cobrax Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Pytanie do osób posiadających microflexa 1-7g. Kupiłem ostatnio wersje 2-10g i będę go używał na Wiślane okonie. Na jezioro wydaje mi się ciut zbyt mocny bo dla mnie komfort zaczyna się przy 3g+2''keitech. Pytanie jaką gramature obsługuje słabsza wersja, szczególnie zależy mi na dolnym parametrze, chodzi o komfort podbijana gumek. Przeczytałem cały post, więc albo jestem ślepy, albo nic takiego sprecyzowanego nie było, zazwyczaj widzę, że wszystkim zależy na górnym parametrze.Mnie interesuje wyłącznie długość 2.30, ale proszę o podzielenie się informacjami wszystkie osoby :-)Posiadam 1-7 w długości 2.70 i ten kij jest głuchy jak pień jeśli chodzi o łowienie gumkami. Idealny kijek pod małe wobki. Myślę że pod gumkę ewentualnie może się nadać najkrótsza wersja. Poza tym to dla mnie kije bardziej pod wobka, blaszkę. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Trzeba pamiętać, że jeśli chodzi o Microflexa to im dłuższy kij weźmiemy tym bardziej kluchowaty jest i leci na pysk. Osobiście wędkowałem wersjami 1-7, 2-10, 3-15 w długości 1,9 i 2-10 w długości 2.10 i między 1.9 a 2.1m już jest znaczna różnica. Śmiem twierdzić, że to całkowicie inne kije są. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgadzam się z cobraxem mam ten sam kij i te same odczucia, męczyłem się z nim całą jesień i zimę kijek ten pod gumki to porażka od sob wracam do mikrosa ten kijek jeżeli hodzi o gumki bije go na głowę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squidward Opublikowano 28 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 (edytowane) Właśnie u mnie problemem są te długości kija. Nie chce niczego koło 2m bo dla mnie to bezsensu, skoro mam miejsce nad głową na coś dłuższego. Interesuja mnie długości koło 230cm, a wydaje mi się, że ciężko znaleźć coś takiego, żeby było ''elektryczne'', nie było wklejką i w okolicach 300zł. Zazwyczaj niskie ciężary wyrzutowe, są powiązane z krótszymi długościami, a przez to znowu długości rzutów..... Edytowane 28 Lutego 2020 przez Squidward Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobrax Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Właśnie u mnie problemem są te długości kija. Nie chce niczego koło 2m bo dla mnie to bezsensu, skoro mam miejsce nad głową na coś dłuższego. Interesuja mnie długości koło 230cm, a wydaje mi się, że ciężko znaleźć coś takiego, żeby było ''elektryczne'', nie było wklejką i w okolicach 300zł. Zazwyczaj niskie ciężary wyrzutowe, są powiązane z krótszymi długościami, a przez to znowu długości rzutów..... Z tą długością rzutów bym nie przesadzał. Przy kiju ok. 2.10 nie odczujesz różnicy z kijem 2.30. Przyzwoity kołowrotek dobrze układający cienką plecionkę i śmiało możesz osiągać zadowalające odległości. Poza tym pod gumeczki wklejka nie jest wcale taką złą opcją. Za to nie widzę sensu używania wklejki do przynęt twardych. I do takich przynęt microflexy są idealne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz. Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Panowie stosuję ktoś wersję 3-15 2.70 do połowu kleni? Sprawdzi się przy smużakach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Nie wiem jakie masz te smużaki, ale kijek 270 z cw 2-10 średnio sprawdza się przy małych smużakach, więc 3-15...będzie tylko gorzej.Piszę o najmniejszych brombach, żukach pvb, czy innych tego typu nielotach z nóżkami ważących do 2-2,5g.Do żyłki też mogły by być większeprzelotki. Tego 2-10 używam na Sanie z małymi invaderami czy stickami od Dorado na brzany, i wtedy jakoś to lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Mialem wersje 230cm 3-15 lil bugi lataly fajnie szczeolnie te wieksze savage gear cicada juz ciut gorzej .Bierz 2-10 lub do 7g jak na calkiem maleEwentualnie kluske na blanku muchowymDragon chyba cos takiego mial w ofercie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swierzak Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Panowie, szukam czegos pod okonia, na opad, na roznego rodzaju gumy poczawszy od paprochow + jakas niewielka glowka 1.5-2g, ale tez do wypadu na niewielkie/srednie pstragi na nieduzej rzeczce - czy do tego celu sprawdzi sie Microflex w wersji 2-10, dl. 2.3m albo 2.7m ? Zalezy mi zeby czuc ten opad i prace przynety juz od ww. paprocha bo zaczynam ze spinningiem i nie chcialbym sie zrazic zle dobranym sprzetem. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areck Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Panowie, szukam czegos pod okonia, na opad, na roznego rodzaju gumy poczawszy od paprochow + jakas niewielka glowka 1.5-2g, ale tez do wypadu na niewielkie/srednie pstragi na nieduzej rzeczce - czy do tego celu sprawdzi sie Microflex w wersji 2-10, dl. 2.3m albo 2.7m ? Zalezy mi zeby czuc ten opad i prace przynety juz od ww. paprocha bo zaczynam ze spinningiem i nie chcialbym sie zrazic zle dobranym sprzetem. PozdrawiamMikroflex absolutnie nie, Łowiłęm i na przynęty twarde w rzece w swoim przedziale cenowym jest bardzo dobry, natomiast do gum się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swierzak Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Mikroflex absolutnie nie, Łowiłęm i na przynęty twarde w rzece w swoim przedziale