Skocz do zawartości

Uniwersalny spinning do 250 zł

artix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

Prosiłbym Was z racji tego iż będę zaczynał coraz więcej łowić na spinning,o pomoc w  doborze spinningu.Chcę kupić wędkę w miarę mocną,czułą i ładnie wykonaną ,z przeznaczeniem głównie na szczupaki i okonie.Przynęty na jakie będę chciał łowić to wszelkiego rodzaju gumy,obrotówki i wahadłówki o gramaturze 3-18g,Spinning z przeznaczeniem na wody stojące i rzeki.Długość min. 270 cm.Obecnie używam Mikado Ultraviolet 2,7m c.w.20-35g i wydaje mi się ,że ta wędka jest zbyt"tłukowata" i sztywna.Dlatego chciałbym kupić coś lepszego i delikatniejszego ,żeby było czuć przynętę.

Mikado Inazuma Perch + Daiwa Ninja i za 350 zł masz wędkę budżetową z kołowrotkiem a jak podepniesz zamiast Daiwy Spro Passion to Ci jeszcze 100 zostanie na gumisie.

Edytowane przez Robert Crocker
  • Like 2

Poszukaj wędki Team Dragona 7-21g w długości własnie 2,70, bardzo wdzięczny kijaszek dużo wytrzyma kontakt z przynętą bardzo dobry i jakość wykonania niczego sobie. Ja osobiście miałem kiedyś pierwszy wypust i sobie chwaliłem. Pozdrawiam 

Jak kij o dł. 270 cm może być kijem uniwersalnym ?

• Like 1

Jak kij o dł. 270 cm może być kijem uniwersalnym ?

dla łowiącego z brzegu może być

Uniwersalny kij dla łowiącego z brzegu :)

Czy w ogóle można mówić o wędziskach uniwersalnych?

Ani @artix o taki nie pytał (mimo nieco mylącego tytułu, chodziło Mu o okonie i szczupaki), ani @Łowca.b takiego nie wskazał.

Uważam, że propozycje @Roberta i @Łowcy.b akurat dobrze "wpasowują" się w potrzeby @artixa, a dyskusja na temat "uniwersalności" prowadzi w ślepy zaułek.

Edytowane przez Alexspin

@Toro, zgoda, wszystko można. Też kiedyś miałem jeden kijek 240cm/5-20g i łowiłem, ale były to zamierzchłe czasy kiedy nawet z krótkiego, 2-godzinnego wypadu nie wracało się "o kiju". Teraz też nie wożę ze sobą całego arsenału, ale gdy jadę nad Grabię lub Ner biorę Catanę 2,10m/1-11g, nad Pilicę, lub Wartę zabieram Feroxa 2,70m/5-20g, a nad J. Sulejowskie, Jeziorsko lub Zat. Pucką Carbomaxxa 3,0m/10-30g.

Gdyby nie propozycje @Roberta i @Łowcy.b osobiście zaproponowałbym Feroxa, ale to wędzisko właśnie niskobużetowe, choć bardzo dobre, @artix ma zdecydowanie większy budżet, więc nie wychylałem się.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

@Toro, zgoda, wszystko można. Też kiedyś miałem jeden kijek 240cm/5-20g i łowiłem, ale były to zamierzchłe czasy kiedy nawet z krótkiego, 2-godzinnego wypadu nie wracało się "o kiju". Teraz też nie wożę ze sobą całego arsenału, ale gdy jadę nad Grabię biorę Catanę 2,10m/1-11g, nad Pilicę, lub Wartę zabieram Feroxa 2,70m/5-20g, a nad J. Sulejowskie, Jeziorsko lub Zat. Pucką Carbomaxxa 3,0m/10-30g.

Inne stare czasy ;) Teraz troche wiecej mam tego chrustu  :D

• Like 1

• 3 tygodnie później...

A co sądzicie o kijach Kongera,bo do nich właśnie najbardziej się przymierzam.Konkretnie interesują mnie modele:

-Team Konger medium spin 270/9-28g

-Konger World Champion Turbo 270/7-21

-Konger World Champion Kobalt 275/9-28

oraz kije WRX Champion Kobalt i Turbo lecz nowe modele z  dzieloną rękojeścią

Który z nich jest najbardziej odpowiedni co do moich wymagań?

Wszystkie twoje kije obsłużą twoję przynęty o maksymalnym ciężarze, ale jednak żeby operować komfortowo w zakresie przynęt w okolicach 3g musisz mieć coś delikatniejszego. Jeśli koniecznie chcesz mieć jednego kija to musisz zdecydować czy częściej będziesz łowił ciężej czy też lżej?

Oawiam się, że WC Turo nie pociągnie Ci komfortowo tych 18g, ale lepiej będzie przy 3g, a WC Kobalt odwrotnie gorzej bedzie przy 3g.

• 4 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Cześć. Szukam nowego kija pod szczupaka i zainteresował mnie kij Okuma Altera 270 5-25. Ktoś korzysta może z tego sprzętu? Opinii  użytkowników próżno szukać w internecie. Ewentualnie czy polecacie jakieś inne kije o podobnym cw  w kwocie do 180 zł. Łowię z brzegu, głównie na gumy 8-12 cm na główkach +/-10 g.