Skocz do zawartości

DAM Effzett Microflex

darek1972

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie zastanawiam się nad kupnem microflexa tylko mam problem z wyborem cw, posiadam black rock II 5-25 w castingu i szukam teraz kija żeby pochodzić za okoniem/kleniem,i jako że to bedzie mój pierwszy ul to które cw byście wybrali ? Pozdrawiam

Jeśli okoń/kleń to wybrałbym do 10g. To oczywiście zależy jeszcze od planowanych przynęt i wielkości potencjalnych ryb.

Witam wszystkich

Zamierzam zakupić typową wędkę na pstrąga. Będę łowić w okolicznej rzece (rzeka Reda) (głębokość waha się od 0,5 do 1,0 metra, a szerokość 3-5 m) Myślałem nad zakupem wędki DAM Effzett Microflex (2,1m, 3-15g)

Czy rozmiar wędki i CW będzie odpowiednie ? Jeśli tak to czy może polecić ktoś jakiś dobry kołowrotek do niej ? (300zł +-)

Ja używam microflrexa w takiej gramaturze właśnie na pstrągi. Mój egzemplarz ma, co prawda 2.3 m, ale jestem z niego bardzo zadowolony. Łowię zazwyczaj w małych rzeczkach na Podlasiu lub Lubelszczyźnie. Prowadzę najczęściej przynęty z prądem (jigi na główkach do 4 g) i uważam, że jest to kijek do tego stworzony. Nie stanowi dla niego też problemu ściąganie woblera do 7 cm pod prąd. Jak łapałem nim na Segre to miałem poczucie, że trochę taka woda go przerasta ale grube pstrągi na prawdę pewnie trzyma. Redy nie znam więc się nie wypowiem, ale u mnie pod kijkiem śmiga Ryobi zauber 2500 i uważam, że pasuje jak ulał. Jak kupuję wędkę stacjonarnie to przymierzam od razu kołowrotek, który będzie docelowo do tej wędki i sprawdzam, czy trzyma się kupy.

Edytowane przez snejki
  • Like 2

Ja używam microflrexa w takiej gramaturze właśnie na pstrągi. Mój egzemplarz ma, co prawda 2.3 m, ale jestem z niego bardzo zadowolony. Łowię zazwyczaj w małych rzeczkach na Podlasiu lub Lubelszczyźnie. Prowadzę najczęściej przynęty z prądem (jigi na główkach do 4 g) i uważam, że jest to kijek do tego stworzony. Nie stanowi dla niego też problemu ściąganie woblera do 7 cm pod prąd. Jak łapałem nim na Segre to miałem poczucie, że trochę taka woda go przerasta ale grube pstrągi na prawdę pewnie trzyma. Redy nie znam więc się nie wypowiem, ale u mnie pod kijkiem śmiga Ryobi zauber 2500 i uważam, że pasuje jak ulał. Jak kupuję wędkę stacjonarnie to przymierzam od razu kołowrotek, który będzie docelowo do tej wędki i sprawdzam, czy trzyma się kupy.

Dziękuję za odpowiedź :D

Zakupiłem ostatnio właśnie to wędzisko, wybrałem kołowrotek Daiwa Ninja 2500lt - mój pierwszy plan był na zakupienie Ryobi Zauber 2000 (nie widziełem że są w rozmiarze 2500...)

Jestem również wdzięczny za rady dotyczące przynęt :) (jeśli mógłbym prosić bardziej doświadczonych wędkarzy o dobór przynęty na pstrąga w maju, na rzekę o tej głębokości - 0,5 do 1m) wiem że nie jest to post o tej tematyce ale mimo to proszę o wsparcie dla początkującego :)

Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych połowów !

z przynętami będzie gorzej, bo każda rzeczka ma swoje killery. Tak jak pisałem wcześniej, na Lubelszczyźnie łapię na jigi (czarna pijawka z marabuta, to mój pewniak). W maju to raczej nie ma znaczenia czy z prądem, czy pod prąd. Na Podlasiu, dla odmiany, woblery to u mnie podstawa. Myślę, że żabka powinna być skuteczna wszędzie. Może koledzy z łapiący na Redzie coś więcej pomogą.

• 6 miesięcy temu...

Od 6 miesięcy cisza w wątku więc zapytam.

Czy aktualnie Microflex 270cm 1-7g jest dobrym wyborem jeśli chodzi o łowienie na UL okoni ? Łowię tylko z brzegu stąd ta długość.

Aktualnie posiadam Jaxon Grey Stream 228cm 1-7g i często brakuje mi tych centymetrów więcej. 

Czy w kwestii "jakości" łowienia odczuję różnicę między Grey Stream a Microflexem?

A może jest na rynku wędzisko w podobnej kwocie a lepsze?

PS. W miejscach gdzie chcę szukać okoni występuje również szczupak jeśli to ma znaczenie.

Edytowane przez Norbas7
  • Like 1

Ogólnie microflex jest dobrym wyborem jeżeli chodzi o tą półkę cenową,czy będzie różnica w porównaniu do jaxona to tego nie wiem bo jaxona nie miałem,pytanie czemu celujesz w długość 2.70,chodzi o długość rzutów,czy woda na której łowisz tego wymaga?według mnie 2.70 jest ciezki w operowaniu,imitacji danymi przynętami,transporcie. Ja zchodziłem sukcesywnie z długością okoniówki z 270 cały czas w dół,teraz łowie kijem 190cm,dużo lepsze czucie,kontrola zestawu,wiadomo wszytko zależy od preferencji łowiącego jak i warunków jakie dyktuje woda,a długo nie mogłem się przekonać do krótkich kijów

• Like 1

270cm bo łowię tylko z brzegu. 

Jaxona 1-7g mam w długości 228cm i o ile w miejscach gdzie jest "czysto" jest ok, o tyle w bardziej zarośniętych zbiornikach czasem brakuję dodatkowych centymetrów by minąć trzciny itd.

Długość rzutów też zapewne na kiju 270 będzie większa.

Z tego co do tej pory czytałem 270cm to taka optymalna długość kijka do łowienia z brzegu.

Dłuższy kijek jest często bardziej miękki i wybacza więcej błędów ponoć.

Microflex przy tej długości to kij zdecydowanie do woblerów itp. Posiadam, łowię nim klenie i jazie. I w tym jest na prawdę dobry. Owszem kij trzyma rybę fantastycznie i wybacza sporo błędów natomiast łowienie nim okoni na gumy czy inne jigi to jeden wielki błąd. Nic nie będziesz czuł i niewiele widział jeśli chodzi o prowadzenie przynęty i przede wszystkim czucie brania. Okoniówek mam kilka. Wszystkie krótkie. Tak jest najwygodniej. Jeśli już koniecznie musi być to długi kij to poszukaj jakiejś wklejki. Chociaż będziesz widział opad o brania. Jednak do prowadzenia miękkich przynęt okoniowych zdecydowanie polecam krótsze kije.

• 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 6 miesięcy temu...

Dzień dobry.
Poszukuję wędki DAM Microflex 2,30cm cw 1-7g. Czy ktoś się orientuje, czy jeszcze gdzieś jest dostępna? Internet przeszukałem - nie znalazłem. Stąd prośba o pomoc, może widzieliście ją gdzieś w jakimś lokalnym sklepie?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Dzień dobry.

Poszukuję wędki DAM Microflex 2,30cm cw 1-7g. Czy ktoś się orientuje, czy jeszcze gdzieś jest dostępna? Internet przeszukałem - nie znalazłem. Stąd prośba o pomoc, może widzieliście ją gdzieś w jakimś lokalnym sklepie?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Na spławik i grunt jest na sprzedaż

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

hej:)

widziałem tę aukcję. To wcześniejsza propozycja od DAMa. Zastanawiałem się kiedyś nad tym patykiem, ale to nie to. O Microflexa pytam świadomie, bo w ww wersji miałem, tylko niedawno go złamałem i chciałem kupić nowego, a tu klops... nie ma na aukcjach...:/ Ale dziękuję za reakcję na mojego posta:)

Na spławik i grunt jest na sprzedaż

Hej:)

To jestem zainteresowany. Czy mógłbyś podesłać linka? Albo wskazać mi, gdzie szukać? Pytam, bo wszedłem na https://splawikigrunt.pl (o tej stronie pisałeś?) i nie mogę się tam połapać o co cho i gdzie szukać sklepu:/

Bedę wdzięczny za pomoc:)

Sprzęt i akcesoria, giełda i przewiń kawałek

EDIT: Trzymaj zrzut ekranu.

Czy na 1000% aktualne to nie wiem, ale warto spróbować f2a0d91a68cf038d21fc09ffc0285d03.jpg

Edytowane przez Perch Strike

Sprzęt i akcesoria, giełda i przewiń kawałek

EDIT: Trzymaj zrzut ekranu.

Czy na 1000% aktualne to nie wiem, ale warto spróbować f2a0d91a68cf038d21fc09ffc0285d03.jpg

To wersja o długości 2,1m ;)

Takie są dostępne na aukcjach. Mi chodziło o wersję w tym cw ale o długości 2,3m.

Tak czy inaczej dziękuję za pomoc:)

Od 6 miesięcy cisza w wątku więc zapytam.

Czy aktualnie Microflex 270cm 1-7g jest dobrym wyborem jeśli chodzi o łowienie na UL okoni ? Łowię tylko z brzegu stąd ta długość.

Aktualnie posiadam Jaxon Grey Stream 228cm 1-7g i często brakuje mi tych centymetrów więcej.

Czy w kwestii "jakości" łowienia odczuję różnicę między Grey Stream a Microflexem?

A może jest na rynku wędzisko w podobnej kwocie a lepsze?

PS. W miejscach gdzie chcę szukać okoni występuje również szczupak jeśli to ma znaczenie.

Zdecydowanie lepszy wybór niż Jaxon

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na jednym filmiku z pleciony Majki tym microflexem do 7 g rzucał chyba nawet 30g plus guma i dorsze na chama wyciągał. Ja okonie łowię właśnie tym 2.30 do 7g i dla mnie jest rewelka, przyłowy szczupaków i boleni w rożnowie się trafiają i daje rade beż problemu, mam też tego 270 do 10g pod klenia i bolenia i też jestem zadowolony.

Kupiłem microflexa 2,1m 2-10gr,po przeczytanych opiniach tu na forum.

Ale nie leżał mi ten kij fchuj.

A ,że mam @Patryk1125 za sąsiada,to była szybką piłka,że trzeba ciutke go przerobić, kija,nie Patryka :-)

Cały dolnik,uchwyt,I dorobiony zaczep,i teraz,jest tak jak MI pasuje.

post-48374-0-44163600-1691524116_thumb.jpg

post-48374-0-10777800-1691524127_thumb.jpg