witus 1978 Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 WITAM STOSOWAL MOZE KTOS TA PIANE http://allegro.pl/pianka-poliuretanowa-do-odlewania-twarda-1 kg-i1503481491.htmlDO WYKONYWANIA WOBLEROW Z FORMY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 jest ok ale trzeba ją szybko przerobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia023 Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Szybko tzn? Bo ja ją kupiłem i narazie leży i czeka, aż wrócę z za granicy... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Szybko tzn? Bo ja ją kupiłem i narazie leży i czeka, aż wrócę z za granicy... :/Szybko - po połączeniu i wymieszaniu składników . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia023 Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Myślałem, że chodzi o to że się skrystalizuje po jakimś czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 szybko to znaczy miesiąc max półtora od rozlania piana musi być świeża bo wtedy dobrze robi co do startu piany są metody aby spowolnić ten proces a także przyspieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinwro Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 jak taka piana zalewacie forme skoro jej pęcznienie wynosi około 10 razy ???czym smarować formę żeby piana n ie przylegała?? czy zwykły olej wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszK Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Jaką gęstość przy spienianiu swobodnym powinna posiadać piana do zalewania form ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Do formy wlewa się tylko odrobinę piany,jakąś 1/3 a reszta która wyrośnie i wyjdzie otworem zostaje odcięta skalpelem i opiłowana pilnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszK Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 pianka z firmy PROGMAR jest do niczego ( moje prywatne zdanie) Poszukałem w sieci i pianki do zalewania zamkniętych form, ręcznie czy tez maszynowo jest na polskim rynku bardzo dużo. Są firmy które 0,5 kg próbki przesyłają za darmo , piana jest tania jak barszcz bo kosztuje od16zł do 24zł za litr.Minimalne ilości to 5kg jednego składnika, czyli 10 całości. Mało tego, modyfikacja pianki pod wymogi klienta nic nie kosztuje. Warto szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Witam! a możesz podrzucić namiary na firmy co wysyłają mniejsze ilości tak po 5kg.....? bo ja szukałem i jakoś trafić nie mogłem na takie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 i jeszcze jedno....zgadzam się że PROGMAR nie nadaje sie na woblery....ostatnio testowałem i lipa....nie wychodzi twarda skórka;jakas porowata powierzchnia;i gestość mała-jest za bardzo wyporna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 czym wy to mieszacie ze nie wychodzi jak powinno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 mam mieszadełko mechaniczne o róznych obrotach do max.3000obr/min i próbowałem już różnych sztuczek z ta pianką i lipa...zmiana temperatury też nie pomagała...uzywałem już różnych firm ale ta się nie nadaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 nie wiem o co chodzi z ta pianka wasza moze dostaliscie jakas odlezala albo cos u mnie wszystko ok robi ladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Może zmień proporcje składników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Kurcze ja też miałem problemy z tą pianą. Do tej pory nie mam pojecia co było nie tak. Mieszałem 1:1 (wagowo i objętościowo) i jeszcze kilka innych proporcji. Mieszane mechanicznie oraz ręcznie... Z 4ccm (szeciennych) gotowej mieszanki nie udało mi się uzyskać wzrostu większego jak 3-4cm w kubku coś około 0,2 litra pojemności. A powinno to wyrosnąć dużo ponad kubek.Mało tego - napisałem do sprzedjacego o tym i przysłał mi za free (wielki + dla tego Pana) drugą partię z próbką dokładnie z tych puszek, które do mnie przyszły i była tam pięknie wyrośnięta, twarda piana a u mnie znowu d..a.Pomyślełem może mam za zimno w piwnicy (ok 15stC), przeniosłem do się do domu ale było to samo.Nie mam pojęcia co robiłem źle. I jeszcze pytanie czy jak składniki piany leżały z 5 mies to coś im się stanie? Bo może znowu sie z tym pomęcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 jeżeli nie otwierałeś pojemników to powinna być jeszcze dobra....normalnie taka pianka wytrzymuje 6 miesięcy od daty produkcji....ale jak nie ma dostepu powietrza to może poleżeć i dłużej-podobno i rok ale nie wiem bo zawsze kończyłęm partie przed terminem ważności.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Podpowiem tak: Kupując piankę, proście o certyfikat analizy, do tej konkretnej dostawy . Moja odpowiedź z góry: na pewno go nie dostaniecie. Dawno, dawno temu (nie za górami, nie za lasami ), były inne wymogi co do (powiedzmy) środowiska i jego ochrony. Teraz jesteśmy w UE i mamy inne wymogi. Te wymogi mają wpływ na stosowanie innych substancji (coby nasze środowisko było lepsze) w piankach, a to wpływa na przydatność naszej pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 ja brałem dość długo pianke prosto z fabryki...i zawsze dostawałem taki certyfikat z laboratorium na którym pisało że próbka z parti xyz była poddana spienianiu w takich to a takich warunkach...podane sa czasy żelowania i pienienia i inne informacje....taka analize miałeś na myśli...?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Bardziej chodzi mi o datę przydatności. Przerabiałem różne próbki (znajomi kupowali, bo chcieli tez to robić) i była polewka, bo z tych co nie wychodziło, nie było załączonego certyfikatu (czyt.daty przydatności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.