cenowym jest bardzo dobry, natomiast do gum się nie nadaje.A dlaczego pod gumy nie bedzie to dobry wybor ?Zastanawiam sie nad czyms lzejszym niz Black Rock 2 od Dragona z CW 1-10, ale chcialbym cos o szybkiej akcji i nie wklejke, myslalem, ze Microflex bedzie dobrym wyborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Móglby mi ktoś opisać mi z jakimi gramaturami najlepiej działa microflex 210cm do 15g? Chciałem go kupić znajomemu który kiedyś coś tam łowił, ale chciałby zacząc troche więcej spinningowac. Kijek miałby byc takim uniwersałem na okonia i lekkiego szczupaczka, głownie obrotówki 2-3, jakies gumki do 10cm na główkach do 7-8g.... da rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowin33 Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 (edytowane) Móglby mi ktoś opisać mi z jakimi gramaturami najlepiej działa microflex 210cm do 15g? Chciałem go kupić znajomemu który kiedyś coś tam łowił, ale chciałby zacząc troche więcej spinningowac. Kijek miałby byc takim uniwersałem na okonia i lekkiego szczupaczka, głownie obrotówki 2-3, jakies gumki do 10cm na główkach do 7-8g.... da rade? Do takich gramatur jak piszesz i obrotówek będzie dobra da radę i główka 10gr + guma 10cm machać komfortowo:)A jeśli chodzi o moc czy da rade to zobacz tutaj w linku test który zrobiłem z kolegą właśnie w tym modelu o który pytasz:)---> https://www.youtube.com/watch?v=B3LYIhwyttc Edytowane 28 Maja 2020 przez Nowin33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Do takich gramatur jak piszesz i obrotówek będzie dobra da radę i główka 10gr + guma 10cm machać komfortowo:)A jeśli chodzi o moc czy da rade to zobacz tutaj w linku test który zrobiłem z kolegą właśnie w tym modelu o który pytasz:)---> https://www.youtube.com/watch?v=B3LYIhwyttcA dolny zakres jak obsługuje? Szczytówka pokaże powiedzmy opad 3' keitecha na 3-4g ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowin33 Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 3"guma z glowka 3-4gramy opad będzie widoczny niżej już będzie coraz słabiej widoczny opad na szczytówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Witam odgrzeję trochę kotleta interesuje mnie ten kijek EFFZETT - MicroFlex 2.10m 1-7g 2sec czy on nadaje się do dropshota i podbijania głowkami 3-4gr+keitech 2cale ? będę głownie szukał okoni z pływadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximus Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Pytanko- doszedł do mnie zamówiony Microflex 1-7 w wersji 2,30. Niestety po podpięciu do niego Daiwy Exceler 2500 (215gram) leci mocno do przodu... Myślicie że wymiana go na 2,10 trochę poprawi sytuację? Nie ma osobiście jak porównać bo zakup przez neta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
egonix Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Na moje oko w microflex 210 1-7 przy daiwie ninja 2000lt (215g) środek ciężkości wypada na środku tego czarnego pierścienia przy stradicu 2500fl (220g) bliżej jego połączenia z tym metalowym. Jak dla mnie oba są ok. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez egonix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximus Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 O super porównanie, dzięki! Zaraz sprawdzę jak jeszcze to wygląda z 2,30. A jak ci się sprawuje ten 2,10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
egonix Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Całkiem poreczny i szybki, moim zdaniem niedoszacowany. Ja nie mam wielkiego doświadczenia w tych gramaturach ale czuje na nim dopiero takie 2g + mała gumka. Zdarzyło mi się rzucać nim awaryjnie (z braku laku) za bijącą rapą 7g główka + duży ripper i dawal radę chociaż już bez komfortu. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 ja nastawiam się wstępnie na 2.10 ten do 10gram i czy na boczny trok nie będzie za sztywny lub lekkie podbijanie od 3gram ? to będzie mój 1 w życiu UL chyba że coś koledzy polecicie w cenie do 250zł na łódkę, myślałem też nad black rock II do 10gram ale bardzo mało opinii jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximus Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Ja osobiście do bocznego preferuje delikatne wklejki, lubię jak szczytówka już przy prowadzeniu jest wygięta.Osobiście bym raczej ten kij do 10 gram na boczny odpuścił, ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 kup 190 do 7g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LubieLowce Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Panowie zastanawiam się nad kupnem microflexa tylko mam problem z wyborem cw, posiadam black rock II 5-25 w castingu i szukam teraz kija żeby pochodzić za okoniem/kleniem,i jako że to bedzie mój pierwszy ul to które cw byście wybrali ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubollo Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Witam wszystkichZamierzam zakupić typową wędkę na pstrąga. Będę łowić w okolicznej rzece (rzeka Reda) (głębokość waha się od 0,5 do 1,0 metra, a szerokość 3-5 m) Myślałem nad zakupem wędki DAM Effzett Microflex (2,1m, 3-15g) Czy rozmiar wędki i CW będzie odpowiednie ? Jeśli tak to czy może polecić ktoś jakiś dobry kołowrotek do niej ? (300zł +-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi