Skocz do zawartości

piana poliuretanowa

Rekomendowane odpowiedzi

pianka z firmy PROGMAR jest do niczego ( moje prywatne zdanie) Poszukałem w sieci i pianki do zalewania zamkniętych form, ręcznie czy tez maszynowo jest na polskim rynku bardzo dużo. Są firmy które 0,5 kg próbki przesyłają za darmo , piana jest tania jak barszcz bo kosztuje od16zł do 24zł za litr.Minimalne ilości to 5kg jednego składnika, czyli 10 całości. Mało tego, modyfikacja pianki pod wymogi klienta nic nie kosztuje. Warto szukać :D

Kurcze ja też miałem problemy z tą pianą. Do tej pory nie mam pojecia co było nie tak.

Mieszałem 1:1 (wagowo i objętościowo) i jeszcze kilka innych proporcji. Mieszane mechanicznie oraz ręcznie...

Z 4ccm (szeciennych) gotowej mieszanki nie udało mi się uzyskać wzrostu większego jak 3-4cm w kubku coś około 0,2 litra pojemności. A powinno to wyrosnąć dużo ponad kubek.

Mało tego - napisałem do sprzedjacego o tym i przysłał mi za free (wielki + dla tego Pana) drugą partię z próbką dokładnie z tych puszek, które do mnie przyszły i była tam pięknie wyrośnięta, twarda piana a u mnie znowu d..a.

Pomyślełem może mam za zimno w piwnicy (ok 15stC), przeniosłem do się do domu ale było to samo.

Nie mam pojęcia co robiłem źle.

I jeszcze pytanie czy jak składniki piany leżały z 5 mies to coś im się stanie? Bo może znowu sie z tym pomęcze.

Podpowiem tak: Kupując piankę, proście o certyfikat analizy, do tej konkretnej dostawy :lol:.

Moja odpowiedź z góry: na pewno go nie dostaniecie.

Dawno, dawno temu (nie za górami, nie za lasami :mellow: ), były inne wymogi co do (powiedzmy) środowiska i jego ochrony. Teraz jesteśmy w UE i mamy inne wymogi. Te wymogi mają wpływ na stosowanie innych substancji (coby nasze środowisko było lepsze) w piankach, a to wpływa na przydatność naszej pianki.

ja brałem dość długo pianke prosto z fabryki...i zawsze dostawałem taki certyfikat z laboratorium na którym pisało że próbka z parti xyz była poddana spienianiu w takich to a takich warunkach...podane sa czasy żelowania i pienienia i inne informacje....taka analize miałeś na myśli...??????