Skocz do zawartości

Irlandia 2011

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Już trzy razy z rzędu miałem na kiju ładnego bassa na nowej miejscówce. Pierwszy walnął w powierzchniowca, drugi w Megabassa, a dziś w 15 cm MaxRapa. Ten ostatni był na kiju najdłużej...Agresywne branie, potężne potrząsanie łbem, kilkunastometrowy odjazd i...zerwana 10 lb PP...Oczywiście przed łowieniem odciąłem ostatni metr, ale musiała być przetarta wyżej...

Na pocieszenie 60tak z innego, sprawdzonego miejsca. Na Storma ThunderStick Jointed.

http://img820.imageshack.us/img820/2314/p1000164n.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Wątek zamarł, więc go trochę ożywię. Sezon trwa, chociaż po rekordowo ciepłym kwietniu, przyszedł średni maj i rekordowo zimny czerwiec...Może reszta sezonu będzie lepsza.

http://img705.imageshack.us/img705/9131/p1000265m.jpg

p1020998w.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/8471/p1030004x.jpg

http://img59.imageshack.us/img59/9517/p1000323n.jpg

http://img97.imageshack.us/img97/4958/p1000314r.jpg

Więcej fotek na moim blogu:

http://basshunting.blogspot.com/

Dzięki Guzu

Podejrzewam, że i tak ten sezon ilościowo będzie dla mnie lepszy niż ubiegły, a jakościowo, zobaczymy. Niestety straciłem niedawno drugiego wielkiego bassa z woblerem. Był po prostu nie do zatrzymania w silnym nurcie odpływu. A ja nie sprawdziłem węzła po wyholowaniu kilku ryb...16 lb Varivas po kilkudziesięciometrowym odjeździe strzelił jak nitka...

Tak, czy inaczej w przyszłym tygodniu znowu zapowiada się super łowienie.

To zobaczcie przemyslowe lowienie pstragow 80+ i szczupakow 100+...:D Melduje, ze my tu ciagle zyjemy :D Wiecej zdjec na moim blogu - link pod spodem. Ta rybka z fotki ma 93 cm...Kolejny 90+ dopiero co zlowiony, zdjecie bedzie na blogu w przyszlym tygodniu. Dzieje sie, mowiac krotko :D

http://img839.imageshack.us/img839/5784/marianmaly3.jpg

Bigos, ależ piękne szczupaki, a pstrągi (?) jeszcze piękniejsze. Niektóre nażarte tak, jakby miały za chwilę pęknąć. Może ktoś kompetentny się wypowie, czy to jeszcze są pstrągi… Genetycznie – pewnie tak, ale… jakby to powiedzieć… fizjologicznie? Musza mieć nienaturlanie duże przyrosty.

Może Marcin nie da się długo prosić i napisze coś o feroxach. W końcu jest ichtiologiem. Te ryby też mnie zaintrygowały, spędziłem nawet dwa dni na łódce trolując za nimi po Corrib. Niestety, miałem tylko jedno branie i kila sekund feroxa na kiju...

Na temat feroksow pojawily sie w polskich mediach informacje absurdalne i pewnie kiedys trzeba bedzie te bzdury poodkrecac.To cos co nazywa sie powszechnie ,,feroxem '' to dosyc skomplikowany temat.Z cala pewnoscia jest to rasa Salmo trutta, a nie pstrag ktory ma iles tam kilogramow czy centymetrow.Ryby te nie mieszaja sie na tarliskach z mniejszymi kuzynami ( brown trout) gdyz wybieraja do tarla specyficzne rewiry , nielicznych ciekow i przystepuja do samego aktu tarla w innym terminie - zaobserwowalem ze znacznie pozniej niz brown trouty.Zatem nie ma ,,technicznej mozliwosci'' wymieszania sie genow obu wspolegzystujacych obok siebie populacji. Feroksy w bardzo wczesnym wieku przechodza na diete rybna.Rosna dzieki temu bardzo szybko i osiagaja rozmiary imponujace...Zbadalem wiek swojego najwiekszego z Lough Mask i przy 8 kg wagi mial zaledwie 8 lat...Lowiac czasm na muche rybke 20-30 cm widac juz cechy charakterystyczne dla feroksa - wielki leb, uzebiona mocno szczeka i ciemniejsze ubarwienie niz u malych brown troutow, z duzymi karminowymi plamami zwykle.Lough Corrib to -jak wynika z mojej wiedzy- najlepsze lowisko duzych pstragow w Europie.Ryby maja tu perfekcyjne warunki bytowania i jest ich duzo.Gdyby jeszcze ludzie przestali ja mordowac to bylaby bajka...

To nie jest dobry skrot.Feroksy maja z polska tak zwana ,,trocia jeziorowa'' tyle wspolnego, ze sa Salmo trutta, ale ich biologia jest inna.Jeziorowe pstragi na Wyspach nie przechodza np.stadium smolta- one sie w rzece wycieraja, a narybek od razu splywa w zdecydowanej wiekszosci do jeziora, gdzie jest zarcia do oporu.A jak nie maja rzeki, to tra sie na spadach dna , zwykle w poblizu wybijajacych zrodel, albo stalych pradow wody etc.Zadna ryba lososiowata nie bedzie sie meczyc w jalowej rzece, jesli ma mozliwosc zycia w zyznej stojacej wodzie.Salmonidy to dosyc skomplikowana historia i wszelkie skroty oraz porownania prowadza zwykle do nikad...

Troć jeziorowa również nie przechodzi stadium smolta gdy rzeka jest jałowa. Nie wycierają się w rzekach już od dawna a dokładniej od kiedy nawożono silnie przez rolników zlewnie rzek dopływowych. Czasem cos sie do rzeki ulało itp ... rozwój rolnictwa i przemysłu lokalnego. Na blatach jeziora już od dawien dawna nie miały możliwości gdyż nasze jeziora są silnie zeutrofizowane choć pra pra ktoś tam kiedyś widział. Gdy lodowiec schodził na wyspach w naszych jeziorach były już te ryby. Ostatnie prężne stado było na jeziorze Hańcza. Jak jest teraz nikt nie wie z wiedzy po studiach mogę powiedzieć że lepiej na pewno nie jest i nie będzie.

Z wiki

Dojrzałość płciową osiąga w 3–7 roku życia (w zależności od jeziora). Na tarło wstępuje do rzek wpadających do jeziora, w którym występuje, w niektórych jeziorach trze się bezpośrednio na dnie w miejscach, gdzie podziemne źródła zapewniają stały przepływ wody. Tarło odbywa się od września do grudnia. Młode trocie spędzają w rzece 1–3 lata, po czym spływają do jeziora, gdzie początkowo przebywają w górnych warstwach wody, a później schodzą głębiej

Pasuje jak ulał

We Wdzie zostawaly i rzeka nie jest tam jalowa- bylem,widzialem,lowilem.Do Hanczy nawpuszczali tych ryb i przez krotki okres byl bum - klasyczny efekt po uderzeniowym zarybieniu.Poza tym porownywanie polskich jezior ( i pstragow) z tymi na Wyspach jest bez sensu, a jeziorowe pstragi w Polsce w czasach nazwijmy je ,,nowozytnych'' to margines ichtiofauny i nigdy nie stanowily istotnego elementu w jej skladzie.To jest inna inszosc jak powiada moj kumpel.