcemy opukać dołki w rzekach, czy poszukać po dnie jigiem to ok, ale na typowy opad czy agresywniejszą animację się nie nadaje.

Kij raz reklamowałem z uwagi na dziwne odgłosy z okolicy mocowania kołowrotka, jakby gdzieś było za dużo lakieru i jakby trzeszczał ale wymienione szybko na nowy dolnik. Poza tym bardzo fajna miękka praca, jak na tą półkę cenową polecam. Bardzo dobrze trzyma ryby.

Jeśli mi się uda to w weekend wrzucę zdjęcia ugięcia tego do 7g. Oczywiście ciut cięższy niż moje 862, ale myślę że top lista z seryjnych kijów w tej cenie.

Fajnie - bo tak mi się spodobał ten mikroflex (230cm) ,że dziś zamówiłem już 270cm 2-10 -wolał bym ,żeby był ciut mocniejszy od fx 862. Fxowi brakowało mocy przy odrbine  większym nurcie itp. Np. zacięty klen 40cm w dalekim dystansie bardzo mocno go giął -powiedział bym ,za mocno ….dlatego właśnie wybór padł na 2-10 a nie 1-7.  

• Like 1

Dobra, dziś odebrałem swojego mikroflexa , 270centów cw 2-10. Generalnie faktycznie mocniejszy od fx 862 i to znacznie w dolniku. Jak kolega wyżej -domyślam się ,że ten 1-7 będzie kopią fx862. Ten do 10 gram wydaję się także fajny ,ma delikatny szczyt i płynnie przechodzi w  parabolę . Myślę ,że da się nim zatrzymać sporego klenia  w nurcie - dolnik wydaję się mocny jak na te 10g. Z pierwszego wrażenia domyślam się ,że będzie idealny pod mniejsze woby i blaszki. Dokładniej opiszę go po świętach (liczę na dodatnią temperaturę). Co do jakości wykonania -hmm no cóż chiny jak ta lala. NIe poraża jakością wykonania -choć jak wpsomniałem użytkowo wydaję się fajny . Co mi się podoba -jest lekki ,ale ma grube ścianki. Myślę ,że u mnie będzie robił za woła roboczego pod mniejsze woby. Klenie i bolki na lekko...Do typowiego jaziowania wybrał bym zdecydowanie tego do 7gram. Coś za coś -jako by ja jazi nie łowię za wiele wybrałem ten (do 10g) i uważam ,że dobrze zrobiłem. 

Więcej info dam Wam koledzy jak dobrze go przetestuję . U mnie po nowym roku przejdzie facelifting. Zrzucę ten lipny uchwyt i odejmę trochę gr na tych brzydkich nadlewkach lakieru . 

Generalnie kij fajny i jak najbardziej oceniam go na +/a zapewniam ,że przerzuciłem tego firmowego chrustu bardzo wiele . Kij fajny ,ale jak dla mnie tylko przynęty twarde . 

Pozdrawiam P.

• Like 3