godski Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Właśnie przepłukałem i naoliwiłem łożyska szpulki. Oto wyniki. Pacjent: Quantum Cabo 21PTS z orginalnie nasmarowanymi łożyskamiTowar: benzyna ekstrakcyjna modyfikowana, oliwka Quantum Hot SauceOsprzęt: pęseta (do wyjęcia sprężynek podtrzymujących łożyska a także pomaga w płukaniu łożysk po nadzianiu ich na nią) malutki sloiczek po przecierze pomidorowym x2 do płukania/ oliwienia łożysk suszarka do włosów -suszy Obserwacje: Łożyska po wyjęciu i namoczeniu w benzynce kręcą się około 4 s.a po wyschnieciu około 12-15s. Przy tej próbie na sucho mozna wyeliminować słabsze łożyska - krócej sie kręcą lub/i mocniej hałasują. Wynik: Przed operacją pacjent kręcił się przez 4 s , po 7 s. Wnioski: Smarujmy i płuczmy. Prosze o komentarze. Wkrótce kolejne próby. Tym razem z Curado 201 E7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Wszystko fajnie tylko po co ? Ciekawe czy łożyska nasmarowane lekka oliwką wytrzymają ciężką pracę przy łowieniu na masywne wabie stawiające duży opór w wodzie, czy w trudnych klimatycznie warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Ciekawość i problemy z łożyskami w Curado i Viento, mimo że były to prawie nówki.Co do ciężkich wabiów i trudnych warunków to się nie wypowiem. za krótki staż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Jedna obserwacja: dosycz czesto przy biezacym oliwieniu jakasz tkwiaca tuz przy ochronie kulek zaraza za pomoca oliwy przenika do kulek i oto mamy klopot... z serji do oliwienia piekne chodzila... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Bo jeśli to kryte łożyska, to naoliwione były fabrycznie i po wypłukaniu i ponownym naoliwieniu może być rzeczywiście gorzej. Jak otwarte, to regulrne oliwienie jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 co smarowania podam inny przykład, mianowicie płukania łańcucha do roweru w odtłuszczaczu. Jak wycierałem brud nie odtłuszczając, łańcuch pracował dłużej i ciszej. Kiedy odtłuszczałem i smarowałem, łańcuch padał szybciej...dlaczego? Bo czasem smar czy oliwka nie jest w stanie w czasie jednorazowego smarowania spenetrować łańcucha. Ten sam problem może być z łożyskami w kołowrotku! Łowić Panowie, łowić!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Czyli jednoznacznie nie można odpowiedzieć na pytanie oliwić czy nie łożyska zamknięte. Jedni za, a drudzy przeciw. Ja oliwię, z tym że na początku moczę w benzynie jakiś czas a później moczę w oliwce przez 15 minut w celu dokładnego napełnienia łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi