Skocz do zawartości

DAM Effzett Microflex

darek1972

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

"U mnie po nowym roku przejdzie facelifting. Zrzucę ten lipny uchwyt i odejmę trochę gr na tych brzydkich nadlewkach lakieru ."

Mój jak tylko dojdzie do mnie to uchwyt zmieniam...

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Wrzuc fotki jak sie juz uporasz z tym zadaniem.

• 3 tygodnie później...

Kolego "Paweł", czy już łowiłeś swoim kijkiem? Jakieś modyfikacje przeprowadzałeś?

Ja się cały czas zastawiam między cw do 7 g czy do 10 g, długość tylko 2,70 m. Potrzebuję taki kleniowo-okoniowy, na Wisłę w przelewy i na spokojną wodę za okoniem. Na blaszki 00 i 0, gumki do 5 cm na główkach do 3 g, smużaki i wobki do 5 cm. Miałem w ręku obydwa i ten do 7 g fajny, miękki, trochę lejący się. Boję się, że wobler lub obrotówka będzie zbyt mocno go wyginać. Natomiast ten do 10 g jest zupełnie inny, wyraźnie sztywniejszy. W pierwszym momencie myślałem, że ma on cw do około 15g. 

Kolego "Paweł", czy już łowiłeś swoim kijkiem? Jakieś modyfikacje przeprowadzałeś?

Ja się cały czas zastawiam między cw do 7 g czy do 10 g, długość tylko 2,70 m. Potrzebuję taki kleniowo-okoniowy, na Wisłę w przelewy i na spokojną wodę za okoniem. Na blaszki 00 i 0, gumki do 5 cm na główkach do 3 g, smużaki i wobki do 5 cm. Miałem w ręku obydwa i ten do 7 g fajny, miękki, trochę lejący się. Boję się, że wobler lub obrotówka będzie zbyt mocno go wyginać. Natomiast ten do 10 g jest zupełnie inny, wyraźnie sztywniejszy. W pierwszym momencie myślałem, że ma on cw do około 15g. 

Do łowienia takiego jak piszesz to bym wziął wersję z cw. 2-10 g. Natomiast bardziej uniwersalny, żeby czasem nawet rzucić mała boleniówką to 3-15 g. Może wydawać się sztywniejszy na sucho, natomiast nad wodą się to zmieni. 

Połamania.

• 2 miesiące temu...

Może ktoś napiszę jak się sprawują te Microflexy 2,7 podczas połowu jazia, klenia. Zastanawiam się nad wersją 1-7g lub 2-10 głównie pod wobki 2,5-4cm, obrotówka 1, będę łowił na rzece o średnim uciągu i pytanie która wersja lepsza pod takie łowienie. Zależy mi żeby wędka dobrze miotała najlżejsze wobki. Jak z ich wyważeniem, nie lubię kijów mocno lecących do przodu. Ciekawi mnie też jak wygląda ugięcie tych kijków, może ktoś wrzuci fotkę.

Kolega "Paweł" stronę wcześniej poprawnie opisał tego 2,70 2-10 g , zakupiłem i ja tą wersję 2,70 do 10 g. Wczoraj był pierwszy test na rzece Wiśle, i powiem że jestem bardzo zadowolony , szukałem czegoś z delikatnym szczytem by móc rzucać malutkimi przynętami i mocnym dolnikiem w razie "W" i ten kijek dokładnie taki jest. cw opisane też według mnie jest prawidłowo , fajnie śmiga małymi obrotówkami i woblerkami, od biedy można rzucić niewielką boleniowką niestawiającą dużego oporu podczas ściągania. Spasowany wczoraj z Daiwą Exceler 3000 LT 215 g, środek ciężkości wychodzi 1-2 cm tuż za foregripem, zważyłem ją też i waga pokazała 130 g, jak znajdę chwilę to porobię fotki z ugięcia . Dla mnie kijek rewelacja.

Edytowane przez Paweł R.
  • Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Ja zakupiłem ostatnio 2.7 3-15. Od jutra zaczynam 6 dniowy test na Sanie więc po majówce mogę napisać coś więcej. Spasowałem go z Jeveco Neverstop. Wyważenie idealne. Kij na sucho pełen pozytyw.

I jak się sprawuje Microflex w tej konfiguracji, chciałbym go kupić na bolenie i nieduże szczupaki. To naprawdę taka czuła wędka jak jest opisywana? 

Jakiś zbyt mega czuły nie jest ale generalnie nie ma problemu żeby wyłapać wszystkie puknięcia. Jak za takie pieniądze myślę, że nie ma się nad czym zastanawiać bo bardzo ciężko znaleźć coś lepszego w tej cenie - chyba że poszukasz jakichś starszych modeli których już przeważnie nie ma w sprzedaży. Mam kijek ze starej serii Team Dragon (chyba 2011r.) i o tym mogę powiedzieć, że czuć na nim każde źdźbło podwodnej rośliny i każde muśnięcie. Microflex jest czuły ale bez przesady. Bardzo ładnie pracuje pod rybą rzec by się chciało "prawie po rękojeść" - stosuję go do kleniojazi - pstrągów - okoni. Myślę, że ze szczupłym i bolkiem  poradzi sobie bez problemu.

• 2 tygodnie później...

Witam planuje kupić tą wędkę głównie żeby pobawić się z łódki z okoniami i na lekko z sandaczami,używa ktoś wędki z tą gramaturą?Nieiem którą wziąść czy 2-10

czy 3-15 a na forum nie znalazłem informacji o tej wędce z CW 3-15,będzie głównie pod na gumki z główkami 4-6gr oraz mniejsze obrotówki:)

Edytowane przez Tomek2828

• 1 miesiąc temu...

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z serwisem DAM'a ?

W moim microflex'ie po całym dniu wędkowania, w jednym z ostatnich rzutów rozszczepiły się składy na łączeniu spigotowym w skutek czego górny skład wylądował w wodzie. Po dokonaniu oględzin okazało się, że pękł lakier przy łączeniu i uszkodzeniu uległa omotka oraz lekko uszczerbił się blank - najprawdopodobniej podczas rzutu zrobiła się "dźwignia" między elementami i doszło do opisanego wcześniej uszkodzenia.. Wędka w dniu dzisiejszym jedzie na serwis i się zastanawiam jak do tego podejdą i ile to będzie trwało. Wszak mojej winy tu nie ma - zawsze odpowiednio ciasno łącze składy ze sobą przed rozpoczęciem wędkowania - taka historia zdarzyła mi się pierwszy raz.