Skocz do zawartości

Wedki Dragon CTX model MS-X Micro Special

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Dragon CTX model MS-X Micro specjal 2.28m cw 2.5-16g

Witam rozmyślam kupno takiej wędki do połowu okoni na malutkie gumki na główkach ok 3g i obrotówki do wielkości 2,prosze o jakiekolwiek spostrzeżenia na temat tego modelu,jak on się zachowuje nad wodą i przy holu ryby,i czy niejest spolegliwy przy jigowaniu małymi przynętami,łowie głównie na wodach stojących,Dziękuje i pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Też czekam z niecierpliwością  na opinię o tym modelu

Test dostępny w sieci czytałem-wygląda ,że to może być to czego szukam,tylko test jakby sponsorowany.

Podbije to 5-10g z  2 calową gumą , czy to kolejny patyk z tipem jak włos i "mocą w dolniku"? A szukam czegoś dokładnie odwrotnego 

@flymar podał byś mi namiar na ten test? Miałem ten model w ręce w sklepie i zrobił na mnie wrażenie,na sucho nim pomachałem i stwierdziłem że jest to coś dla mnie ale jestem ciekawy testów nad wodą

Edytowane przez VOJT@S

Skoro piszesz, że nie jest to cienki spolegliwy blank to tym bardziej utwierdza mnie  ,że to może być to czego szukam.

Niestety nigdzie  stacjonarnie nawet nie mieli tego kija-pytałem  włącznie z łódzką giełdą.

Gdybyś miał okazję pomachać/połowić daj znać czy ogarnie  te 5-10g jak pisałem.

Paradoksalnie wśród pewnie setki kijów okoniowych nie znajduję nic z progresywnym ugięciem i sztywnym ( jak na okoniowy oczywiście) tipem

A może kolega spróbuje Sicario 2.23m 2-7g, mam tą wędkę i super się nią łowi,bardzo czuła, lekka,szybka ale nie sztywna pała.ogarnia tak do 10-12g łącznej masy.

jeżeli chodzi sicario, to widziałem ze sporo osób narzeka na to że kije pękają w okolicach części szczytowej. Zadzwoniłem na serwis mikado i otrzymałem informacje że tak faktycznie jest, bo blank jest bardzo czuły na "urazy mechaniczne" nawet podczas transportu delikatne puknięcia blanku o blank złożonej wędki mogą powodować mikro-urazy.

Pan z serwisu polecił mi zakup kamisori perch zamiast wędki z serii sicario ;)

Edytowane przez Przemek.

Coś za coś,sicario jest lżejsze i bardziej czułe od kamisori ale pewnie jest zbudowane z innego węgla i żywicy więc częściej pęka.myślę Z nie bez powodu ma taki mały C.w. mimo że wydaje się ze może duzo więcej pociągnąć.ja na moje sicario nie narzekam,nie przeciazam go i uważam przy transporcie i jest ok.

jeżeli chodzi sicario, to widziałem ze sporo osób narzeka na to że kije pękają w okolicach części szczytowej. Zadzwoniłem na serwis mikado i otrzymałem informacje że tak faktycznie jest, bo blank jest bardzo czuły na "urazy mechaniczne" nawet podczas transportu delikatne puknięcia blanku o blank złożonej wędki mogą powodować mikro-urazy.

Pan z serwisu polecił mi zakup kamisori perch zamiast wędki z serii sicario ;)

Dlatego do sicario dołączony jest gruby pokrowiec oraz plastikowa tuba ochronna także po łowieniu wędkę można bezpiecznie przetransportować do domu bez obawy o jej urazy  ;) Sam osobiście raz na jakiś czas tylko używam tej tuby, wędkę raczej szanuję i szczytówka nie pęka  :D 

Skoro piszesz, że nie jest to cienki spolegliwy blank to tym bardziej utwierdza mnie  ,że to może być to czego szukam.

Niestety nigdzie  stacjonarnie nawet nie mieli tego kija-pytałem  włącznie z łódzką giełdą.

Gdybyś miał okazję pomachać/połowić daj znać czy ogarnie  te 5-10g jak pisałem.

Paradoksalnie wśród pewnie setki kijów okoniowych nie znajduję nic z progresywnym ugięciem i sztywnym ( jak na okoniowy oczywiście) tijuż

Dzisiaj już po pierwszych testach kijka bo wczoraj mi juz przyszedł do domu,zakupu nieżałuje i jestem bardzo zadowolony z niego,jest to coś czego szukałem czyli do agresywnego podbicia gumki na główce 3-4g i przy okoniu 20cm ma ciepłe ugięcie,żadnej ryby niezgubiłem,bardzo czuły blank i idealnie mi się wyważył z młynkiem zauber 3000,tak jak pisałeś czy ogarnie 5-10 g,powiem tak najciężej założyłem główke 6g do gumki easy shiner 2'' i dawał rade podbijając na spokojnie ale z 10g wydaje mi się że bedzie miał problem,zabardzo się podda,opis na blanku do 16stu g jest ciut zawyżony,gdyby to był x-fast to można by go było delikatnie przeciążyć,wykonanie wedki bardzo ładne i staranne,cały blank matowy i delikatny opis nad rękojeścią który nierzuca się zbyt w oczy,Także jak najbardziej polecam.

• 1 miesiąc temu...

Cześć,
kijek dość ciekawy, ale nie jestem pewien, jak ogarnie przynęty na główkach 2,5g. To jednak jego dolna granica.
Za to może to być ciekawa propozycja do łowienia za pomocą nieco cięższych przynęt.
Jeżeli chcesz łowić głównie lekkimi przynętami to polecam nieco krótszy wariant, o c.w. do 12 bądź nawet 10g, ale jeżeli takie 2,5g nie dominują w Twoim arsenale i lubisz agresywną prezentację to mogę Ci podesłać fotki ugięcia przy dwóch różnych obciążeniach.

Przepraszam za jakość.

16,5g

post-49079-0-10286200-1480760545_thumb.jpg

125g

post-49079-0-41076200-1480760536_thumb.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez pisaq87

Dziękuję  pisaq87  za fotki ugięcia,szkoda że nie ma jeszcze jednej z trochę większym ciężarem....

Tak czy inaczej wygląda ,że to może  być akurat do moich zastosowań, o których  pisałem wcześniej.

Właściwie nie znalazłem dla tego kija ( z kijów pozapracownianych) alternatywy( w uproszczeniu 4-8g,sztywny tip do podbijania,paraboliczne ugięcie-ma być pod okonia tak ciut wyżej niż UL)

Jestem zdecydowany zamówić go w ciemno

Mógłbyś zmierzyć odległość: koniec kija od dołu -stopka kołowrotka( w katalogu 22cm ale coś mi nie pasuje) 

Pozdrawiam

Przepraszam, że dopiero teraz, obowiązki..

@Darek64, wiesz co, dotarły do nas stosunkowo późno, ale od razu spodobały się "chłopcom opadowcom", szczególnie model Sf-x do 25 i 35g. Co jak co, ale o delikatnej szczytówce mówić nie można. Kije niedoszacowane, w dolnych granicach opisanych c.w. może i się będą ładować, ale wątpię żeby grały i śpiewały tak jak lubię.

Brałem pod uwagę SF-Xa do 16g, ale kupiłem St Croix Legend Xtreme LXS70MLF2 :D

Panowie, jestem już w domu i nie mam dostępu do tego sprzętu. Mogę wykonać wszelkie pomiary czy jakieś dodatkowe fotki, ale dopiero w poniedziałek rano.

Edytowane przez pisaq87